Ylistämässä saunakulttuuria – saunomassa Rönölän savottakämpällä savulla ja ilman

Kävimme Ylläksen reissulla tutustumassa useaan saunaan ja yksi niistä oli ihana Rönölä.

Rönölän nimi tulee siitä, kun kämppää siirrettäessä oli sen oviaukon kanssa ollut hämminkiä ja lopulta, kun oli toista oviaukkoa sahattu ja toista tilkitty, oli vastaava mestari jo tuskastunut ja sanonut:

Ei tästä tule kuin tämmönen rönölä!

Rakennuksen alkumetrit eivät siis olleet kovin lupaavat, mutta nykyhetki näyttää sitäkin valoisammalle. Rönöttämisestä ei ole tietoakaan.

Saunaparatiisissa mieli rauhoittuu ja kiire jää taa

Rönölä-3.jpg

Rönölässä on kolme saunaa: Savusauna, sauna Rustic ja sauna Panoraama. Viimeiseksi mainittua ei ole juuri mainostettu, mutta saimme sen nähdä ja siinä onkin saunassa hienot näkymät järvelle!

Saunoimme kuitenkin kahdessa saunassa, mikä tuntui aika ylenpalttiselta: ensin miellyttävä moderni savusauna ja sitten perinteinen rantasauna eli Sauna Rustic. Välissä pulahdimme järvessä, joka oli menettänyt lämpöään syksylle.

Rönölä-18.jpg

Ilta oli täydellinen: savusaunan pehmeä löyly ja savun tuoksu, rantasaunan kuistilla vilvoittelu, rantasaunassa taas makeat löylyt ja viileä uinti.

Saimme kuulla kämpän tarinoita ja myös kämpän nykyisyyttä: kuinka emäntä ja isäntä tekivät huolellisesti ja rakkaudella paikasta sellaista, jossa voi rentoutua täydellisesti. Kaunis luonto ja suuri piha antavat puitteet tekemiselle, saunat ja savottakämppä rentoutumiselle ja majoitukselle.

Lisää Rönölästä voit lukea Rönölän kotisivuilta.

Rönölä-22.jpg

Luosuntie 88,, Rönöläntie 2, Luosu, 95900 Kolari, Finland

Yksi vastaus artikkeliin “Ylistämässä saunakulttuuria – saunomassa Rönölän savottakämpällä savulla ja ilman”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.