Lapin museoseikkailu: Mopo-hippua metsästämässä Tankavaaran Kultakylän huuhtomolla

*Yhteistyössä Museokortti

Mopo-hippu on suurin turistin Tankavaarasta löytämä hippu, 39,6 g. Hipun vuonna 1978 ensimmäisestä ikinä huuhtomastaan vaskoolillisesta löytänyt porvoolainen 11-vuotias poika Mika Saalanko myi isänsä kanssa vuonna 1978 löytämänsä hipun Kultamuseolle ja osti rahoilla mopon.

Tarina ei kertonut, oliko kultakuume iskenyt nuoreen mieheen, mutta mopokuume oli ainakin! Geologian tutkimuskeskuksen raportista löysin silloisen museonjohtajan, Inkeri Syrjäsen kertomuksen hipun löytämisestä.

Niilo ”Nipa” Raumala oli tuolloin oppaana ja neuvoi poikaa hienontamaan saven ja heittämään isot kivet pois, jolloin poika ensin heitti tämän savisen möykyn, mutta jäi miettimään sen painoa, kaivoi sen esiin ja löysi saven sisältä jotain keltaista, jonka Raumala tunnisti heti kullaksi.

Kun kultaa käytiin punnitsemassa Kultamuseolla, tuolloinen museonjohtaja Inkeri Syrjänen kysyi Mikalta, myisikö hän hipun museolle. Poika kieltäytyi ensin, mutta sitten neuvoteltuaan isänsä kanssa muutti mielensä, eikä äiti Porvoossa saanutkaan jättimäistä kultahippua tuliaiseksi, vaan Lapin reissulta palasi poika moporahoineen. Sen verran hipun hinnaksi oli sovittu, että jäi vielä bensarahaakin mopon ostamisen jälkeen.

Lähde: Inkeri Syrjäsen kertomus tapahtuneesta, Geologian tutkimuskeskuksen raportti Mopo-hipusta

Lapin museoseikkailun tiimi ihailemassa Mopo-hippua Tankavaaran Kultamuseossa Sodankylässä.

Kuinka sitä kultaa huuhdotaan? Pääsimme kokeilemaan Kultakylän huuhtomolle

Pääsimme Tankavaaran Kultakylän huuhtomolle opettelemaan kullanhuuhtomista Kultakylän huuhtomo-oppaan Marko Kokon johdolla. Löysimme kultahippuja ja korukiviä!

Kullanhuuhdonnasta innostuneina Kaija ja minä osallistuimme myös kullanhuuhdonnan Juhannuskisoihin aloittelijoiden sarjaan. Kaija tuli aloittelijoiden sarjassa toiseksi, minä taas viimeiseksi. Ei selityksiä – olin vain liian hidas.

Käy katsomassa Lapin museoseikkailun Tankavaaran video, osa 1/2:

Lue myös:

Yksi vastaus artikkeliin “Lapin museoseikkailu: Mopo-hippua metsästämässä Tankavaaran Kultakylän huuhtomolla”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.