Jyväskylän parhaat luontokohteet

Viime viikolla minulta kysyttiin, olisiko minulla listaa Jyväskylän parhaista retkikohteista.

Ei ollut tuolloin, mutta nyt on!

Muistathan tarkistaa ennen retkeä, mikä tilanne on metsäpalovaroituksen suhteen: jos se on voimassa, ei tulipaikoilla saa tulta tehdä! Osassa kohteista ei ole tulipaikkoja, joten sinne voit varustautua tekemällä keittoa termariin tai kunnon voileivät mukaan.

Kahdeksan parasta retkikohdetta Jyväskylässä

(Keskusta) Harjun näköalatorni, Keski-Suomen luontomuseo ja Harju

Ykkönen sijaitsee keskellä kaupunkia ja on kenen tahansa saavutettavissa. Harjun vesitornin huipulta näkee koko kaupungin, torniin on vapaa pääsy ravintolan aukioloaikoina.

Myöskin Keski-Suomen luontomuseo palvelee saman tornin alakerrassa. Sinnekin on ilmainen sisäänpääsy! Hieno perusnäyttely kertoo keskisuomalaisesta luonnosta ja vaihtuvassa näyttelyssä on milloin mitäkin hienoa esillä.

Kävely Harjun tornilta Neron portaille ja vielä siitä eteenpäin on ihana luontohetki keskellä kaupunkia.

(Korpilahti) Kiviönniemen laavu

Joitakin paikkoja tekisi mieli jättää itsellekin, mutta Kiviönniemessä Korpilahdella on niin paljon tilaa ja sinne on niin helppo pääsy, että siitä voi kertoa teille lukijoillekin.

Kiviönniemen laavu

Mielenkiintoinen kivinen kieleke ujuttautuu Päijänteelle ja matala hiekkaranta on mukava. Paikalla on laavu ja sen edessä oma nuotiopaikkansa, sen lisäksi nuotiopiiri ja keittokatos, liiteri ja huussi.

Paikka soveltuu kokkaamiseen, laavussa tai teltassa yöpymiseen ja ympäröivä luonto on kaunista. Mennessä Kiviönniemeen näimme myös polkujen opasteita, niihin kannattaa tutustua! Meillä on täällä ollut aina niin ex tempore -reissuja, ettemme ole koskaan ehtineet tsekata noita polkuja.

Pelastusharjoitus Korpilahti

Me satuimme tänne kerran pelastusharjoituksen keskelle.

Pelastusharjoitus Korpilahti

(Jääskelä) Mäyrävuori

Mäyrävuori sijaitsee Jääskelän luontopolun suunnilla, mutta sen löytäminen vaatii kartan katselua, sillä opasteita tai merkittyä polkua sinne ei ole. Maisema on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen!

Muistutus: katso kartasta tai karttapalvelusta tämän kohteen sijainti, muuten et sinne löydä. Kävele myös riittävän kauas tiestä, toiselle reunalle huippua, että näet maiseman.

Mäyrävuori on vain ihastelukohde – siellä ei ole tulipaikkaa eikä sinne saa tehdä tulta ilman maanomistajan lupaa.

Helpompi kohde perheen kanssa on mainio Jääskelän luontopolku. Sinne päästäkseen ei tarvitse etsiä polkua tai varoa jyrkkiä rinteitä! Jääskelän luontopolulla on oma tulipaikka rannassa.

Haukanniemi

Haukanniemen polkujen virallinen merkitseminen lienee vielä kesken. Sinne on kuitenkin mukava lähteä harhailemaan. Alueen ollessa aika pieni, eksymisen riski on lähes olematon, mutta tarkista tämäkin vielä vaikkapa Maastokartat.fi:stä ennen lähtöäsi.

Kesäkuvia meillä ei Haukanniemestä olekaan, mutta ehkä myöhemmin tänä kesänä!

(Keskusta) Tourujoki

Me tunnemme Tourujoen monesta suunnasta lähestyen. Olemme suppailleet jokea Palokkajärven puolelta ja kävelleet luontopolkua keskustan kupeessa.

Luontopolku on valloittava viidakko keskellä kaupunkia. Lintujen laulu suorastaan pauhaa siellä keväällä ja alkukesästä.

Tourujoen luontopolku

Myös joen Jyväsjärven pää on meille tuttua, sillä kävelemme siitä usein matkallamme kaupunkiin.

Tourujoen rantatörmillä on myös kulttuuritapahtumia ja vilinää: Mataran kansalaispuisto ja Matara-talo houkuttelevat syksyisin Valon kaupunki -tapahtumaan. Kansalaispuistossa voi pitää myös omia esityksiä, ellei kukaan ehdi kieltää. Sinne vain luikauttamaan laulu tai kaksi!

(Keskusta) Kehä Vihreä

Tourujoelta pääsemmekin lempiaiheeseeni, nimittäin Jyväskylän keskuspuistoon, joka tunnetaan nimellä Kehä Vihreä. Se kiertää keskustaa vihreänä renkaana lähes katkotta.

Kuvassa olemme Kehä Vihreän kierroksella, jotka lähtevät Kinakujan sillalta, näitä kierroksia on ollut nyt kahtena vuonna ja ne ovat todella mielenkiintoisia.

Kehä Vihreä on lähellä kaikkia Jyväskylän kaupunkialueella asuvia. Sinne pääsee useasta kohdasta ja sitä voi kiertää pätkissä tai koko kymppikilsan kerrallaan. Kehä Vihreä sopii kuntoiluun ja luontonautiskeluun – siis ihan tavalliseen arkeen!

Jyväskylän kaupungin sivuilta löydät lisää tietoa ja kartan Kehä Vihreästä.

Jyväskylä Kehä Vihreä

(Oravasaari) Äijänniemen laavu

Anne riippumatossa

Myös juttumme kansikuva on Äijänniemestä, jossa olimme viettämässä blogitiimin tiimi-iltaa taannoin. Kaunis kallioinen ranta on ollut perinteisesti veneilijöiden suosiossa ja olemmekin säikytelleet viattomia pölähtäessämme huoltouraa pitkin metsän siimeksestä.

Arki-iltana Äijänniemessä ei välttämättä ole ketään, mutta viikonloppunakin mahtuu olemaan monta porukkaa, laavun lisäksi tuolla on keittokatos ja iso kallio, jolla voi istuskella piknikillä.

Ajo-ohje löytyy kirjoituksestamme. Laavulle pääsee myös veneellä tai kanootilla!

(Seppälänkangas) Kuolemankuopat

Kuolemankuopista olemme joskus kirjoittaneet talvisen jutun omaankin blogiimme, mutta Visit Jyväskylälle meni keväällä yksi video ja tarina kertoen sulan maan ajasta. Linkitämme ne tähän julkaisun jälkeen.

Kuolemankuopille pääsee monesta suunnasta. Me olemme lähestyneet sitä aina Bilteman kohdalta: auto parkkiin isolle parkkipaikalle ja nurkan takaa ylämäkeen. Alueella risteilee kivoja polkuja kävellä, juosta ja pyöräillä. Lisäksi kaiken keskellä on hyytävän suuret suppakuopat, joista toinen on noin 25 metriä syvä ja halkaisijaltaan parisataa metriä.

Tietenkin meidän piti mennä sinne pohjalle ihmettelemään. Kertokaa vain minulle, kuka muka ei olisi kiinnostunut syvistä suppakuopista?

 

Jyväskylä, Suomi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.