Paljasjalkakengät retkeilijälle ja vaeltajalle – ensifiilikset alkukesän käytön jälkeen

*Kaupallinen yhteistyö: FeelMax

Vapaudentunne varpaissa todistelee, että ainakin ensiaskeleet paljasjalkakengissä ovat hyvä kokemus. Pitkospuu, sammalet, sorapolku, jopa asfaltti tuntuu erilaiselta ohuiden pohjien läpi.

Olen käyttänyt FeelMaxin paljasjalkakenkiä päiväretkillä ja arjessa toukokuun alkupuolelta lähtien. Kun yhteiseloa kaksien uusien kenkien kanssa on takana nyt pari kuukautta, haluan kertoa teille ensifiilikset varpaitteni vapauskokemuksista.

Millainen paljasjalkahistoria minulla on?

Minulla on hieman aiempaa kokemusta villasukkakävelystä, koska viime talvena kävelin paljon villasukissa ilman kenkiä. Täällä pohjoisessa se on mahdollista, sillä lumi on pikkutiellä puhdasta ja kuivaa, kun sää on enimmäkseen pakkasella talvisaikaan.

Aiempia jalkaongelmia olen selättänyt melko omaperäisin keinoin, kuten kävelemällä kaksi vuotta vain vaelluskengillä ja vahvistamalla jalkalihaksia kuntosalilla.

Minulla on ollut aiemmin kovalla alustalla kävellessä ilmeneviä polvikipuja ja kantakalvon kireyttä (joka siis voi johtaa plantaarifaskiittiin, joten kaikki kenkäkokeilut on tehtävä varovasti). Tällä hetkellä ongelmat loistavat poissaolollaan, joten on hyvä hetki laittaa jalkaan paljasjalkakengät.

Olin siis jo vahvistanut jalkapohjien lihaksia hieman ja kantakalvojen kireyttä hoitanut venyttelyllä.

Millaiseen käyttöön paljasjalkakengät minulla tulivat?

En tehnyt kovin tarkkaa ennakkotutkimusta siitä, minkälaiset paljasjalkakengät olisivat minulle parhaat, mutta ajatuksenani oli, että ne soveltuisivat arkeen täällä landella, eivät näyttäisi kovin erilaisilta tavallisiin kenkiin verrattuna ja ne antaisivat hieman suojaa maastoa vastaan, vaikka pohja olisikin ohut. Minulla ei vieläkään ole oikein käsitystä siitä, millaisia muita paljasjalkakenkiä on olemassa, mutta näillä on ollut mukava askeltaa.

En ole urheilullinen, joten en etsinyt paljasjalkakenkiä juoksemiseen tai pitkille lenkeille, mutta halusin aloittaa paljasjalkakenkien käytön päiväretkillä ja työarjessa. Muutaman kerran ne ovat päässeet metsäjoogaan ja toimivat niissä olosuhteissa oikein hyvin.

Paljain jaloin juoksemaan lähteville suosittelen tutustumista aiheeseen esimerkiksi Facebookin Luomujuoksu-ryhmässä, josta saa varmasti parhaat vinkit! FeelMaxin sivuilta löytyy myös asiakassuosituksia, joiden joukossa on nimekkäitäkin suomalaisia urheilijoita.

Mahdollisesti myöhemmin jatkan paljasjalkakenkäilyä lähtemällä paljasjalkakengillä vaellukselle, mutta toistaiseksi otin nämä Hammastunturin erämaan retkelle mukaan vain taukokengiksi.

Millaiset kengät sain kokeiltavaksi FeelMaxilta?

Käytössäni olevissa kengissä on kaikissa NatuRun 2,5mm -pohja, joka ei ole aivan ohuimmasta päästä, mutta kuitenkin sen läpi tuntee hyvin maaston muodot. Asfaltilla olen oppinut jo välttämään peukalonpään kokoiset kivet, jotka tuntuvat samalta kuin Lego-palikka kantapään alla, mutta muuten en väistele enkä varo jalkojani tavallisia kenkiä enempää.

Kahdessa kuukaudessa en ole havainnut kengissä käytön jälkiä, mutta palaan myöhemmin päivittämään, miten kengille käy pidemmässä käytössä. FeelMaxin omilta nettisivuilta olen lukenut, että aivan ensimmäisissä FeelMaxin kengissä oli kestävyysongelmia, mutta uudemmat versiot ovat jatkuvasti parempia kestävyydeltään.

FeelMax-kengät on suunniteltu Suomessa ja yritys on suomalaisomisteinen. Kenkien valmistus sen sijaan ei tapahdu Suomessa.

Kuuva Trek -paljasjalkakengät luontoretkille

Ulkoillessa käytän vettähylkiviä Kuuva Trek -kenkiä. Olen käyttänyt näitä kenkiä myös asfaltilla kaupungissa kävelemiseen, joten pelkkää metsää ne eivät ole nähneet.

Kuuvat ovat helpot kengät. Nauhat ovat minulla löyhästi kiinni, joten voin vetäistä kengät jalkaan aamulenkille tai töihin lähtiessä helposti. Varmasti väärästä käyttötavasta huolimatta kengät eivät ole hanganneet kantapäitä tai tuntuneet pahalta.

