Karhunkierros tarjoiltuna eri tavoin vuonna 2018

Tämä kesä on ollut meille karhunkierroksellinen.

Olemme syventäneet tietämystämme Oulangan kansallispuistosta. Kävimme itse ensimmäistä kertaa Karhunkierroksella (valkoisin lakanoin) ja toinen Karhunkierroksemme oli tiukkaakin tiukempi sivusta seuraajan matka, olimme nimittäin huoltamassa ja kuvaamassa Joonaksen (Kokovartalokommando-blogi) juoksua.

Minulla itselläni on Karhunkierrokseen hieman monitahoinen suhde. Se on hieno reitti, mutta ei aivan omassa mielessäni voita* Hetta-Pallasta.

*Ihan kuin reittien pitäisi voittaa yhtään mitään kilpailuja. No, siis tarkoitan tällä, että jos minulle sanottaisi, että saat vaeltaa enää jomman kumman reitin eläessäsi ja sitten kuolet, valinta olisi selvä.

Kauan se edusti minulle vain yhtä Itä-Suomen erämaista, melkein Lappia, koko sitä puolta. Erämaata, metsää, jossain määrin kulkematonta pusikkoa. Kumisaapasvaeltajien valtakuntaa ja eränkävijöitten tienoita, joille tavallisella retkeilijällä ei ole asiaa. Samaa settiä kuin UKK: siellä ne ”oikeat vaeltajat” pyörii (ja murisee susille ja karhuille).

karhukuusamo3

Sitten sain tietää, että tämähän on se Suomen ruuhkaisin reitti, siellä on kaikki ja eikö se jo kyllästytä. Tämä oppi tuli somesta, jossa kerrottiin kyseessä olevan tosiaan aivan huikea reitti, mutta ihan kökköä, kun siellä saa väistellä ihmisiä jatkuvasti. Oletan, että tämä arviointi perustui esimerkiksi Pieneen Karhunkierrokseen, joka tosiaan kesäpäivinä on täynnä ihmisiä. Ennakkoluuloa vain yletettiin aina sille pitkällekin vaellusreitille. Tämän takia reittejä ei saisi nimetä samantapaisesti.

Karhunkierros ei myöskään ole mikään rengasreitti. Nimessä johdetaan harhaan. Karhunkierros-nimitys tulee siitä, että kun tätä aluetta aikoinaan ajettiin tietä pitkin ympäri jollain kulkupelillä, kierroksen sisään jäi aina karhu. Vaellusreitillä ei välttämättä karhua tapaa, ainakaan jos pidät minkäänlaista ääntä, mutta Kuusamossa on kyllä karhuja, onhan se rajan tuntumassa.

Kaiken tämän kanssa aikani hämmästeltyäni päätin siis tarttua karhua korvista ja mennä sinne Kuusamoon.

Sehän oli ihan kivaa. Ja sitten syksyllä piti mennä toiste, kesken Ylläksen reissun, mutta sekin oli ihan kivaa.

Videot Oulangan kansallispuistosta ja Karhunkierrokselta

Tässä vielä linkki videoon Joonaksen ja Jessen reissulta huoltojoukkojen näkökulmasta:

Karhunkierros valkoisin lakanoin eli KarhuVala:

 

Oulanka National Park, Kuusamo, Finland

Yksi vastaus artikkeliin “Karhunkierros tarjoiltuna eri tavoin vuonna 2018”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.