Lapin museoseikkailu: Särestöniemi on kaunis kaikille aisteille

*Yhteistyössä Museokortti

Lapin museoseikkailu jatkuu Rovaniemeltä Kittilän Kaukoseen. Toinen kohteemme on kaunis ja monipuolinen Särestöniemi, joka sijoittuu Reidar Särestöniemen kotiin ja kertoo hänen elämäntyöstään taiteilijana. Särestöniemi oli värikäs persoona ja aivan uskomaton on myös hänen galleriansa ja ateljeekotinsa!

Särestöniemeen päästäkseen on nähtävä vaivaa, sillä kyseessä on hieman syrjäisessä sijainnissa sijaitseva museokokonaisuus. Sentään emme enää saapuneet paikalle veneellä, kuten Reidarin aikaan. Vuodesta 1984 saakka perille on päässyt tietä pitkin.

Särestöniemi on hyvin eläväinen museoksi: siellä järjestetään todella paljon tapahtumia. Kesällä siellä paimentavat lampaat pitämässä huolta perinnemaisemasta.

Vanha Särestö

Astuimme sisään Reidarin elämään, kun näimme hänen synnyinkotinsa tuvan, keittiön ja kamarin, pihapiirin rakennukset ja rantasaunan, jonka katolta Reidar pienenä hyppäsi pommina viereen kaivettuun altaaseen. Allas oli varmaan ollut tarpeellinen, sillä uintiretki vahvasti virtaavassa Ounasjoessa olisi voinut päättyä köpelösti.

Reidarin veli Anttu (Anton Särestöniemi) on ollut merkittävässä osassa Reidarin kulttuuriperinnön vaalimisessa, kun hän on lahjoittanut oman perintöosansa perustettavalle museolle. Hän toimi museoisäntänä vuoteen 1997 asti ja saattaapa hän vielä kummitella tiluksilla tänä päivänäkin.

Antun kellokokoelma vanhan Särestön seinällä kertoo mielenkiintoista tarinaa: kun etelän ihmiset saapuvat Lappiin, he havaitsevat elämän soljuvan eteenpäin ihan rattoisasti ilman aikataulutustakin, joten he heittävät kellonsa pois. Nämä kellot Anttu on aikoinaan kerännyt Särestöön johtavan tien varrelta.

Upea Galleria ja oikeat Lapin värit

Galleriaan on koottu näyttely Särestöniemen töistä. Koska Reidarin veli Anttu lahjoitti perintöosansa mukana yli 200 teosta, on täällä taidetta, josta ammentaa ja päänäyttely vaihtuukin vuosittain. Viimeksi käydessäni täällä olivat esillä eri teokset.

Galleriassa ovat vierailleet niin Kekkonen kuin koko muun maailmankin kerma, sillä Särestöniemi piti siellä upeita juhlia aikoinaan. Kaksikerroksinen hirsirakennus on kaiken prameilun perikuva uima-altaineen ja saunoineen. Se on kuitenkin juuri oikea areena Särestöniemen suurille teoksille, sillä mikään vähempi ei olisi riittänyt.

Jylhät hirret ovat oikea tausta värikkäille teoksille, joiden sivellintyöskentely on ainutlaatuista – olkoonkin että sitä on yritetty usein jäljitellä, sillä muutaman vuoden takainen taideväärennösjupakka sisälsi erittäin monta Särestöniemen, joskin myös monen muun taiteilijan teosta. Väärennöksiä oli myyty joka puolelle Suomea onnistuneesti.

Ateljeekodissa pääset vielä lähemmäksi Reidaria

Reidar Särestöniemi rakennutti ensimmäisen ateljee- ja asuinrakennuksen 1965 paikalle, joka on jäänyt nykyisen museon toimintakeskuksen ja Gallerian väliin. Kivijalka on vieläkin näkyvissä.

Tuo hirsinen rakennus paloi uudenvuodenyönä 1977/78 ja sen tilalle valmistui 1978 uusi ateljeekoti ohrapellon päähän, mäelle pihapiirin ulkopuolelle. Uudessa ateljeekodissa Särestöniemi ehti asua vain muutaman vuoden ennen kuolemaansa. Upeassa ateljeetilassa kesäillan valossa oli varmasti mahtavaa maalata: tila on kaunis ja korkea.

Särestöniemi-museo on paikka ajatella, rentoutua ja pohtia syntyjä syviä

Jo ajomatka Särestöniemeen vie ajatukset pois kaupungin hulinasta.

Särestöniemen rakennukset ja pihapiirit kertovat tarinoita myös omalla hiljaisella olemuksellaan. Koko alue ruokkii luovuutta. Kaunis luonto ja siihen yhdistetyt massiiviset, mutta omalla tavallaan hyvin yksinkertaista muotokieltä edustavat Galleria, Ateljee ja museon toimintakeskus vain todistavat Reidar Särestöniemen taiteen ansaitsevan kaiken saamansa huomion.

Vanha pihapiiri ei jää toiseksi komeammille rakennuksille. Vanhasta lasista tehty ikkuna, ikkunan edessä pöytä ja pöydällä punainen pelargonia: siinä on niin kiehtova näky, että harva meistä voi sen edessä olla herkistymättä.

Erikoinen ja rohkea Reidar Särestöniemi

Reidar Särestöniemen elämä oli yhtä värikäs kuin hänen taiteensakin. Särestöniemestä on tekeillä kirja, jossa kerrotaan hänen taiteestaan, elämästään ja rakkaussuhteestaan runoilija Yrjö Kaijärveen.

Tule kanssamme Särestöniemeen tällä videolla:

Lapin museoseikkailu, osa 2: Särestöniemi Kittilän Kaukosessa

Museokortin seikkailijat 2019: Lapin museoseikkailu

Kesällä 2019 kiersimme Lapin Museokortti-kohteita Museokortin virallisina museoseikkailijoina. Kävimme seuraavissa Museokortti-kohteissa ja seikkailukohteissa matkan varrella:

  1. Rovaniemi: Arktikum, Korundi ja Napapiirin retkeilyalue
  2. Kittilän Kaukonen: Särestöniemi
  3. Sodankylä: Alariesto-galleria, Pyhä-Nattanen
  4. Tankavaara, Sodankylä: Kultamuseo, kullanhuuhdontaharjoittelu ja kisat
  5. Tankavaara, Sodankylä: Kultamuseo, kullankaivuu valtauksella
  6. Inari: Siida ja Inarijärven risteily + Ukonkivi

Yksi vastaus artikkeliin “Lapin museoseikkailu: Särestöniemi on kaunis kaikille aisteille”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.