Saunapäivä Tankavaaran Kultakylässä – Saunakaruselli onnistui yli odotusten

Tankavaaran Saunapäivä ja Saunakaruselli-päivä 27.7.2019 alkoi jo aamuyöstä, kun toimittaja Timo Metsäjoki teki Ylen Saunapäivän aloittavan tunnin lähetyksen aamuyöllä klo 3 — 4. Radiolähetys on kuunneltavissa tästä: Auringonnousun Sauna.

Ainutlaatuisen radio-ohjelmasta teki se, ettei kuunnelmia yleensä tehdä suorana, mutta Timon eläytyminen Paulaharjun tekstiin ensimmäisen puolen tunnin aikana on melkoinen show.

Suoraa lähetystä Tankavaaran Kultakylän maasaunalta. Kuva: Heikki Sulander

Ja jos auringonnousun sauna -ohjelma päättyy Finlandia-hymniin, asiat ovat mallillaan.

Pieni tarkennus minun täytyy sääntöjen ystävänä kertoa: koska täällä on metsäpalovaroitus voimassa, täytyi radiolähetyksen nuotio sytyttää vain kotaan, se siis ei ollut aivan erämaassa eikä avomaalla. Edes radion suoran lähetyksen taiteelliset arvot eivät saa aiheuttaa vaaraa.

Saunapäivä ei suinkaan päättynyt Tankavaaran osalta tähän aamuöiseen, suoraan valtakunnalliseen radiolähetykseen, vaan varsinainen saunominen yleisölle avattiin klo 12. Kaikki Kultakylän saunat saatiin lämpimiksi, mutta mökkisaunamme oli päättänyt aloittaa uuden uran savusaunana, joten se oli pakko poistaa käytöstä tapahtuman alkumetreillä.

Junanvaunusaunassa on tunnelmaa

Junanvaunusauna on nopsa lämmitettävä, sillä se on kooltaan vain muutaman neliön. Tankavaarassahan on oma junarata, joka on valmistunut 1997 ja osin purettu 2010-luvun alussa, Pohjois-Suomen Kaivosrautatie Oy:n kapearaiteinen matkailurautatie. Radan pituus on 1,6 kilometriä ja se sopii esimerkiksi talvella matkailijoiden hiihtoharjoittelupaikaksi.

Junaradalla ei ole saunavaunun lisäksi muita vaunuja, mutta muutamia löytyy Tankavaaran alueelta.

Saunakaruselli vai saunaralli? Vieraanamme Warre-sauna

Junavaunusaunan viereen tuotiin Vuotsosta Warre-sauna, joka on Wartburg-merkkisestä henkilöautosta rakennettu. Koska Warre-jengi oli hieman myöhässä aikataulusta, minun piti lämmittää tämä persoonallinen autosauna. Se oli minulle vieras, mutta tulimme sitten tutuiksi, auton sisällä oli aivan tavallinen puukiuas.

Radiohaastattelut Tankavaarasta jatkuivat, sillä toimittaja Timo Metsäjoki halusi jututtaa Warre-saunan rakentajia.

Warre voi olla hieman jännittävä ilmestys, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

Wartburg-merkkisestä autosta rakennetussa saunassa on käynnissä radiohaastattelu, kun Timo Metsäjoki Yle Rovaniemestä haastattelee Warren rakentanutta Aape Lehtistä.

Warreauton Facebook-sivut kertovat seuraavaa:

Itä-Saksalaisen laatuauton, sekä suomalaisen saunakulttuurin yhteistyön, kehityksen ja hulluuden tuloksella syntynyt auton perässä hinattava sauna.

Tämä sauna on rakennettu 1988 vuosimallia olevasta Wartburg 353W Tourist -autosta. Auto löytyi alunperin Salosta kesätetterinäytelmästä ”Kätkäläinen”. Warren kohtaloksi koitui kuitenkin luovuttaa moottorinsa toiselle warrelle. Näky oli lohduton, kunnes idea auton uusiokäytöstä syntyi! Sitten alkoi rälläkkä laulamaan ja saha soimaan, kiuaskin löytyi läheltä.

Keväällä 2013, kun katsastusmies löi leiman paperiin, ei paluuta enää ollut. Saunalla on jo nyt aiheutettu paheksuntaa hinaamalla sitä tuhansia kilometrejä ympäri Suomea, mm. festareilla, keikoilla, musiikkivideolla, juhlissa ja muissa saunailloissa. Kesällä 2016 toiminta laajeni pohjoisemmaksi, kiersimme mm. Inarin juhannuksessa, Sodankylän filmifestareilla, Norjassa Markomeannu-festareilla ja Lofooteilla. 

Warresaunan Facebook-sivut

Warren voit löytää esimerkiksi tältä upealta musiikkivideolta:

Tavanomaisemmat saunaratkaisut

Meillä tosiaan lämpeni kaikkien näiden lisäksi se ”ihan tavallinen sauna”, joka on muutenkin jokapäiväisessä käytössä, radanvarsisauna sekä vankkurisauna valtauksella.

Kehnolle porukassa saunojalle saunamajurin tehtävä oli jopa helpotus

Saunapäivä Saunakarusellin hoitajana oli erittäin vilkas ja antoisa. Itse ehdin vasta illalla lauteille radanvarsisaunaan, jonka voin heti tunnustaa valloittaneen sydämeni.

Pohjois-Suomen Kaivosrautatien varrella sijaitsee kullankaivajien sauna.

Voin tunnustaa myös toisen asian. En ole erityisen kova saunomaan. Tavallisissa, ei mitenkään huonoissa ja joskus toisten ihmisten vuolaasti kehumissa saunoissa viihdyn lyhyesti, tuntuu että happi alkaa loppumaan ja vähän ahdistaa. Joukkosaunominen tai sekasauna on minulle kauhistus. Tämän vuoksi minulta on varmasti jäänyt usein yhteisölliset saunakokemukset kokematta.

Minullakin on kuitenkin muutama rakas sauna

Muutama sauna, jonne olen päässyt yksin tai pienellä porukalla, on minulle erityisesti mieluinen ja niissä voisin istua pidempäänkin. Tällainen on esimerkiksi Posion mökkisauna ja Kekkosen sauna Pakasmaassa, tai Rönölän ihana savusauna. Näihin en ole tänä kesänä päässyt ollenkaan, viime kesänä vietin niissä useita tunteja.

Erämaassa kivoja, joskin aika suosittuja ovat Luirojärven sauna Urho Kekkosen kansallispuistossa sekä Hannukurun sauna Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Lähtisinkö uudelleen saunamajuriksi?

Saunapäivä itsessään ei minulle ollut saunomiselämys, mutta koska tykkään lämmittää saunoja ja kertoa niistä tarinoita muille ihmisille, saunamajurin homma sopi minulle paremmin kuin hyvin.

Saunakarusellin hoitaminen lienee siis ns. parasta, mitä Saunapäivänä voi tehdä housut jalassa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.