B&B Peurakaltio – majoitusta Ylläs-Pallas-välillä

Pienen opiskeluprojektin tiimoilta pääsin vierailemaan Peurakaltion Wilderness B&B:ssa.

Olin lukenut paikasta ja tiennyt sen olevan Ylläs-Pallas-vaellusreitin varrella. Ajattelin, että erämaassa ja savottakämpässä yöpyminen on varmaankin aika alkeellista hommaa – miksi vaivautua.

Olin väärässä.

Mutta mikä olikaan ensifiilikseni, kun Peurakaltion pihaan ajoin?

Olimme tulleet pienen pätkän hiekkatietä ja sitten kääntyneet pihatielle – keskelle ei mitään. Parkkeerasimme päärakennuksen viereen ja Heikki alkoi kertoa, kun he Joonaksen kanssa olivat kävelleet tästä pihan läpi Ylläs-Pallas-vaelluksellaan. Minusta tuntui, etten enää kuullut hänen sanojaan vaan kiiruhdin katsomaan aukeaa pihapiiriä, tallikahvilaa, saunoja ja savottakämppää.

Peurakaltio-33.jpg

Rakennukset olivat ympyrässä pihan reunoilla ja jokainen niistä kuiski minulle tarinoitaan.

Olimme tulleet ajoissa, joten onneksi sain keräillä itseäni rauhassa. Meillä oli aikaa kuulostella vanhoja rakennuksia ja kävellä Ylläs-Pallas-reittiä kumpaankin suuntaan pienen matkan verran.

Minulle iski lähes fyysinen kipu siitä tiedosta, että en ollut päässyt tälle reitille kesäkuun lopussa, kun Heikki ja Joonas olivat täällä kävelleet. Tunsin jopa kateuden piston, kyyneleet kihosivat silmiini ja jouduin tukahduttamaan tunnevyöryn.

Onnekseni en päässyt vellomaan fiiliksessäni kauaa, kun palasimme Äkäskerolta pihapiiriin. Iltapäivän lämpimässä auringonpaisteessa istuskelimme tallikahvion kuistilla odottamassa Peurakaltion yrittäjiä Riittaa ja Hannua ja pohdimme, kuinka onnekkaita olimmekaan, kun saimme viettää aikaamme tällaisissa paikoissa.

Peurakaltion tallikahvio ja savottakämppä

Riitta ja Hannu pyörittävät sekä Peurakaltiota että Äkäsmyllyn kahvilaa. Tehtyään pitkän työpäivän Äkäsmyllyllä he tulivat vielä esittelemään Peurakaltion meille.

Kävimme ensin kahviossa, joka palvelee tällä kaudella majoittujia, mutta on varattavissa vaikkapa juhlia varten.

Peurakaltio-24.jpg

Kahvio on entinen talli. jota on korotettu kolmen hirren mitta. Näin on saatu tilaan avaruutta vanhan ajan tunnelman kuitenkaan kärsimättä.

Istuin kahvion penkille ja ajattelin niitä häitä ja syntymäpäiväjuhlia, joita täällä on järjestetty viime vuosina. Voi sitä onnellisuuden määrää, se huokui vanhoista seinistä. Kuvittelin itseni savottakämpässä nukutun yön jälkeen nauttimassa aamupalaa, lähdössä jatkamaan vaellusta joko Ylläksen tai Pallaksen suuntaan.

Peurakaltion savottakämppä

Kämpän seinistä on elämänluukut peitetty ja tunnelma on rauhallisempi kuin savotta-aikoina.

Peurakaltio-28.jpg

Peurakaltion savottakämpän huoneista löytyy kahden hengen sviitti (kuva ylempänä) ja tavanomaisempia huoneita pienelle porukalle tai suuremmallekin ryhmälle.

Suunnitteluni ensi vuoden retkistä käynnistyi välittömästi ja niihin sisältyy myös Peurakaltion ihana Wilderness B&B!

Jos sinä olet menossa syyskaudella tälle suunnalle, savottakämpällä on majoitusta 2.10.2018 saakka – ota vinkistäni koppi ja majoitu ihanalla Peurakaltiolla!

Lisätietoa ja yhteystiedot: Peurakaltion tallikahvila ja Savottakämppä

Aakenuksentie 388, 95970 Muonio, Finland

2 vastausta artikkeliin “B&B Peurakaltio – majoitusta Ylläs-Pallas-välillä”

  1. Oho, onpa komeat mestat! Olen kerran patikoinut tuosta ohi ja pysähtynyt silloin tyhjillään olleen savottakämpän portaille pitämään evästaukoa. Paikka jäi kyllä mieleen. Hyvä sijainti miellyttävissä maisemissa. 🙂

    1. Yrittäjät ovat tehneet hyvää työtä, paikka on ylellinen mutta kuitenkaan ei mitenkään överi. Aivan ihana keidas keskellä erämaata!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.