Karhuvala II: kävellen Basecamp Oulangasta Kiutakönkäälle

Karhunkierros valkoisin lakanoin, yhteistyössä Basecamp Oulanka.

Toisena patikkapäivänä satoi välillä vettäkin. Seurueeseemme kuulunut Katja sanoi:

Sade häiritsi yllättävän vähän.

Itsekin olen ajatellut joskus sateen olevan syy pysyä sisätiloissa, mutta kun vain on vedenpitävä takki, ei sateesta tarvitse välittää. Mitä enemmän ulkoilee, sen vähemmän on liian huonoja olosuhteita lähteä ulos!

Tässä kuitenkin video etapiltamme Basecamp – Oulangan luontokeskus:

 

 

Oppaamme Anna johdatti meidät pitkin Pientä Karhunkierrosta Kallioportille ja joenvarteen

Kallioportti on hieno näky.

Kallioiden välissä voi hahmottaa jättimäisen kuopan eikä alas kannata katsoa, ellei ole ottanut tiukasti kalliolla kasvavasta puusta kiinni. Kallioportti on erinomainen paikka bongata kotkia.

 

Rappuja mennään ylös ja alas. Kavutessa kannattaa katsella sivuilleen, sillä näissä kohdissa kasvaa todella kauniita harvinaisuuksia. Etenkin ylämäkeen kiivetessä vauhti hieman hidastuu ja katse harhailee rappujen viereen.

Basecamp_Luontokeskus-23.jpg

Kävelimme Kitkajoen vartta niin, että välillä polulta olisi voinut astua suoraan jokeen. Joenvarren kasvillisuus oli runsasta ja tunnistin ominpäinkin vaikka kuinka paljon kasveja, mutta Anna on tässä oikea asiantuntija. Hän kertoi meille tulvaniityistä, joita on muodostunut joenvarteen.

Oulangan kansallispuistossa on useissa paikoissa pieniä mikroilmastoja, jotka saavat harvinaiset kasvit kukoistamaan. Oulangalla kohtaavat pohjoisen ja etelän, idän ja lännen kasvit.

 

Joella näkyi paljon lintuja. Anna bongasi järripeipon laulamassa rannassa ja saimmekin ihailla sitä hyvän hetken. Kuvaaja oli tietenkin juuri tuolla hetkellä jossain edellämme, joten lintu ei tallentunut videolle.

Vasta Päähkänänkallion kohdalla erosimme Pienen Karhunkierroksen reitistä ja reitti muuttui metsäiseksi. Ensin oli kuitenkin käytävä ottamassa kuva siitä kaikkein kuvatuimmasta maisemasta eli Kitkajoen mutkista ylhäältä Päähkänänkalliolta käsin.

Basecamp_Luontokeskus-80-Pano.jpg

Reitin loppupätkä oli helppoa maastoa. Maastossa näkyi metsäpalon jälkiä noin sadan vuoden takaa, kun kannot ovat jääneet hiiltyneinä maastoon tököttämään ja uusi metsä on kasvanut ympärille. Nämä mustat pätkät ovat jotain erittäin pitkäkestoista ja sitkeää, sillä vuosikymmenien tuulet ja sateet eivät ole niihin purreet.

Perillä odotti kaunis Kiutaköngäs, joka näkyy pitkän matkaa tullessa maisemaan.

Kiutaköngäs.jpg

Maisemia ihastellessa kannattaa kuitenkin katsoa myös pieniä asioita maan tasalla: Kiutakönkään maastoissa kasvavat harvinaiset neidonkengät ja tikankontit ja niiden kukat, vaikka ovatkin kovin kirkasvärisiä, voivat kiireiseltä kulkijalta jäädä havaitsematta.

Melonta-31

Linkit muihin Karhuvala-juttuihin ja videoihin:

Karhunkierros valkoisin lakanoin Basecamp Oulangassa kesäkuussa, tule sinäkin!

Etapit:

Karhuvala I: Rukan rinteiltä Myllykosken kuohuihin
Karhuvala: Kiutakönkäältä meloen Nurmisaarenniemeen – varokaa oksia!

Karhuvala: Koskenlaskua Venäjän rajalle saakka
Karhuvala III: Napapiirin sankarittaret

Karhunkierros valkoisin lakanoin

Basecamp Oulanka järjestää vaelluksen, jossa kävellään, melontaan ja lasketaan koskea Karhunkierroksen maisemissa. Yöksi palataan aina ruokapöydän ääreen, saunomaan ja nukkumaan sisätiloissa!

Lisätiedot: Basecamp Oulangan sivuilta tai sähköpostilla taiga@basecampoulanka.fi.

Myllykoskentie 30, 93999 Kuusamo, Suomi

4 vastausta artikkeliin “Karhuvala II: kävellen Basecamp Oulangasta Kiutakönkäälle”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.