Pihtiputtaan rajalla retkeilemässä – yö Suurijärven autiotuvalla

Kohtalo oli meidät johdattanut tänne keskelle erämaata, jonka hiljaisuutta voi verrata Lapin erämaihin.

Tai no ehkä ei kohtalo, vaan Pihtiputaan reittihanke ja Sini. Kyse oli hänen tilaamasta kuvauskeikasta, yhdestä monista tämän kesän antoisimmista.

Tänä kesänä saimme juosta muutenkin mielin määrin pitkin polkuja, etsimässä parhaita kuvakulmia ja videoimassa hienoimpia paikkoja ympäri Suomen, milloin kenellekin materiaalia tarvitsevalle taholle.

Suurijärvi-82.jpg

Palataan kuitenkin sinne Pihtiputaan takamaastoihin.

Kartan tälle ja Harjuntakasen reiteille sai Pihtiputaan joka nurkalta, nimittäin Pihtiputaan Palvelut 2018 -oppaasta. Sen keskiaukeama on pyhitetty kartalle alueen reiteistä. Lisäksi käytimme karttasovellusta puhelimesta, jonka kuuluvuus tosin ei ole alueella aukoton: lataa siis myös offline- tai ota mukaan paperiversio.

Ajoimme Pihtiputaalle ja ihan jonkun matkaa kylän ohi. Juuri ennen kuin usko loppui, kääntyi tie, jolla epäilyttävästi oli puomi, mutta puomi oli auki.

Puomin takana oli hiekkatie, kunto hyvä, linjaus suora. Tie kulki ajoittain pitkän pätkää viivasuoraan, joten vastaantuleva liikenne näkyi jo pitkältä.

Muutama auto mahtui levikkeelle, jolle jätimme automme ja kävelimme noin kilometrin matkan tuvalle. Paikalla oli lisäksemme muutama päiväretkeilijä. Näytti siltä, että yksi retkeilijä oli jäämässä yöksi tuvalle, ja hän kysyikin hieman huolestuneena, missä nukumme.

Katsoimme toisiimme: meillä on teltta, tuo maailmankaikkeuden suoja kaikkea vastaan.

Pystytimme teltan ja teimme ruokaa, ihastelimme tupaa ja pihan ”rivitaloa” eli aittarakennusta, jossa oli myös petipaikkoja. Rannassa oli nuotiopaikka ja sauna.

Suurijärvi-1.jpg

Koska olimme vielä ainakin noin 7 tunnin matkan päässä Lapista, autiotupa saunoineen ei ole itsestäänselvyys. Suuri osa Keski-Suomen kansallispuistojen erämaasaunoista on varattu vuokratupalaisille, joten autiotupien majoittujat eivät niihin pääse. Suurijärven tupa on virkistävä poikkeus. Lisää on kuulemma saman reitistön varrella, osin Reisjärven kunnan puolella.

Ilta oli kuuma, kuten koko kesä, joten sauna ei lämmennyt. Uinti sen sijaan oli mukavaa. Valokuvailimme ja tutkimme lähimaastoa. Mietimme, että tännehän pitää tulla uudelleen kesällä ja talvella, kiertää koko reitistö perinpohjin ja riemuita Keski-Suomen viimeisestä erämaasta (ennen Pohjanmaan alkamista) ja sen autiotuvista.

Jyväskylästä ajaa Harjuntakasen ja Suurijärven reiteille reilussa parissa tunnissa. Paikka on siis jo aivan likellä! Erityisesti Suurijärven reitistölle on mahdollista mennä myös bussilla, joka kulkee koulupäivisin.

Suurijärvi_DJI-1.jpg

Lisätietoa:

Sini Malminiemi: “Viiden laverin hotelli” ja muut Suurijärven reitistön taukopaikat

 

44800 Pihtipudas, Finland

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.