Geologisen polun helmet: Koiranjuomalammen huussintaus, kiviset pellot, suon kasvillisuus sekä hurvittelevat pitkospuut

Tankavaaran Geologisen polun reitti pitää sisällään monta ihanaa kohtaa, jotka liian kiireiseltä kävijältä saattavat jäädä huomiotta. Seitsemän kilometrin lenkillä on kolme taukopaikkaa ja Jorpulipään hienot maisemat vain yhden ylämäen päässä.

Kaikkein pisin reitti, jolle Tankavaarassa voi suunnata poistumatta poluilta ja yhdistelemättä kierroksia, on Geologinen polku.

Jääkauden syystä ja ansiosta Tankavaaran erämaa on kovin vaihtelevainen muodoiltaan ja materiaaleiltaan. Erilaiset kivet ja rotkot erottuvat kynttiläkuusikosta ja tasaisesta suosta. Välillä voit ihailla tunturimaisemaa ja välillä suokukkien nuppuja. Kuinka samalle lenkille mahtuukaan niin montaa erilaista tekstuuria?

Alun esteettömän pätkän (Urpiaisen lenkin osa) jälkeen Geologinen polku muuttuu erilaiseksi, pieni ojan ylityskin on luvassa ihan alkupäässä polkua. Sitten polku matkaa metsän halki pitkän matkaa tuplapolkuna, jossa voi astella rinnakkain. Tämä kaksipolkuisuus johtunee joko huollosta mönkijöillä tai sitten kyseessä on vanhoja kärrypolkuja. Soma on kuitenkin kullan kanssa kävellä vieretysten kynttiläkuusten katveessa.

Välillä tahtoo varpaat kastua kevyemmillä kengillä, sillä polulla on kosteampia kohtia. Pääosin polku on kuitenkin metsäpolkua, mitä nyt Jorpulipäätä lähestyttäessä muuttuu hieman kivikkoisemmaksi.

Koiranjuomalammen takamaastojen aarteet

Taukopaikkojen aatelia edustava Koiranjuomalampi ja sen laavu on yksinkertainen, helposti lähestyttävä ja luonnonkaunis taukopaikka jo sellaisenaan, mutta sen voi helposti maustaa uskomattomaksi olemalla paikalla keskiyön auringon aikaan tai jopa sen jälkeen.

Koiranjuomalampi Geologisen polun varrella Tankavaarassa ilta-auringossa.

Kiertelemällä hieman laavun ja huussin takana olevia kallioita löytyy toinen salaisuus. Siellä on piilossa pieni lammentapainen suikurainen vesipaikka valtavien lohkareiden syleilyssä.

Alueella on useampikin polulta syrjässä oleva vesikohta. Parhaiten koko alue näkyy tästä kuvasta, joka on yläilmoista otettu:

Dronekuva Koiranjuomalammesta ja Jorpulipäästä.

Pellot, jotka kasvavat kiviä

Koiranjuomalammen jälkeen on yksi kohta, jossa on upeita kivipeltoja, laaja alue kiveä, josta olisi saattanut ehkä isona tulla Pyhä-Nattasen toorien veroista muodostelmaa, mutta ehkä ne eivät ole samaa laatua tai lienevätkö vain jääneet ”tiivistymättä”. Laattojen välissä on pieniä vesialtaita ja siellä täällä kasvaa puita. Tätä polulta sivussa olevaa pysähdyskohtaa merkitsee opaste, jossa kerrotaan granuliitista.

Anne seisomassa kivipellolla Koiranjuomalammen ja Jorpulipään välillä.

Jorpulipäällä kannattaa poiketa, sillä maisema on uskomaton

Geologisen polun varrelta ei ole pitkä pisto Jorpulipäälle ja nousu on melko loiva. Kirjoitin talvella jutun Jorpulipään maisemista Retkipaikkaan, eikä kesänäkymä häpeä ollenkaan lumisille huipuille. Kirjoitin muuten keväällä siitäkin, millaisia tunteita tuo Jorpulipään huippu herätti lumen sulaessa ja varvikon paljastuessa sieltä alta.

Tankasuon hiljaisuus

Geologinen polku jatkuu alamäkeen Tankasuolle, jonka hiljaisuus hivelee korvia. Jos lähempänä tietä vielä tiedät olevasi lähellä ihmisen rakennelmia, suolla sinulla on vain pitkospuut ja rauha. Tankasuo on hieman montussa kaikkeen sivistykseen nähden, tunturien ympäröivä ja siksi aivan hiljainen, vain tuuli pitää ääntä. Suo on osin rinteessä.

Tankasuo Jorpulipään ja Pikku-Tankavaaran välillä.

Tankasuolla tapaat kaikki suokasvit. Olen kuullut, etteivät muut ole niin kiinnostuneita suon kasvillisuudesta, mutta myönnän, että nämäkin ovat taas yksi heikkouteni, jonka perässä konttailen usein pitkin pitkospuita.

Pinkin suokukan kehittyminen pienestä nykeröstä oikeaksi kellokukaksi on ollut ihanaa seurattavaa. Suopursuilla on oranssit käpymäiset nuput ennen niiden puhkeamista valkoiseksi palloksi ja moni muukin suokasvi virittelee värejään Lapin lyhyeen kesään.

