Sotkajärven lintutorni – maisemayllätys ennen Hettaa

Suosin retkipaikkojen etsimisessä monia lähteitä, joista jotkut haluan pitää omana tietonani erinäisistä syistä. Niin tälläkin kertaa, mutta lämmin suositus vaihtoehtoisille tietolähteille, esimerkiksi harrastusten parissa pienille porukoille muodostuneille Google-kartoille.

Nimeltä mainitsematon lähde näytti täppää ajaessa Hettaan lännestä päin. Hetantie 1635 oli tarkka osoite ja sen kohdalla olikin ennen huomiotani vaille jäänyt kyltti lintutornista.

Sorsajärvi-5.jpg

Paikalla ei ollut ainoastaan lintutornia, vaan oikein hieno stoppipaikka vessoineen ja katoksineen. Olimme ajatelleet mennä katsomaan tähtitaivasta Hetan Jyppyrälle, kuten niin usein muulloinkin, mutta uusi kohde houkutti.

Sorsajärvi-6.jpg

Auringonlasku oli hieman kalpea, mutta ainahan se kuitenkin on auringonlasku, vaikkei olisikaan räiskyvää punahehkua ja iltavalaistus oli hyvin tunnelmallinen. Syyskuun alkupuolen ruska jo väläytteli keltaista ja oranssia.

Sotkajärvi_revontulet.jpg

Pimeyttä riitti tähtien ja revontulien havainnoimiseen. Ohi ajavat rekat silloin tällöin säikyttelivät, mutta muuten yö meni leppoisasti ja kuvasaalis oli hyvä! Itse kun en ole niin hyvä kameran kanssa, lueskelin otsalampun valossa autossa ja se inspiroi Heikkiä ottamaan tällaisen kuvan autostamme (ja yli kulkevasta satelliitista):

Sotkajärvi-16.jpg

Lintutornit siis sopivat myös muun maiseman havainnointiin: taivaan, järven tai suon. Tosin kun lintujen muuttotouhut ovat vauhdissa suuntaan tai toiseen, voi tälläkin stoppipaikalla olla ruuhkaa!

Sotkajärvi bird-watching tower, Hetantie 1635, 99440 Enontekis, Finland

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.