Merimiehen polku – uskoa, toivoa ja meren raikkautta Nelostien varressa

Niin usein olin ajanut ohi, mutta onneksi jokin pienen pieni etiäinen sanoi tässä kohdalla, että jarruta, käänny Merihelmen pihaan, käy ostamassa jäätelö sisältä ja istu jo takaisin autoon, jonka onneksi olit parkkeerannut päin rantaa vain huomataksesi uimarannan ja kun kävit uimarantaa ihmettelemässä, pois tullessa näit Merimiehen polun – mikä aarre!

Tuo kerta ei kirvoittanut tekstiä eikä vielä otettu kuviakaan, mutta sittemmin, kun olen muutamille ystäville intoillut Merihelmen kahvilan pihassa sijaitsevasta Merimiehen polusta, ja kun viimein jonkun veinkin polulle, sain muistutuksen kirjoittaa siitä, mikä on vilvoittavinta arjen kiireessä – tai lomamatkan puuduttavan pitkässä ajomatkassa, kuten monille tämä kohta on.

Usko, toivo ja meren raikkaus.

Ensimmäisellä kerralla näin meren ja kauniin kesäpäivän maiseman uimarannalta. Toisella pysähtymiskerralla näin sumun yhdistävän jään pinnan ja taivaan niin, ettei horisonttia nähnyt ollenkaan ja aurinko paistoi jostain kaiken tuon läpi. Kolmannella kerralla, jolta nämä kuvat kertovat omaa tarinaansa, maa oli puolen polkua vielä lumen peittelemä, meri jäässä ja taivas synkkä.

Merimiehen polku seisoo siinä muutaman kymmenen metrin päässä Nelostiestä, täysin avoimena, mutta kuitenkin ajamisesta väsyneiden silmien edessä olemattomana.

Kun siihen jäät kerran, saatat tulla toistekin. Kolmensadan metrin pitkospuupolku on juuri oikean mittainen autoretken keskeyttämiseksi ja jäätelön syömiseksi.

Hiljaisuuden paikka Merimiehen polulla

Näkymä Merimiehen polulta rantaan

Hiljaisuuden paikka on paikka kalliolla, suuren ankkurin, toivon symbolin vieressä. Istuessasi tuon kuivan maan laiturin nokkaan näet alhaalla myös ristin, uskon merkin. Takanasi oleva kota on ehkä etäisesti sydämen mallinen, mutta ainakin meren raikkaus näkyy silmiesi edessä.

Visit Ii kertoo tämänkertaisesta kohteestamme seuraavaa:

Kaunis meren läheisyydessä kulkeva pitkospuureitti antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden rentoutua ja ihailla merimaisemaa. Polku on kokonaisuudessaan noin 300 m pitkä ja kodalle asti esteetön, soveltuen pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi.

Virkistyneenä matka jatkuu pohjoiseen tai etelään.

Kahvila-ravintolan ollessa auki se palvelee kahvilana, ravintolana ja lintutornina (lintutornille pääsy terassin kautta, emme ole vielä käyneet tornissa).

Uimaranta saattaa olla kelpo kesällä, nyt se oli peitetty jääkannella ja lumella. Kota on avoinna vierailijoille ja sisällä on tulipaikka.

Merihelmi-ravintolan ja samalla myös uimarannan ja Merimiehen polun osoite on:
Rynkyntie 9, Kuivaniemi ja se sijaitsee Oulun ja Kemin välillä Nelostien varrella.

5 vastausta artikkeliin “Merimiehen polku – uskoa, toivoa ja meren raikkautta Nelostien varressa”

  1. Tämä oli loistava vinkki! Kiitos! Mulla on ollut etsinnässä kivoja pysähtymispaikkoja nelos- ja vitostien varsilta pohjoisen reissulle, ja tämä lyhyt pysähdys vaikuttaa tosi kivalta.

    1. Kiitos kommentista! Olemme jo kirjoitelleet sellaista omaa pitkää listaa näistä pysähdyspaikkojamme ja nyt päätimme käydä niitä kuvaamassa jokaisella ajomatkalla muutaman. Joka kerta olemme huomanneet jonkun kyltin lisää, joka tekisi mieli käydä tutkailemassa eli tämä on aika loputon aarreaitta!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.