Kämppähotellin upeat puitteet – Lortikan kämppä Isojärven kansallispuistossa

Olen kirjoittanut paljon rakkaista rakennuksista eri kansallispuistoissa tänä syksynä.

Se johtuu siitä, että olen kansallispuistoissa nyt paljon syvemmällä kuin aiemmin. Olen tutustunut niihin suurella uteliaisuudella ja päätynyt kaiken maailman kissanristiäisiin, osaan jopa järjestäjänä.

Culturegoeswild-83.jpg
Culture goes WILD, Lortikan kämppähotelli, Mikko Maasolan standup-esitys

Retkeilyharrastuksen alussa show oli tarkkaan käsikirjoitettu: vaellus alkaa perjantaina töiden jälkeen / ekana lomapäivänä / 20. toukokuuta, jolloin hyppäsimme mahdollisesti vuokra-autoon ja ajoimme kansallispuiston parkkipaikalle. Auto parkkiin, kenkien vaihto ja rinkka selässä polulle. Parin päivän päästä takaisin.

Ai mikä, oliko siinä joku rakennus? Ei kiinnostanut.

Tämä on muuttunut täysin, kun joku kansallispuistoon hurahtanut on yhyttänyt minut seminaarissa, palaverissa tai päiväretkellä ja alkanut tyrkyttää minulle tietoa paikoista. Ajatukseni kansallispuistojen kiinteistöistä on suorastaan jalostunut.

Nyt tiedän kaikenlaista tuvista, kämpistä, saunoista, luontokeskuksista ja niiden vaiheista. Ja rakastan niistä useimpia. Harrastukseen on tullut uteliaisuutta tönöjä kohtaan, tiedonhakua niiden vaiheista ja keskusteluja vanhemman väen kanssa.

Ja miten tämä liittyy Lortikan kämppään?

Lortikan saunan olen nähnyt ihka ensimmäisellä vaelluskurssin vaelluksella, mutta en muistanut siitä mitään. Olen ilmeisesti seisonut tulipaikan kohdalla, kun saunan kuistilla on ollut tuvan vuokraajat vilvoittelemassa.

Culturegoeswild-92.jpg

Teknisesti siis luvattomilla kohdilla, koska kun tuvalla on vuokralainen, tuvan alue ja tulipaikka on vuokralaisen aluetta, eikä sinne sovi mennä tepastelemaan.

Lortikan vuokraajan on kuitenkin hyväksyttävä se tosiasia, että kyseessä on nähtävyys, jota ihmiset saattavat tulla katsomaan. Sopu sijaa antaa.

Sauna on ensimmäinen, joka alueen rakennuksista näkyy, lähestyypä tupaa miltä polulta hyvänsä.

Tutustuin pihapiiriin tarkemmin vasta suunnitellessamme Culture goes WILD-tapahtumaa. Lortikan kämpälle järjestimme kämppähotellin, saunan ja iltaohjelmana Mikko Maasolan standup-esityksen.

Itse Lortikan kämppä odottaa kärsivällisenä kallion päällä ja rannasta katsoen sen suojassa.

Lortikan kämppä on vuokratupa ja siellä on parikymmentä petipaikkaa

Isollakin porukalla mahtuu yöksi ja ison tuvan lisäksi on käytössä kaksi pienempää huonetta, toinen keittiön takana ja toinen tuvan vieressä. Tupa lämpiää kaminalla ja suuren pöydän ääreen mahtuu isokin porukka viettämään aikaa, syömään ja pelaamaan korttia entisajan jätkien tapaan.

Keittiö on suuri ja sieltä löytyy kaasuliesi. Keittiön tulisija oli käyttökiellossa käydessämme.

Kämpän pihalta pääsee kansallispuiston reiteille monipuolisille päiväretkille. Lähimpänä kiertää Lortikan luontopolku, jota pitkin voi poiketa kauniille Vahterjärven laavulle.

Reittejä pitkin pääsee helposti Heretyn kämppäkahvilalle tai Huhtalan torpalle.

Koko Isojärven kansallispuisto kutsuu seikkailuun!

Culturegoeswild-17
Kuvassa Lortikan kämppähotellin emännän varpaat.

Lisätietoa:

Luontoon.fi: Lortikan vuokratupa

Artikkelissa käytetyt kuvat on tuotettu osana Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle –hanketta, jota rahoitetaan Keski-Suomen ELY-keskus maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Kuvaaja: Heikki Sulander.

Lortikka_DJI-10.jpg

 

Isojärven kansallispuisto, Kuhmoinen, Finland

2 vastausta artikkeliin “Kämppähotellin upeat puitteet – Lortikan kämppä Isojärven kansallispuistossa”

  1. Kansallispuistojen ja erämaiden rakennukset ovat tosiaan kiinnostavia. Erityisen kiehtovia ovat sellaiset vanhat tönöt, jotka näyttävät jo hylätyiltä. Kun kurkkii sisään ikkunoista ja miettii, miksi tönö on aikanaan rakennettu ja mihin sitä on käytetty, miksei sitä käytetä enää – vai käytetäänkö…

    1. Joo, autioituneet rakennukset ovat tosi mielenkiintoisia! Suuri ihastus minulla on käytössä oleviin, niihin kun usein pääsee kaikenlaisilla tekosyillä käymäänkin.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.