Lapin museoseikkailu: Kultamuseon kansainvälinen näyttely Golden World ja kultakuume oikealla kultavaltauksella

*Yhteistyössä Museokortti

Kansainvälisen näyttelyn puolella on tietoa eri maiden kultahistoriasta. Erityisen vaikuttavia ovat kuvat, joissa päättymätön jono kullankaivajia vaeltaa kapean solan kautta mukanaan vuoden tarvikkeet rekeen koottuna.

Me taidamme pärjätä tänä päivänä Museokortilla ja muutamalla nyssäkällä, mutta tuolloin tavaramäärä on sisältänyt koko vuoden tarpeet.

Kultamuseon kansainvälisessä Golden World -näyttelyssä on esillä reki, jossa on vuoden tarvikkeet kullankaivajalle.
Vuoden tavarat reessä, mutta eihän se mihinkään liikkunut. Kuva: Heikki Sulander

Myös kullan nurja puoli kerrotaan kansainvälisessä näyttelyssä. Kultaan liittyvät kemikaalit, elohopean ja orjatyövoiman, ”muurahaisten” käyttö pysäytti meidät hetkeksi miettimään, miten julmasti hallitsijat ovat aikoinaan viis veisanneet alaistensa terveydestä. Suurten kultakaivosten aiheuttamat ympäristötuhot ovat olleet merkittävät etenkin sademetsissä sekä paikallisissa vesistöissä.

Suomalainen kullan perinteinen lapiokaivu ei olekaan vain historiaa: pääsimme oikealle valtaukselle kaivamaan kultaa!

Suomessa kultaryntäys ei ole ollut aikoinaan lähelläkään sellaisia väkijoukkoja kuin Uuden Mantereen kultakuumeessa aikoinaan. Täälläkin kultaan on silti kohdistunut paljon kuumeilua!

Suomessa on kaivettu ja huuhdottu kultaa noin 150 vuotta, joten mekin päätimme lähteä seikkailullamme oikeisiin lapio- ja rännihommiin. Kysyimme valtaukselle pääsemisestä Tankavaaran Kultakylästä ja pääsimme pian kumppareissamme lapioimaan hiekkaa ränniin Kimmon kanssa. Hän kertoi meille seuraavana päivänä löytäneensä lapioimastamme hiekasta kultahipun!

Tässä siis vielä toinen video Tankavaaran kulta- ja Kultamuseo-seikkailusta:

Nämä ja muut hienot tarinat kultahistoriasta löytyvät Tankavaaran kynttiläkuusien katveesta, Tankavaaran Kultamuseosta. Kesällä museo on auki joka päivä, talvella tarkista aukioloajat Kultamuseon nettisivulta. Kullankaivuusta voi tiedustella Kultakylän ravintolasta.

Yksi vastaus artikkeliin “Lapin museoseikkailu: Kultamuseon kansainvälinen näyttely Golden World ja kultakuume oikealla kultavaltauksella”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.