Salpalinjan kärki Savukoskella

Lapin Savukosken kunnasta löytyy kuuluisan Salpalinjan pohjoisin kärki. Siellä pystyy tuntemaan historian havinan.

Olen aiemmin käynyt ”Suomen suurimman rakennustyömaan” eteläosissa Lappeenrannassa katsomassa suuria kivilohkareita ja bunkkereita, joista Salpalinja koostuu. Jokin noissa kivissä tuo hiukan kylmiä väreitä selkäpiihin ja Savukoski ei ollut poikkeus.

Olin Savukosken kylässä opettamassa paikallisille yrittäjille videon tekoa ja minulle vinkattiin tästä kohteesta lähellä kylää heti saavuttuani. Majoittajani Loma-Joosulasta oli niinkin ystävällinen, että lainasi minulle pyörää matkanteon keventämiseksi.

Kävinkin tekemässä lenkin iltamyöhään kevään viimeisen auringonlaskun saattelemana pitkospuille, joiden vieressä hiljaiset lohkareet lepäsivät. Näky oli aikamoinen.

Polku itsessään on 1,2 kilometriä pitkä, mutta se tuntuu jatkuvan pidempään, pitkospuut kun risteävät useassa kohdassa, antaen sokkeloisen vaikutelman.

Alkuperäiset korsut ja bunkkerit on entisöity vuonna 2000, mutta niihin ei sisälle ole kenelläkään asiaa – eipä siinä, tulvinut sisäänkäynti kun ei pahemmin uteliaita houkuttele, sen verran synkkä oviaukko on kyseessä. Vähän kyllä teki mieli käydä kurkkaamassa. Mutta pois se minusta.

Salpalinja kulkee tosiaan Savukoskelta aina Vironlahdelle asti. Olisikin aika mahtavaa tutkia se kokonaan päästä päähän. Aina saa unelmoida!

//Heikki

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.