Lapin museoseikkailu: Saamelaismuseo Siida ja Inarijärven risteily

*Yhteistyössä Museokortti
Kirjoittanut Kaija Ryytty

Suunnittelimme Museokortin kesäkampanjaa varten Lapin museoseikkailun, joka vie tutustumaan kuuteen Lapin eri museoon. Seikkailumme on suunniteltu pitkän viikonlopun kulttuurikierrokseksi Lapissa, mutta teimme seikkailuja aikataulusyistä pitkin kesää. 

Vierailimme Rovaniemellä Arktikumin tiedekeskuksessa sekä Kulttuuritalo Korundissa. Kittilässä oli vuorossa Reidar Särestöniemen kotimuseo ja Sodankylässä tutustuimme Alariesto Galleriaan. Matka jatkui Sodankylästä Tankavaaraan Kultamuseoon ja kokeilimme kullanhuuhdontaa ja -kaivuuta myös itse. Seikkailumme viimeinen kohde oli Siida, saamelaismuseo Inarissa sekä Inarijärven risteily katsomaan tunnettua nähtävyyttä, Ukonkiveä.

Siidan saamelaismuseo on ainutlaatuinen kokonaisuus, joka esittelee saamelaisten historiaa sekä tapoja ja kulttuuria. Museo käsittää sisätilojen pysyvät sekä vaihtuvan näyttelyn ja ulkomuseon, jossa kävimme muun muassa opettelemassa suopungin heittoa!

Tule mukaan oheisen videon myötä kanssamme Siidaan:

Siidan kierroksen jälkeen lähdimme Siidan parkkipaikan toiselta reunalta lähtevällä risteilylautalla Inarijärven risteilylle.

Inarijärvi on Suomen toiseksi suurin sekä Lapin suurin järvi, joka levittäytyy lähes merimäisesti silmänkantamattomiin. Keskellä järveä kohoaa selkeästi muista saarista erottuva Ukonkivi, joka on aikanaan ollut saamelaisille pyhä palvontapaikka.

Saarelle astuessa halusin pyhittää ajatuksen jos toisenkin Ukko-jumalalle

Aikoinaan kun Ukonkivi oli pyhä palvontapaikka, naiset eivät saaneet sinne astua lainkaan ja miehetkin soutivat rantaan kunnioittavasti hiljaisuuden vallitessa, etteivät vain häiritsisi mahtavaa Ukko-jumalaa metelillä. Nykypäivänä risteilyalus vie turisteja Siidan satamasta tutustumaan saareen ja sen kallioille astuvat niin miehet kuin naisetkin.

Ihmisjoukossa saarelle saapuessa koin kuitenkin hyväksi mielessäni pyhittää ajatus jos toinenkin Ukko-jumalalle ja pyytää vähän anteeksi sitä, kun jalallani maihin nousin. Saaren erikoinen muoto selitti, miksi kalliota on pidetty pyhänä.

Ystävämme Ukonkivellä katsomassa maisemaa. Kuva: Kaija Ryytty

Ukonkiven huipulta avautuvat maisemat olivat kerta kaikkiaan hienot. Erämaisessa järvessä näkyi lukuisia saaria ja aivan horisontissa jylhiä tuntureita.

Ukonkivelle rakennettuja rappusia pitkin oli helppo nousta kallion huipulle katsomaan parhaimmat maisemat. Risteilyllä aikaa saarella on vain 20 minuuttia ja mietimmekin, että olisi hienoa vierailla täällä omin kyydein joskus. Viereisessä saaressa näkyikin melojia rantautuneena.

Inarijärven risteily lähtee Siidan edestä ja käy kierroksen Inarijärvellä. Kuva: Kaija Ryytty

Inarijärven risteily on hieno kokemus, joka kannattaa suunnitella mukaan päivään Siidassa vierailtaessa. Risteilyt lähtevät Siidan satamasta kesäisin kahdesti päivässä kohti Ukonkiveä, jossa pysähdytään säävarauksella.

Matkan varrella nähdään myös vanha hautausmaasaari. Patikoimaan aikovat voivat jäädä laivasta pois rannalla, josta lähtee vaellusreitti Pielpajärven erämaakirkolle.

Hautausmaasaari. Kuva: Kaija Ryytty
Hautausmaasaari. Kuva: Kaija Ryytty

Museokortin seikkailukierros oli hienoa päättää Inarissa ja kruunata museokesä Inarijärven risteilyllä. Lapin museoista kiersimme jo hyvän osan, mutta vielä on kohteita näkemättä. Ehkä näemme vielä Lapin museoseikkailusta osan kaksi!

Lapin museoseikkailun tiimi Siidan edessä viimeisessä tämän kauden päättävässä ryhmäkuvassa. Kuva: Heikki Sulander

Teksti: Kaija Ryytty

Jutun artikkelikuva ja seikkailijoiden ryhmäkuva: Heikki Sulander, muut kuvat Kaija Ryytty. Juttu on julkaistu aiemmin Museokortin sivuilla ja Pohjankettu-blogissa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.