Minne mennä kesällä? Pienemmät ja vähemmän tunnetut kansallispuistot

Etsitkö kohdetta kesäretkelle?

Tässä muutamia kotimaan helmiä, vähemmän tunnettuja kansallispuistoja, joista olemme kirjoittaneet aiemmin.

Tiilikkajärven kansallispuisto: Savonmuan kaunein hiekkaranta – Venäjänhiekka

Tiilikkajärven Kansallispuisto-183

Tiilikkajärvi on Savon salainen aarre. Sieltä löytyy jännittävä Kalmonniemi ja Venäjänhiekan kaunis ranta.

Rannalla mahtuu yöpymään isompikin seurue teltoissaan. Kauniina kesäviikonloppuina voi olla jopa ruuhkaa, mutta arkena ja esimerkiksi myöhempään syksyllä kohde on jo rauhallisempi.

Isojärven kansallispuisto: Lähtisitkö kumpparit jalassa vaellukselle?

Kävelin muutaman päivän Isojärven kansallispuistossa kumppareilla. Se meni hienosti, siellä on hyvät polut ja lyhyet päivämatkat. Isojärven kansallispuisto on karttaansa suurempi kansallispuisto, joka ansaitsisi oman esittelysivunsa, sen verran usein mekin siellä olemme viime aikoina vierailleet.

Isojärvi

Isojärven kansallispuistoon suosittelen näitä lähtöpaikkoja:

Huhtalan parkkipaikalta katsomaan torppaa ja eväitä syömään tai yöksi Kalalahden laavulle, jos kauemmas tekee mieli, niin vuokraveneellä Renusaareen. Renusaaressa onkin oikein glampingia, kaksi nuotiorinkiä, kiva laavu ja tasoitettuja paikkoja monelle teltalle. Jutun ylimmäinen kuva on otettu veneestä Renusaaresta lähtiessä.

Toinen vaihtoehto on suositumpi Heretyn parkkipaikka: kahvion kautta Kannuslahteen ja siitä Kuore- ja Vahterjärvelle laavulle yöksi.

Isojärven kansallispuistoon myydään retkipaketteja Majatalo Villasesta Längelmäeltä: he hakevat sinut kotiovelta Jyväskylästä, Tampereelta tai Helsingistä ja vievät puistoon, pakettiin voi valita myös majataloyöpymisen ja aamiaisen. Tiedustelut: Majatalo Villanen. Tämä kansallispuisto on siis saavutettavissa ilman omaa autoa!

Kansallispuisto: Salamajärvi

Salamajärven kansallispuistossa teimme ensimmäisen omatoimisen vaelluksen muutamia vuosia sitten. Sen jälkeen olen käynyt siellä koulun talvivaelluksella.

Salamajärvi on kohde, jossa on laajoja suoalueita, rakkakivikoita kuin Lapissa konsanaan ja seassa kaunista metsää ja puhtaita järviä. Lähtöpaikasta Koirasalmen luontotuvalta saa myös majoitusta ja avaimen kansallispuiston toisessa päässä sijaitsevaan Sysilammen varaustupaan ja saunaan.

Salamajärvi

Salamajärven maastoissa ja osin ulkopuolella kiertelee myös Hirvaankierros. Siihen kannattaa käydä tutustumassa, vaellus on 58 kilometriä pitkä rengasreitti ja siten oikein kelpo vaellusreitti jo. Meiltä se on vielä käymättä, kun viime syksyn suunnitelma ruokateemaisesta loppusyksyn vaelluksesta peruuntui.

Talvi- ja/tai kevätretki Leivonmäelle

Tarinamme Leivonmäen kansallispuistosta on keväältä, mutta Leivonmäen pohjoisosa sopii vaeltajalle myös kesäisin. Lintuniemessä voi olla joku muukin telttakunta, mutta sopu sijaa antaa ja jos ihmiset pelottaa, on Soimalampi yksinäisyyttä hakevalle varmempi paikka.

Leivonmäen Kansallispuisto_Ruhalahti-Soimalampi-Selänpohja-210.jpg

Leivonmäen kansallispuiston eteläosa taas on vielä itselleni tuntematon paikka, ehkäpä sekin tulee vielä kesän mittaan tutuksi!

Pyhä-Häkin kansallispuisto: Aarniometsän keskellä kuiskii kesätuuli

Yksi Keski-Suomen hienoimmista metsäkohteista sijaitsee Saarijärvellä. Aarniometsän tutkimiselle kannattaa varata ainakin yksi päivä ja hyvät eväät.

Paitsi aarniometsää, Pyhä-Häkissä on upeaa suomaisemaa.

 

 

Lainaus Metsähallituksen sivulta: Pyhä-Häkin kansallispuistossa voi leiriytyä tilapäisesti. Leiriytymiseen suositellaan kuitenkin puiston välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa Tulijärven laavua.

Lisätietoja kohteista sekä lisää paikkoja luontoseikkailulle

Lisätietoja Metsähallituksen sivulta: luontoon.fi

Kokemuksia ja kuvia, kohteet haettavissa myös kartalta ja mobiilisovelluksesta: Retkipaikka.fi

IMG_5593.jpg

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.