Koppelolenkin keskivaiheilla kuuntelemassa kuusikon kuisketta – kolmen kilometrin metsäpyrähdys

Tutustuessani talvella hiihdellen Tankavaaran takamaastoihin ajattelin, että tässä on näitä luontopolkuja, joiden erot ovat lähinnä pituudessa. Kuinka väärässä olinkaan! Jokainen Tankavaaran polku on oma kokonaisuutensa, jokaisessa on omat erikoispiirteensä ja ne soveltuvat erilaisille luonnosta nautiskelijoille.

Jos arvostelisin Koppelolenkin kuten viinejä arvostellaan, se olisi kynttiläkuusentuoksuinen, sammalpeitteinen ja metsäinen. Mukana hieman järripeippoja ja kuukkeleita – hyvällä tuurilla se koppelo.

Koppelolenkki on kolmen kilometrin pituinen ympyrälenkki, jonne pääsee Tankavaaran entisen luontokeskuksen, nykyisen Tankavaaran elämys- ja kokouskeskuksena tunnetun Tankavaara Wildin pihamaalta. Luontopolku ei ole esteetön, mutta ei myöskään kovin vaativa. Reitiltä löytyy tulentekopaikka, kota ja kuivakäymälä. 

Koppelolenkki sopii erinomaisesti rauhaa kaipaaville, kuusimetsästä nauttiville erakoille. Kolmen kilometrin polku on myös sopiva kävelylenkki pohjoisemmas matkustavalle, autossa jo jonkin aikaa istuneelle verryttelylenkiksi.

Alkuun polku noudattelee muiden Tankavaaran luontopolkujen reittiä ja ensimmäisen kilometrin polku on melko leveä.

Koppelolenkin alussa voit tutustua myös sotahistoriaan

Koppelolenkki kulkee sotahistoriallisen polun kanssa yhtä matkaa, joten sotahistoriallisen polun opasteet, maan pinnalle rakennettu korsun malli sekä tykki ovat lenkillä joko ohitettavissa tai tarkemman tutkailun ansaitsevia kohteita. Maastossa sotahistorialliselta polulta lähtee ihan pieniä sivupolkuja aitoihin suojavalliaseman jäänteisiin. Niiden päälle kiipeämistä ei suositella, sillä rakenteet ovat vanhoja ja lahonneita.

Sotahistorialliselta polulta eli Kuukkelilenkin varrelta pääsee kääntymään tälle Koppelolenkille. Polut ovat selkeästi merkittyjä, joten seuraa puisia opasteita!

Koppelolenkki Tankavaarassa, kyltti polun risteyksessä. Kyltissä lukee Koppelo.
Kylteissä on käytetty reittien nimiä. Kuva: Heikki Sulander

Varsinainen Koppelolenkki on hiljainen ja sammaleella päällystetty pikkupolku

Kun Kuukkelilenkiltä kääntyy Koppelolenkille, polku kapenee melkein heti.

Nainen ja koira Koppelolenkki-luontopolulla Tankavaarassa.

Koppelolenkki on talvella kaikkein suosituin lumikenkäilyreitti Tankavaarassa, se on ainoa, jolla menee jälkiä koko talven ajan. Kolme kilometriä onkin oikein hyvä pituus lumikenkäretkelle. Kesällä täällä saa kuitenkin nauttia lähinnä metsän äänistä: linnunlaulusta ja puiden huminasta. Muita retkeilijöitä ei tällä lenkillä juurikaan näy.

Koppelolenkki on kesäisin kenties epäsuosituin valinta sen vuoksi, että useimmat suuntaavat Tankavaaran pidemmille poluille. Koppelolenkin hienous kuitenkin piilee juuri sen vähäisessä kulkijamäärässä.

Kulkemattomuuden voi nähdä Koppelolenkillä esimerkiksi sammalpäällysteisinä taipaleina, koska en usko, että sammal voi kasvaa jatkuvasti ja paljon kuljetuilla reiteillä.

Sammalpäällysteinen polku Koppelolenkillä Tankavaarassa.

Polun sammalpeitteisyys on kuitenkin vain toiseksi hienoin asia tällä lenkillä, sillä kaikkein paras asia Koppelolenkillä on penkki lenkin puolessavälissä.

Kuinka mukavaa onkaan istua penkillä ja katsella puita

Nykyajan ihminen voisi luulla, että Koppelolenkin puolenvälin penkki on pieni suunnitteluerhe, mutta ei se ole. Kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun polku on kai yleisölle avattu, on penkillä istuessaan nähnyt maiseman, jossa näkyy tunturi. Niin pitkälle en ole muistanut tutkia, että mikä tunturi, mutta jos siirtyy penkistä hieman oikealle, se pilkottaa vielä puiden välistä.

