Lapin museoseikkailu: Kultamuseo

Mopo-hippu on suurin turistin Tankavaarasta löytämä hippu

Hipun vuonna 1978 ensimmäisestä ikinä huuhtomastaan vaskoolillisesta löytänyt porvoolainen 11-vuotias poika Mika Saalanko myi isänsä kanssa vuonna 1978 löytämänsä hipun Kultamuseolle ja osti rahoilla mopon.

Mopo-hippu on suurin turistin Tankavaarasta löytämä hippu, 39,6 g.

Tankavaaran huuhtomo

Niilo ”Nipa” Raumala oli tuolloin oppaana ja neuvoi poikaa hienontamaan saven ja heittämään isot kivet pois, jolloin poika ensin heitti tämän savisen möykyn, mutta jäi miettimään sen painoa, kaivoi sen esiin ja löysi saven sisältä jotain keltaista, jonka Raumala tunnisti heti kullaksi.

Hippu oli hukkua!

Kun kultaa käytiin punnitsemassa Kultamuseolla, tuolloinen museonjohtaja Inkeri Syrjänen kysyi Mikalta, myisikö hän hipun museolle. Poika kieltäytyi ensin, mutta sitten neuvoteltuaan isänsä kanssa muutti mielensä, eikä äiti Porvoossa saanutkaan jättimäistä kultahippua tuliaiseksi, vaan Lapin reissulta palasi poika moporahoineen. Sen verran hipun hinnaksi oli sovittu, että jäi vielä bensarahaakin mopon ostamisen jälkeen. (Lähde: Inkeri Syrjäsen kertomus tapahtuneesta, Geologian tutkimuskeskuksen raportti Mopo-hipusta).

Lue lisää Lapin museoseikkailusta Rinkkaputki-blogista