Lapin museoseikkailu: Tankavaaran Kultamuseon kotimainen näyttely ja kullanhuuhdontaharjoitukset Kultakylässä

Lapin museoseikkailu on edennyt jo Tankavaaraan. Näistä kahdesta jaksosta tuli laajasti kulta-aihetta käsitteleviä, sillä kuvatessamme videota juhannuksen aikaan oli Kultamuseon kierroksen lisäksi mahdollista osallistua kullanhuuhdonnan oppitunnille Tankavaaran Kultakylän huuhtomolla sekä käydä kaivamassa kultaa oikealla valtauksella. Kultaperinne ry:n järjestämissä kullanhuuhdonnan juhannuskisoissa minä ja Kaija osallistuimme aloittelijoiden sarjaan, jossa Kaija tuli hienosti toiseksi!

Tankavaara on meille tuttu paikka, sillä asumme täällä. Sen vuoksi museoseikkailuun oli helppo ottaa mukaan Tankavaaran Kultamuseo, joka on maailman ainoa kansainvälinen kullankaivuuta esittelevä museo.

Teimme Tankavaarassa kaksi videota, sillä yhdestä videosta olisi tullut aivan liian pitkä.

Pidemmittä puheitta alkuun saatte nähdä ensimmäisen videomme Kultamuseosta ja kullanhuuhdonnasta Tankavaaran Kultakylän huuhtomolla:

Tankavaaran Kultamuseo

Tankavaaran Kultamuseon Suomen kultahistoriasta kertova puoli on yhtenäinen kokonaisuus täynnä tarinoita. Meillä oli ilo saada museossa opastettu kierros, jonka meille veti Kultamuseon amanuenssi Hanna Mattila. Hanna on työskennellyt Kultamuseossa jo noin kymmenen vuotta ja hänen asiantuntemuksensa kultahistoriasta on todella laaja.

Hannan kertomista tarinoista nousivat esille Mopohipun tarina sekä Sylvia Petronella Antoinette van der Moerin Lapissa viettämä aika. Molemmat tarinat ovat epätyypillisiä kultatarinoita, sillä päähenkilöt eivät olleet pitkäpartaisia kullankaivajia, vaan Mopohipun löytäjä oli matkailija, nuori poika ja Petronella taas omalaatuinen persoona, joka ei viettänyt Lapissa muutamaa kuukautta kauempaa, mutta hänen tarinansa on käänteiltään huima seikkailu ja hän on merkittävä osa Suomen kullankaivuun historiaa.

Ivalojoen Kultala. Kuva: Heikki Sulander
Ivalojoen Kultala, kuva: Heikki Sulander

Nämä ja muut hienot tarinat suomalaisesta kultahistoriasta löytyvät Tankavaaran kynttiläkuusien katveesta, Tankavaaran Kultamuseosta. Kesällä museo on auki joka päivä, talvella tarkista aukioloajat Kultamuseon nettisivulta.

Museokortin seikkailijat 2019: Lapin museoseikkailu

Kesällä 2019 kiersimme Lapin Museokortti-kohteita Museokortin virallisina museoseikkailijoina. Kävimme seuraavissa Museokortti-kohteissa ja seikkailukohteissa matkan varrella:

  1. Rovaniemi: Arktikum, Korundi ja Napapiirin retkeilyalue
  2. Kittilän Kaukonen: Särestöniemi
  3. Sodankylä: Alariesto-galleria, Pyhä-Nattanen
  4. Tankavaara, Sodankylä: Kultamuseo, kullanhuuhdontaharjoittelu ja kisat
  5. Tankavaara, Sodankylä: Kultamuseo, kullankaivuu valtauksella
  6. Inari: Siida ja Inarijärven risteily + Ukonkivi

Yksi vastaus artikkeliin “Lapin museoseikkailu: Tankavaaran Kultamuseon kotimainen näyttely ja kullanhuuhdontaharjoitukset Kultakylässä”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.