Pidemmälle retkelle sidon nauhat tiukemmalle ja silloin kengän varsi tukee paremmin nilkkaa.

Vasko 3 kevyeen ”heikkeilyyn” ja Kuuva 5 -vaelluskengät pidemmille retkille

Kevyemmät Vasko-kengät ja Kuuva 5 -kengät ovat olleet Heikillä käytössä. Heikkihän on valokuvaaja ja hänen kuvauskeikkansa ovat sellaisia, että tarvitsee usein ottaa juoksuaskelia, kengät eivät saa ainakaan hidastaa toimintaa ja kuitenkin niiden tulisi suojata ympäristössä olevilta riskeiltä, kuten teräviltä kiviltä tai liukkailta pitkospuilta.

Taas kerran sain kommentit testissä olevista varusteista yhtä perusteellisina ja perusteltuina kuin ennenkin: ”Nää on hyvät!”

Joskus touko-kesäkuun vaihteessa sain tosin viestin ja tietenkin myös kuvan kuvausreissulta: ”Mä seison näissä kengissä purossa, kyl nää kestää vettä!”

Ohuet ja kevyet Osma 6 -kengät sopeutuivat myös toimistoon

Osma 6 -kengät ovat todella kevyet ja ohuet. Olisin halunnut nämä mustina, mutta varastossa oli jäljellä vain valkoisia. Sisäinen tahra-ahdistujani vihaa valkoisia asusteita ja etenkin valkoisia kenkiä, mutta näiden kenkien kohdalla huoli osoittautui turhaksi. Materiaali on ilmeisesti voimakkaasti likaa vastustava.

Pidin kenkiä monta viikkoa töissä toimistossa ja ravintolassa ja pihapiirissä kävellessä sekä autolla ajaessa ja kun ne vihdoin näyttivät vähän likaisilta, totesin läikyttäneeni niille kahvia. Jouduin siis pesuhommiin.

Nämä kengät on tarkoitettu juoksukengiksi, mutta ne eivät ole pahastuneet rauhallisemmasta vauhdista. Nämä jalassa minulla on eniten sellainen tunne, ettei ole jaloissa ollenkaan kenkiä. Kengät ovat toimistokelpoiset, mutta parhaimmillaan ne ovat luontopolulla: tunne on hyvin lähellä paljain jaloin kävelyä.

Paljasjalkakenkäily muuttaa askelta – puolestapuhujien mielestä oikeaan suuntaan

Käytettyäni kenkiä hetken huomasin, että askel muuttuu vähemmän kanta-astuvaksi ja enemmän ”kokojalka-astuvaksi” juuri suojellakseen kantapohjaa etenkin ”Legon päälle astumisen askelilta” mutta myös muuten.

Tarkoitan tällä sitä, mikä osa jalasta osuu ensimmäisenä maahan. Aiemmin se oli tavallisen, kantapäästä korotetun kengän mukaisesti kantapää, joka toki oli hyvin vaimennettu perinteisissä lenkkareissa ja vaelluskengissä. Nyt vaiennus puuttuu ja jalka alkaa suojata itseään iskuilta.

Paljasjalkakenkien kannattajat puhuvat, että päkiä edellä laskeutuva askel on luonnollinen. Tämä saattaa hyvinkin pitää paikkansa ja olisin huomannut sen heti, jos juoksisin näillä kengillä. Kävellessä havainto tuli jossain vaiheessa ja luettuani käyttökokemuksia havaitsin sen olevan yksi käytetyimpiä puolestapuhuvia seikkoja paljasjalkailuun siirtymisessä.

Toisen argumentin ymmärrän ehdottomasti tarpeelliseksi: varpailla on tilaa ja ne ovat suorassa kenkien sisällä. Tämä vaikuttaa varmasti todella rentouttavasti koko ihmiseen, sillä esimerkiksi monissa korkokengissä tai ballerinoissa ja muissa kesäkengissä varpaat on laitettu ihan kolmioksi.

Minulla mikään paikka ei ole tullut kipeäksi näillä kengillä kävellessä, mutta teinkin totuttelua noin kilometrin matkoilla toukokuussa ja siirryin lähes kokoaikaiseen käyttöön kesäkuussa. Kipujen välttämiseksi ihan aluksi pitäisikin pysytellä lyhyissä retkissä ja kasvattaa matkaa maltillisesti.

Testit jatkuvat, palaamme näihin kenkiin vielä syksymmällä!

*Kaupallinen yhteistyö: FeelMax

2 vastausta artikkeliin “Paljasjalkakengät retkeilijälle ja vaeltajalle – ensifiilikset alkukesän käytön jälkeen”

  1. Sattuipas, Kuuvat mietinnässä itselläkin. Paljasjalkakenkien suuntaan olen saanut kannustusta kahdelta fysioterapeutilta, jotka ovat hoitaneet viheliäistä plantaarifaskiittiani.
    Jään odottamaan jatkokokemuksiasi.

    1. Ihan mielenkiintoista tämä on ollut! Jatkan harjoituksia! 😊

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.