Tankasuolta voit jatkaa joko vielä Hopiaojan nuotiopaikan ja lähellä Kultakylää sijaitsevan kodan kautta kotiin tai pidentää kierrosta hieman nousemalla Pikku-Tankavaaralle eli Kuukkelilenkille. Yhdistetty Geologinen polku ja Kuukkelilenkki on pituudeltaan noin 15 km. Pitkospuiden risteys on selkeästi merkitty isoilla kylteillä. Kun jatkat Geologisella polulla, reitti kaartaa oikealle metsikköön.

Hurvittelevien pitkospuiden kautta Hopiaojalle

Pitkospuut ovat tavallisesti kovin suoria, ne eivät huvikseen kaartele ja kierrä, vaan kiertämisellä on aina tarkoitus ja linjat pyritään tekemään vähillä käännöksillä. Hopiojaa lähestyttäessä on joko paljon syitä kierrellä tai sitten pitkospuiden rakentaja on ollut hupimielellä.

Hopiaojan taukopaikkaa lähestyttäessä pitkospuut alkavat kierrellä yhä enemmän ja tuntuu, että ihan Hopiaojan tykönä mutkat ovat tiuhassa, milloin mitäkin kiveä on kierretty. Tämä on hauska ilmiö, kun toisenlaiseen on tottunut eikä Tankavaaran muissa pitkospuissa ole havaittavissa samanlaista kiharaa.

Hopiaojan taukopaikka on nuotiopiiri ja liiteri kauniilla paikalla metsän reunassa. Hopiaoja lirisee vieressä, keväällä enemmän ja kesällä maltillisemmin. Hopiaoja on se tärkeä joki, joka virtaa Kultakylään saakka ja sen ohikin, jonka varrella kultaa kaivetaan ja huuhdotaan Tankavaarassa.

Toisen tulipaikan kautta paluu lähtöruutuun

Geologinen polku myötäilee Kuukkelilenkkiä loppumatkan ja matkalla on vielä pienemmän suoalueen ohitus sekä kota ja sen tulipaikka. Kodalta eteenpäin maasto on hetken vielä märkää varsinkin alkukesästä, mutta kuivuu pian kangasmaastoksi lähellä entistä luontokeskusta, joka on nykyisin osa Kultakylän liiketoimintaa ja uudelta nimeltään Tankavaara Wild.

Kota Tankavaaran Kultakylän takana.

Tankavaara Wild on vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin ja näyttelykierroksiin Kultakylästä. Metsähallituksen luontopalveluiden neuvontapiste on siirretty Saariselälle palvelupiste Kiehiseen syksyllä 2018.

Tankavaaran luontopolut lyhyesti listan muodossa

Jos nyt olet aivan sekaisin, mikä lenkki oli mikäkin, niin tässä lyhyesti Tankavaaran luontopolut, jotka lähtevät kaikki samasta pisteestä Tankavaara Wild -tapahtumakeskuksen (entinen Tankavaaran luontokeskus) pihasta, laavun vieressä olevasta portista:

  • Urpiaislenkki on 1 kilometrin mittainen esteetön sorapolku
  • Koppelolenkki, 3 km, matkan varrella yksi kota, sen yhteydessä tulentekopaikka ja kuivakäymälä
  • Kuukkelilenkki on 6 kilometrin mittainen luontopolku, joka nousee Pikku-Tankavaaran huipulle (näköalatorni), matkan varrella tulentekopaikka ja kota (jonka pihassa tulentekopaikka ja kuivakäymälä).
  • Sotahistoriallinen polku on 1,5 km yhteen suuntaan, se kulkee samaa reittiä kuin Kuukkelilenkki, mutta polun loppuessa voit joko A. kääntyä takaisin ja palata samaa reittiä, B. kääntyä Koppelolenkille tai C. jatkaa Kuukkelilenkin kautta pidemmälle kohti Pikku-Tankavaaran huippua.

Toiselta puolelta saman rakennuksen pihaa lähtee Geologinen polku:

  • Geologinen polku, 7 km, sivuaa Jorpulipäätä eli Iso-Tankavaaran huippua. Palvelut: laavu, 2 tulentekopaikkaa, kota ja kuivakäymälät laavun sekä kodan yhteydessä.

P.S. Kaikki mainitut lintulajit ovat tavattavissa Tankavaaran poluilla, jopa kaikki samalla lenkillä!

Saapuminen Tankavaaran luontopoluille

Kuinka pääset tälle polulle julkisella liikenteellä: Tankavaaran bussipysäkin nimi on Tankavaara th. Lähestyminen etelästä: Sodankylä-Tankavaara th noin 1 tunti, lähestyminen pohjoisesta Saariselkä-Tankavaara th noin puoli tuntia. Päivittäin kulkee useita bussivuoroja kumpaankin suuntaan. Tarkista myös bussivuorot esimerkiksi Kiilopäältä!

Ajo-ohje: aja Tankavaaraan isolle Kultamuseon ja UK-kansallispuiston parkkipaikalle (aja kohti Tankavaarantie 11 B, ennen kohdetta suuri parkkipaikka tien oikealla puolella). Kävele kohti Tankavaaran entistä luontokeskusta ja sen pihaan, lähtöportti luontopoluille on suuren laavun luona. Älä aja rakennuksen taakse tai pihaan, vaan jätä auto parkkipaikalle.

Lähtöpaikka Tankavaara Wild kartalla. Älä aja rakennuksen taakse tai pihaan, vaan jätä auto parkkipaikalle.

2 vastausta artikkeliin “Geologisen polun helmet: Koiranjuomalammen huussintaus, kiviset pellot, suon kasvillisuus sekä hurvittelevat pitkospuut”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.