Erä- ja luonto-opasopiskelu

Opiskelin erä- ja luonto-oppaaksi 2016-2017. Olen kirjoittanut useita juttuja siitä, mitä kaikkea opiskeluihin kuuluu ja tulen kirjoittamaan vielä muutamia juttuja, jotka ovat jääneet retkikertomusten jalkoihin.

 

 

Tulossa on vielä ainakin artikkeli, jossa kerrotaan minun vastanneen tuhansia kertoja kysymykseen ”onko eräoppailla töitä”, joka on muuten sellainen kysymys, jonka ihan jokaikinen keskustelija haluaa ensimmäisenä kysyä. Minkään muun ammatin kohdalla en ole vastaavaa tiedonhalua yhtä järjestelmällisesti ja yhtä epäilevästi huomannut.

Olen kehittänyt siihen kätevän hissipuhevastauksen.

Sitä paitsi, minulle on soiteltu jo kotiin ja kyselty töihin, joten en olisi niin huolissani tulevaisuudestani!

Vakavasti puhuen, tulen vielä kertomaan ajan mittaan niistä lopuista näyttötilaisuuksista, joita en ole vielä kirjoittanut auki:

  • teemallisten luontopalvelujen järjestäminen eli retkiruokaosuus ja apuoppaana toimiminen naisten retkeilykurssilla Nuuksiossa
  • erä- ja kulttuuriperinteeseen perustuva näyttö eli avoimien ovien päivä Huhtalan torpalla
  • erityisosaamiseen perustuva näyttö eli kansallispuisto-oppaan sertifikaatti
  • erä- ja luonto-opasyrittäjänä toimimiseen perustuva näyttö eli liiketoimintasuunnitelma

Lisäksi kirjoitan vielä työharjoittelusta Pallaksella ja joistakin opiskelun erikoispäivistä vuodenajan mukaan, eli osasta ehkä vasta keväällä.

Kirjoitukset erä- ja luonto-oppaan opiskeluista

Tässä siis kurkistus erä- ja luonto-oppaan opiskeluun!

Ensimmäinen kirjoitukseni käsitteli sitä, miten erä- ja luonto-oppaat voivat työskennellä monenlaisissa töissä, kuinka työllistymistä epäillään ja mitä nimikkeitä itsestä voisi käyttää markkinoinnillisessa mielessä. Heikin käännöksessä tuli esiin tuo outdoor life coach, jonka poimin heti alussa mukaani.

Tuossa kirjoituksessa en ole vielä pohtinut kehopositiivisuutta tai itseäni esimerkkinä retkeilyn parantavasta voimasta. Niistä on kuitenkin vielä tulossa juttuja.

Menetettyäni työpaikkani vietin joitain unettomia öitä tulevan työllistymisen suhteen, sillä ajattelin alunperin työllistyväni joskus parin vuoden päästä yrittäjäksi luontomatkailualalle, kun keräisin vielä kokemusta. Nyt minulla ei kuitenkaan ole työpaikkaa odottamassa, kun opintovapaa loppuu. Kirjoitin tästäkin tuskailusta oman postauksen. Postauksessa kirjoitetaan myös aikuisopintotuesta, jolla opiskelin.

Kuorejärven laavu Isojärven kansallispuisto

Mitä kaikkea opintoihin kuuluu?

Kokonaiskuvaa olen yrittänyt antaa tässä postauksessa, jossa kerron erä- ja luonto-oppaan tutkinnosta sellaisena, kuin se tulee olemaan vuoden 2018 heinäkuun loppuun saakka. Sen jälkeen se tulee korvautumaan jonkinlaisella luontoalan koulutuksella, kun tutkintoja yhdistellään uudessa opetussuunnitelmassa.

Ensimmäisestä viikosta kerron tässä artikkelissa: kun tutustutaan porukkaan ja kaikki on vielä helmeä! Tosin missään kohtaa varsinaisia konflikteja ei ilmentynyt pienessä porukassamme, mutta tiettyä sitoutumisen vähyyttä tuli opintojen loppupuolella ja yhteisten asioiden sopiminen oli vaikeaa.

Harjoittelimme muutamaan kertaan asiakastilaisuuksien järjestämistä ja avotulella kokkaamista ja ensimmäinen harjoitus tapahtui koulun pihapiirissä olevalla museokämpällä.

Koulun reissut

Ensimmäinen reissumme Isojärvelle keskittyi ryhmäytymiseen ja ruoanlaittoon luonto-olosuhteissa. Suunnittelimme jokainen oman ehdotuksen ja toteutimme niistä kompromissin. Kirjoitukset: Suunnittelu, Isojärven osuus ja Valkulamminvuoren luolastoon tutustuminen.

Talvivaelluksella kävimme Salamajärven kansallispuistossa. Siellä suoritin pimeässä suunnistamisen tehtävän, talviretkeilytaitojen osuuden ja ryhmän ohjaamiseen liittyviä harjoituksia.

Olimme ennen retkeä käyneet testaamassa teltan pystyttämistä ääriolosuhteissa Himoksella lumitykin edessä. Harjoitusretki yhden yön yöpymisineen suuntautui Kankarisvedelle, mutta siitä en ole tainnut kirjoittaakaan mitään. Talvitaidot karttuivat koulun ulkopuolella myös Outdoor Siskojen talviretkellä.

Kevätvaelluksen piti olla Etelä-Konneveden kansallispuiston reissu ja se olikin sitä patikoinnin osalta, mutta melomaan lähdimme Wanhalle Witoselle ja kirjoitin siitä kaksi kirjoitusta, joista ensimmäinen löytyy tästä ja toinen tästä.

