Loma ja kompromissien tekemisen taito

Retkikamppeet kasaan ja kohti pidempää vaellus-tai melontalomaa, tässä yleisin kotimaan lomiemme sapluuna.

Tänäkin vuonna näin, mutta toteutustapa oli aiemmista lomista poikkeava.

Puolison toiveesta vaihdoimme vaellukset päiväretkiin ja telttaöiden lisäksi nukuimme myös sisätiloissa. Itselleni tämä suunnitelma ei ollut aluksi mieluisin mahdollinen ja vaatikin henkisen taistelun olla kaipaamatta erämaahan tai järvelle, täydellisen hiljaisuuden ja rauhan ytimeen. Päiväretket ja sisänukkuminen ovat toki tuttuja esim. viikonlopun viettotapoja, mutta pidemmille luontolomille lähtökohta on ollut vaellusajatus.

Loma (1).jpg

Olen luonteeltani suunnittelija.

Pidän siitä, että lomien sisältöä on mietitty etukäteen, jotta saisin mahdollisimman paljon lomasta ja kohteesta irti sekä olisin selvillä eri vaihtoehdoista mitä loman sisältöön liittyy.

Aikaa ei menisi ”pähkäilyyn” tai ”hukkaan.”

Lisäksi hyvin suunnitellun retken myötä tavaroiden pakkaaminen on helpompaa.

Tältäkin osalta lomamme oli päinvastainen.

Puolisoni on viimetipan tyyppi ja elää hetkessä, joten loman sisältö oli pääasiassa ex-tempore tyylinen. Ainoastaan pääpiirteet olivat selvillä: autolla pohjoiseen/Koillismaalle päin.

Voitte kuvitella miten takahampaitani kiristi… MITÄ me tekisimme päivien aikana, kun emme edes tiedä minne olemme menossa, miten voin valmistautua? Tarvitaanko jotain erityisvälinettä mukaan, entä mitä täytyy huomioida koirien näkökulmasta? Tämä johti myös siihen, että automme oli täynnä tavaraa, jota mahdollisesti voisimme tarvita reissun aikana.

Loma (6).jpg

Mistä vinkkejä?

Meille sopii se, että olemme pätkineet loma-ajan useampaan jaksoon.

Tänä vuonna kotimaan lomina teimme roadtripit, joista ensimmäinen käsitti Hailuoto-Rokua-Syöte-Oulanka ja toinen Kilpisjärvi-Pallas-Rovaniemi-Vuokatti.

Pari päivää ennen reissua tutustuimme jollain tasolla ensimmäiseen kohteeseen: mitä luonnon nähtävyyksiä alueella on ja millaisia palveluja on saatavilla. Retkipaikan sivut olivat tässä hyvänä apuna samoin kuin muutamat seuraamani blogit.

Loma (11)

Blogeista nappasin vinkkejä majoituksiin, retkikohteisiin ja pari hyväksi suositeltua kahvilaa tai ravintolaa. Olimme päättäneet, että käymme kerran reissun aikana ravintolassa syömässä. Tämä luksus on yleensä tehty vaelluksen/melontaretken päätteeksi, kun on palattu ns. sivistyksen pariin.

Mitä opin tämän kaltaisesta lomailusta?

Vaikein osa näissä lomissa oli se, etten olisi miettinyt tai verrannut sen hetkistä retki/luontokokemusta siihen, mitä se olisi voinut olla pidemmällä vaelluksella. Opin tähän pikkuhiljaa ja päivät olivatkin oikein onnistuneita ja monipuolisia.

Hetkessä elämisen taito ilman suunnitelmia, armollisuus, toisen kunnioitus ja toiveiden kuunteleminen, kompromissien tekeminen – nämä ovat myös niitä suuria oppeja, jotka avautuivat itselle uudella tavalla.

Ex tempore -reissu antaa liikkumavaraa – myös kelien suhteen.

Mikäli jossain päin Suomea kelit äityivät huonoiksi, siirryimme muualle. Nyt pysähdyimme myös paikkakunnille, jotka ovat aiemmin olleet vain taukopaikkoja pohjoiseen mennessä.

Loma (15).jpg

Opimme käyttämään palveluita tällä lomalla.

Olemme tehneet pidemmät lomamatkat pääasiassa valtareittien ulkopuolella, joissa ei ole palveluja käytettävissä ja rauhallinen taukopaikka löytyi siitä, mihin itse päätit istahtaa. Mielenkiintoista näissä kahdessa roadtripissa olikin nähdä se, miten hienoja palveluja eri luontokohteiden läheisyydessä on tarjolla.

Monipuoliset ja siistit ulkoilureitit, idylliset ja persoonalliset majoituspaikat, itselle aiemmin vieraat liikuntalajit, joiden avulla luonnosta voi nauttia, ravintolat/kahvilat lähiruokatarjoiluineen tulivat tutuiksi näillä reissuilla.

Näistä kaikista olimme ”tippuneet kärryiltä” kulkiessa vuosikymmenet metsissä, erämaissa ja järvillä.

Olemme olleet laiskoja palveluiden käyttäjiä joko omasta halusta tai sen vuoksi, että budjetti ei ole sallinut. Tee se itse -mentaliteetti on ollut vahvasti läsnä monilla reissuillamme, retkipaketit ja elämyspalvelut olemme mieltäneet ”turistien” tuotteiksi, joihin ei ole aiemmin ollut tarvetta tai raaskinut rahaa käyttää.

Lomailemme lähes poikkeuksetta koiriemme kanssa, joten lähtökohtaisesti olemme varautuneet teltalla, välttäneet ruuhkaisia retkipaikkoja, ravintolapalvelut olemme korvanneet omilla eväillä jne. Iloiten huomasimme, että koiraystävällisyys palveluiden tarjoajien keskuudessa onkin jo kohtalaista luokkaa ja avaa täten enemmän mahdollisuuksia myös koirallisille lomalaisille.

Ex tempore -reissulla tiedonhaku nousee tärkeään osaan.

Olen laiska ja huono tietokoneen käyttäjä, joten arvostan selkeitä, informatiivisia ja kauniita somesivuja, joista saa halutun tiedon nopeasti.

Kirjo palveluiden tuottajien/retkeilyalueista kertovien tahojen sivuista oli melkoinen ja voitte arvata mikä merkitys huonoilla/puutteellisilla sivuilla oli päätöksentekoon.

Ilahdun hyvästä ja ammattitaitoisesta palvelusta ja laadusta, aidosta kohtaamisesta ja yrittämisen meiningistä. Iän myötä olen oppinut antamaan palautetta ja useassa paikassa saikin antaa sitä hyvää palautetta tai päivitellä yksin ääneen kauniita ja toimivia retkeilyratkaisuja. Nämä kokemukset kannustavat edelleen kokeilemaan kotimaamme palveluja.

Tällainen retkeilyn ja ”valkoisten lakanoiden” lomakombo yllätti positiivisesti ja ex tempore -reissuille olen jatkossakin valmis antamaan mahdollisuuden.

Loma (12).jpg

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.