Lapin museoseikkailu alkaa Rovaniemeltä: Arktikum ja Korundi kutittelevat kulttuurinnälkäisiä seikkailijoitamme

*Yhteistyössä Museokortti
Kirjoittanut Ulla Viskari-Perttu

Seikkailumme alkaa Lapin pääkaupungista, Rovaniemeltä. Siellä kierrokseemme valikoituivat tiedekeskus Arktikum ja kulttuuritalo Korundi. Rovaniemen seikkailustamme kirjoittaa vieraskynän ominaisuudessa Ulla Viskari-Perttu.

Lapin museoseikkailu: Rovaniemi, Arktikum ja Korundi

Lapin museoseikkailumme alkoi juuri sopivasti, kun Rovaniemen pohjoinen kesä kukki kauneimmillaan ja valoisa yötön yö heijasti punertavan kajonsa Ounasjoen tyyneen pintaan.

Yhdessä Annen, Heikin ja Kaijan kanssa suuntasimme kohti suurta seikkailua. Olimme haltioissamme siitä, että Museokortti oli valinnut tämän Tankavaarassa ystävystyneen kombon toteuttamaan museokierrosta kuudessa Lapin museossa, 650 kilometrin matkalla. Seikkailu alkakoon!   

Rovaniemi, tiedekeskus Arktikumin lukuisat näyttely ja upea arkkitehtuuri

Artikum on museo ja tiedekeskus, joka jo arkkitehtuuriltaankin nostaa odotusarvot korkealle. Saimme nauttia Artikumin neljästä pysyvästä ja kahdesta vaihtuvasta näyttelystä, joista jokainen pysähdytti pohtimaan arktisen alueen luontoa, kulttuuria ja elinkeinoja sekä menneisyyden että tulevaisuuden valossa.

Näyttely alkuperäiskansojen taiteesta urbaanissa ympäristössä sopi täydellisesti Arktikumiin, jonka moderni lasikupukatto piirtyy tarkasti osaksi pohjoista maisemaa.

Artikumiin kannattaa varata aikaa ja tutustua näyttelyiden lisäksi kirjastoon ja museokauppaan sekä rakennuksen joen puolella sijaitsevaan kauniiseen puistoon. Voit myös osallistua yleisöluennoille sekä museon teematapahtumiin.    

Kulttuuritalo Korundi ja Rovaniemen taidemuseo

Rovaniemen kaupungin pohjoiseen taiteeseen erikoistunut taidemuseo Kulttuuritalo Korundissa sijaitsee pienen kävelymatkan päässä Aktikumista ja on erikoistunut pohjoiseen kuvataiteeseen.

Korundi tarkoittaa kovaa korukiveä. Kulttuuritalon rouhean ulkokuoren alla paljastuukin valoisa aulatila, joka on kaunis kuin koru. Vuonna 1933 rakennettu tunnelmallinen vanha postiautovarikko kätkee sisäänsä myös Lapin kamariorkesterin komean konserttisalin.

Seikkailuhahmoni saikin tutustumisen aluksi kajauttaa fantastiset aariat ”monipäiselle” yleisölle. Tämän näet vain seikkailuvideoltamme.

Taidemuseon helmeksi kutsutaan Jenny ja Antti Vihurin rahaston kokoelmaa, joka nostaa tarkasteluun lappilaisen nykytaiteen ja sodanjälkeisen suomalaisen kuvataiteen keskeiset teokset. Ensivaikutelma teoksista ja tilasta on valoisa ja urbaani, jopa hieman yliluonnollinen kuten Heikki kamerallaan havaitsi.

Museon kolme näyttelyä; Nurinkurin, Prima Vista ja Mustaa Valkoisella ovat kaikki Vihurin rahaston kokoelmasta. Niidenkin äärelle kannattaa pysähtyä ajan kanssa ja tutkia museota pintaa syvemmältä.    

Annen, Kaijan ja Heikin kanssa on mukava kiertää museoita

He innostuvat herkästi ja toteuttavat ideat tyylillä. Heikki on porukan visiönääri ja kuvaajavelho, joka tallentaa seikkailun varmalla otteella niin maasta kuin ilmastakin. Anne, Heikin puoliso, pulppuaa ideoita ja suunnitelmia, kaiken lisäksi hän on vieläpä taitava toteuttamaan ne, kuten tämänkin museoseikkailun. Kaijakin on terhakka tehopakkaus, jossa yhdistyy luontoa ja eläimiä rakastava maanläheisyys sekä herkkä taiteilijasielu.

Kaikki meitä yhdistää rakkaus luontoon ja taiteisiin sekä ehkäpä myös jonkinlainen omannäköisen elämän etsiminen.

Itse olen tottunut ideoimaan ja organisoimaan kulttuuritapahtumia ja -tuotteita työssäni siellä tuottajan pallilla, joten heittäytyminen kameran eteen monipuoliseksi seikkailijaksi vaatikin ensin hieman totuttelua. Mutta koska sain Annen, Kaijan ja Heikin innostumaan alunperin seikkailusta, totta vieköön yhdet aariatkin irtoaa!   

Napapiirin retkeilyalueen piipahdus

Museokierrosten jälkeen jaloittelimme vielä Napapiirin retkeilyalueen Vikaköngäs-opasteen viitoittamalla helppokulkuisella laavupihalla ja ihastelimme koskenlaskijoita riippusillalta.

Jos kotini ei olisi jo Vantaalla, se saattaisi olla Rovaniemellä

Täällä olisi minulle etelän elämänmenoon tottuneelle sopiva kaupungin syke, mutta enemmän tilaa hengittää kuin pääkaupunkiseudun ruuhkissa.

Rovaniemellä taustatukena oli Lapissa lomaileva perheeni sekä ”Lapin tuliaiseni” malamuutin ja laikan pentu Hilla, joka vielä – pentu kun on – herätteli jo aamuyöllä seikkailijoitamme hotellissa.

Aamulla silmät ristissä päivään heränneenä emme toki vielä arvanneet, että museoseikkailu olisi muutenkin täynnä yllättäviä käänteitä. Lapin museoseikkailu (6 museota ja 650 kilometriä) neljän ihmisen työn ja velvollisuuksien ohessa Rovaniemeltä Kaukoseen, Sodankylään, Tankavaaraan ja aina Inariin asti ei kävisi ihan käden käänteessä. Mutta tästä kuulet lisää seikkailun edetessä!

Katso tästä Lapin museoseikkailun ensimmäinen osa: Rovaniemi

Museokortin seikkailijat 2019: Lapin museoseikkailu

Kesällä 2019 kiersimme Lapin Museokortti-kohteita Museokortin virallisina museoseikkailijoina. Kävimme seuraavissa Museokortti-kohteissa ja seikkailukohteissa matkan varrella:

  1. Rovaniemi: Arktikum, Korundi ja Napapiirin retkeilyalue
  2. Kittilän Kaukonen: Särestöniemi
  3. Sodankylä: Alariesto-galleria, Pyhä-Nattanen
  4. Tankavaara, Sodankylä: Kultamuseo, kullanhuuhdontaharjoittelu ja kisat
  5. Tankavaara, Sodankylä: Kultamuseo, kullankaivuu valtauksella
  6. Inari: Siida ja Inarijärven risteily + Ukonkivi

Tämä artikkeli on julkaistu myös Museokortin sivulla.

2 vastausta artikkeliin “Lapin museoseikkailu alkaa Rovaniemeltä: Arktikum ja Korundi kutittelevat kulttuurinnälkäisiä seikkailijoitamme”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.