Melomista harjoittelimme ennen reissua Kankarisvedellä. Myös vieraskynämme Savitaipaleen Teemu kirjoitti tuosta harjoittelusta. RetkiElina kävi kesällä harjoittelemassa melomista ominpäin.

Keväällä kävimme linturetkellä. Lintutentti meni silti surkeasti ja hieman vihaan lintuja tällä hetkellä.

Kasviretket ja tentit sen sijaan menivät hienosti.

Itseopiskelureissut

Koska oppilaitos ei järjestänyt pitkää vaellusta, lähdimme Elinan kanssa viikoksi UKK:lle juuri ennen valmistaumistamme. Halusimme testata omia varusteitamme ja itseämme. Jutut vaellukselta ja sen suunnittelusta:

Varusteet: Syysvaelluksen suunnittelu
UKK-vaellus, päivä 1: Palautekeskustelua ja totuttautumista sumuisiin oloihin
UKK-vaellus, päivä 2: Ympäri käydään ja yhteen tullaan
UKK-vaellus, päivä 3: Suunnistusvirhe ja ahtaan paikan kammi
UKK-vaellus, päivä 4: Välipäivänä ei tarvitse välittää mistään

Varusteiden arviointi jälkikäteen: Oliko kaikkea tarpeeksi?

Aiomme lähteä myös talvivaellukselle UKK:lle huhtikuun alussa 2018. Se liittyy myös tarpeeseemme tehdä itseopiskeluna pitkä hiihtovaellus.

Kotitehtäviä

Suotyyppien esittely: kävin Lappeenrannassa Hämmäauteensuolla tekemässä valokuvaustehtävän. Samalla reissulla tein kotitehtävän metsätyypeistä Kangaskosken laavulla.

Olen tehnyt myös esittelyn luontokohteesta videomuodossa ja se kertoo Pallaksen Palkaskeron kierroksesta, mutta harkitsen vielä, laittaisinko linkkiä siihen koskaan mihinkään…

Työharjoittelut ja näytöt

Minä olin kesän Pallaksella. Suoritin siellä kansallispuisto-oppaan sertifikaattia (erityisosaamiseen perustuva näyttö) sekä työharjoittelua osin vapaaehtoistyön ryhmässä ja osin Muonion eräopasopiskelijoiden kansallispuisto-opasjaksolla. Pallakselta riittää vielä kertomista, sillä olen kirjoitellut luonnoksia useista kohteista ja työhommista ja ne ovat tulossa julkaisuun talven aikana.

Kansallispuisto-oppaat 2017 Lappia Muonio

Kansallispuisto-oppaan sertifikaattia varten kirjoitin laajan oppaan Hetta-Pallas-reitille. Oppaassa on kaiken kaikkiaan kuusi osaa ja se on julkaistu myös Retkipaikassa.

Järjestin kaverin perheelle minivaelluksen Nammalakuruun heinäkuussa.

Tein kulttuuriin ja eräperinteeseen perustuvan näytön pitämällä avoimien ovien päivän ja esittelemällä Huhtalan torpan Isojärven kansallispuistossa.

Huhtalan torppa

RetkiElina oli talvella Seitsemisessä ja syksyn UKK:lla. Elina kirjoitti kokemuksistaan apuoppaana Minnan matkassa ja siitä, kun pääsi päiväksi luontovalvojan matkaan Päijänteen saariin.

Vieraskynämme Tuize oli joogaretkellä, joka oli Hyrian kahden opiskelijan näyttötilaisuus.

Toinen tiimiläisemme, Anna, kävi talviretkeilyn turvallisuuskurssilla (osa 1 ja osa 2), jonka järjesti Tuomas Outdoor Academystä.

Eräkarkussa opiskeleva Marja kertoi omista opinnoistaan.

Hieman opintoja läheltä liipaten olin tekemässä messuosastoa Retkipaikalle vuoden 2017 Metsämme-tapahtumassa. Se on johtanut siihen, että vuoden 2018 Metsämme&Retkelle-tapahtuman järjestelyissä olen Retkipaikan edustajana hyvin tiiviisti mukana.

Tuotteistaminen: esimerkkinä Ankarat Avotunturit

Koulussa puhuimme paljon tuotteistamisesta. Korpi-Jaakko (Ankarat Avotunturit) kävi kertomassa meille omasta tuotteestaan ja sen kehityksestä. Tuo luento oli hyvä esimerkki siitä, kuinka omaa juttua kannattaa lähteä suunnittelemaan ja voi saavuttaa jotain ainutlaatuista.

Myöhemmin opintojen aikana osallistuin Ankarat Avotunturit -johdatuskurssille, jossa opin talviretkeilytaitoja. Tuo kurssi ei kuulu opintoihin, vaikka ehkä sen pitäisi. Tai jonkinlainen talviretkeilyn kurssi niitä ammatikseen vetäviltä olisi kiva!

Päijänteen kansallispuisto Ankarat Avotunturit
Ankarat Avotunturit

Vieraskynämme Savitaipaleen Teemu on omissa kirjoituksissaan pohtinut tuotteistamisen kautta useita harrastuksiaan. Hän aloitti talviverkoilla käymisen ja sieltä tuli kunnon saaliskin!

Opintoihin liittyviä kortteja ja pätevyyksiä

Matkailualan turvallisuuspassi

Ensiapukurssit EA1 ja EA2

Kansainvälinen eräensiapukoulutus WAFA