Koska se ruska oikein alkaa?

Matkailutoimijat, joita olen jututtanut viime viikkoina, ovat vitsailleet ruskan alkavan viikolla 37 maanantaina klo 9. Eli eilen. Pitääkö tämä paikkansa?

Tänä vuonna ennuste on oikeassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Ruskan kehittymisestä on kuitenkin saanut nauttia jo sen puolentoista viikon ajan, jonka olemme täällä Ylläksellä viettäneet. Välillä kävimme Muoniossa ja Hetassa, jossa ollaan ihan aavistuksen edellä ja lisäksi ajoimme Kilpisjärvelle, joka kylpi jo täysin keltaisessa ja oranssissa.

Ruska alkaa yleensä syyskuun alkupuolella pohjoisimmassa Lapissa ja Etelä-Lapissa syyskuun lopulla. Maan keskivaiheille ruska saapuu syys-lokakuun vaihteessa ja etelään lokakuulla.

Lähde: Wikipedia

Ruska-78.jpg

Onko Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ruuhkaa ruska-aikana?

Tämän aikataulun kanssa loman ajankohtaa Tunturi-Lappiin voi funtsailla ennen, aikana ja jälkeen viikon 37, huomioiden kuitenkin sen, että kaikki parhaat majapaikat ovat parhaalla ruskaviikolla täpötäynnä. Varaus kannattaa siis lyödä lukkoon ajoissa, vaikka viime hetken vaihtoehtojakin ehkä on.

Suosittujen retkeilyreittien tilannetta voi tutkailla sen kautta, kuinka varattuja varaustuvat ovat. Oma teltta on kuitenkin turvallisuustekijä, eli vaikka tuvissa olisikin vielä tilaa ja ottaisit petipaikan, telttaa pidetään mukana siksi, jos matkalla tuvalle sattuisikin jotain.

Suosittu retkeilyreitti = mikä tahansa reitti, josta löydät tietoa internetistä.

Lappi_DJI-1.jpg

Kulkusuunnalla on yllättävä vaikutus ruuhkan tuntuun. Hetta-Pallas-reittiä lähes kaikki vaeltajat vaeltavat Hetasta Pallakselle, joten tähän suuntaan kulkemalla kulkiessa on rauhallisempaa – kaikki kulkevat samaan suuntaan ja tapaavat sitten iltasella tuvilla (muualle ei saa majoittua kuin tupien läheisyyteen, ks. säännöt ja rajoitukset). Saat siis osin syyttää itseäsi, jos lähdet liikkeelle Pallakselta Hettaan ja tapaat kaikki samaan aikaan kansallispuistossa aikaansa viettävät.

Paljon vähemmän käytetty reitti kulkee Ylläkseltä Pallakselle – tai toiseen suuntaan, tällä ei ole niin paljon väliä, koska reitillä on vähemmän kulkijoita. Myös Aakenuksen ja Oloksen ympärillä olevia reittejä voi tutkailla, ne jäävät suosiossa sille suosituimmalle.

Ihmispelkoinen ei sovi merkityillä reiteillä ja kansallispuistossa olla, jos aikoo nauttia syksyn väreistä.

Mistä ruska johtuu?

Kasvit valmistautuvat talveen vetäisemällä lehtivihreän lehdistä oksiin, runkoon ja juuriin ja paljastavat lehdissä olevat ”turhat” väriaineet. Ilmiö käynnistyy valon vähenemisestä ja ilman kylmenemisestä.

Hehkuva ruska syntyy yöpakkasista ja kuivasta ilmasta ja vuosittaista vaihtelua on jonkin verran. Joka tapauksessa ”haaleakin” ruska lumoaa etelän retkeilijän.

Koivu muuttuu keltaiseksi, haapa punaiseksi ja varvikossa on vielä vahvempaa punaista: riekonmarja, mustikka ja juolukka.

Kilpisjärvi_M50-2.jpg

Mitä ruska aiheuttaa?

Lapin kohteissa aktivoituu matkailusesonki juuri ruskan alkaessa ja siksi tuo vitsi viikon 37 maanantaista pitää tavallaan aina paikkansa. Hotellit, matkailumajat, helppokulkuiset päiväkohteet ja matkailukeskukset täyttyvät ihmisistä, linja-autoja ajaa jonossa ja tavallisesti niin hiljaisissa pienissä kylissä on vipinää. Kaikki pysähdyslevikkeet ovat matkailuautoja täynnä.

Jos matkailu- tai retkeilykeskus on ollut olemassa KAUAN, ruska-aikaan eläkeläisiä riittää.

Koska Suomessa retkeily ja vaellus ovat olleet jokamiehen ja jokanaisen harrastuksia jo vuosikymmenet, alkavat ne alkuperäiset vasta-alkajat olla jo kunnioitettavassa iässä.

Hyvänä (tai huonona, riippuu lukijasta) uutisena on kuitenkin se, etteivät he yleensä enää lähde kovin kauas bussista, parkkipaikasta, luontokeskuksesta tai hotellista. Jos siis hoidat asiat sivistyksen parissa livakasti ja kiipeät tunturiin vaellusreitille, unohdat pian jo kiemurtelevat kassa- ja respajonot.

Jos taas törmäät iäkkääseen henkilöön tunturissa, hänet voi laskea kuuluvaksi sitkaaseen vaellusmummojen ja -pappojen kerhoon, mikä tarkoittaa, että voit oppia häneltä vaelluselämää helpottavat opit ja sen, kuinka nitrokerhoon joutumiselta voi välttyä.

Pakasaivo-11.jpg

Onko elämää ruskan jälkeen?

Lokakuun vaellukset sopivat rauhaa hakeville, hyvillä varusteilla ja vaellustaidoilla varustetuille yksilöille.

Sumuiset aamut, luonnon valmistautuminen talveen ja kylmien, kirkkaiden päivien ja tihkusateisten päivien vaihtelu tai vaihtelemattomuus tekee myöhään syksyllä vaeltamisesta erilaista kuin kesän huolettomasta kulkemisesta.

Ensilumi voi tehdä aamusta ikimuistoisen!

Ole siis huoletta, jos et saa lomaa ruskaviikkoon: edessä on kuitenkin vielä monta viikkoa kulkukelpoista säätä ja luonto antaa jokaisena aikana parastaan.

Lue lisää:

Lisätietoa: Hetta-Pallas: Perusteellinen opas reitille

 

Yksi vastaus artikkeliin “Koska se ruska oikein alkaa?”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.