Sen sijaan, että aina tavoittelisimme huippuja ja korkeuksia, pitää penkillä nyt, kolmisenkymmenen vuoden jälkeen, kääntää katse lähelle.

Nyt penkillä voi istua mihin suuntaan vain ja katsella kaunista metsää. Kynttiläkuusikko, siellä lentelevät pikkulinnut ja lintujen huumaava konsertti ovat ihana, rauhoittava elämys keskellä kolmen kilometrin Koppelolenkkiä. Todellinen rentoutuspaikka!

Voimme nimetä penkin uudelleen vaikkapa Kynttiläkuusikkomeditaatiopisteeksi, vain kahden kilometrin päässä bussipysäkiltä!

Koira ja nainen istumassa puisella penkillä katsomassa metsää Koppelolenkillä Tankavaarassa.

Penkin jälkeen maasto sen kuin vain sammaloituu lisää, mutta kiertelee kauniissa metsässä ja suomaastossa kodalle, jolla taas on saatavilla kaikki sivistyksen edellyttämät palvelut: keittiö, olohuone ja terassi, ei vaan siis nuotiopaikka, kota ja polttopuuhuolto sekä kuivakäymälä.

Kota Koppelolenkin varrella Tankavaarassa.

Kodalta kannattaa poiketa hieman ”väärään suuntaan” pitkoksia katsomaan, mikä on Hopiaojan vesitilanne: keväällä se tulvii, kesällä rauhoittuu ja mahdollisesti syyssateilla taas hieman tulvii.

Kodan jälkeen maasto muuttaa muotoaan pikkuhiljaa kuivempaan ja puusto on mäntyvoittoista. Kodalta on enää noin 800 metriä takaisin polun alkupisteeseen.

Tankavaaran luontopolut lyhyesti listan muodossa

Jos nyt olet aivan sekaisin, mikä lenkki oli mikäkin, niin tässä lyhyesti Tankavaaran luontopolut, jotka lähtevät kaikki samasta pisteestä Tankavaara Wild (entinen Tankavaaran luontokeskus)-pihasta, laavun vieressä olevasta portista:

  • Urpiaislenkki on 1 kilometrin mittainen esteetön sorapolku
  • Koppelolenkki, 3 km, matkan varrella yksi kota, sen yhteydessä tulentekopaikka ja kuivakäymälä
  • Kuukkelilenkki on 6 kilometrin mittainen luontopolku, joka nousee Pikku-Tankavaaran huipulle (näköalatorni), matkan varrella tulentekopaikka ja kota (jonka pihassa tulentekopaikka ja kuivakäymälä).
  • Sotahistoriallinen polku on 1,5 km yhteen suuntaan, se kulkee samaa reittiä kuin Kuukkelilenkki, mutta polun loppuessa voit joko A. kääntyä takaisin ja palata samaa reittiä, B. kääntyä Koppelolenkille tai C. jatkaa Kuukkelilenkin kautta pidemmälle kohti Pikku-Tankavaaran huippua.

Toiselta puolelta saman rakennuksen pihaa lähtee Geologinen polku:

  • Geologinen polku, 7 km, sivuaa Jorpulipäätä eli Iso-Tankavaaran huippua. Palvelut: laavu, 2 tulentekopaikkaa, kota ja kuivakäymälät laavun sekä kodan yhteydessä.

P.S. Kaikki mainitut lintulajit ovat tavattavissa Tankavaaran poluilla, jopa kaikki samalla lenkillä!

Saapuminen Tankavaaran luontopoluille

Kuinka pääset tälle polulle ja muille Tankavaaran luontopoluille julkisella liikenteellä: Tankavaaran bussipysäkin nimi on Tankavaara th. Lähestyminen etelästä: Sodankylä-Tankavaara th noin 1 tunti, lähestyminen pohjoisesta Saariselkä-Tankavaara th noin puoli tuntia. Päivittäin kulkee useita bussivuoroja kumpaankin suuntaan. Tarkista myös bussivuorot esimerkiksi Kiilopäältä!

Ajo-ohje omalla autolla saapuvalle: aja Tankavaaraan isolle Kultamuseon ja UK-kansallispuiston parkkipaikalle (aja kohti Tankavaarantie 11 B, ennen kohdetta suuri parkkipaikka tien oikealla puolella). Kävele kohti Tankavaaran entistä luontokeskusta ja sen pihaan, lähtöportti luontopoluille on suuren laavun luona. Älä aja rakennuksen taakse tai pihaan, vaan jätä auto parkkipaikalle.

Lähtöpaikka Tankavaara Wild kartalla. Älä aja rakennuksen taakse tai pihaan, vaan jätä auto parkkipaikalle.

Yksi vastaus artikkeliin “Koppelolenkin keskivaiheilla kuuntelemassa kuusikon kuisketta – kolmen kilometrin metsäpyrähdys”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.