Vaelluksen sietämätön keveys – luontomatkailun palvelutarjonta kasvaa Suomessa

Kävin kesäkuun alussa vaelluksella, jolla viiden päivän ajan kävelin pienen päivärepun kanssa, meloin jokea, laskin koskea ja nukuin yöni valkoisissa lakanoissa.

Yhteistyössä Basecamp Oulanka.

Olen vastuullisen matkailun opinnoissani alkanut etsiä ja vertailla hieman perinteisestä omatoimivaelluksesta poikkeavia tuotteita: ohjattuja vaelluksia, palvelukokonaisuuksia ja reittien varrella olevien yrittäjien yhteistyökuvioita.

Suomessa alkaa olla jo kasvavaa kysyntää ohjatuille vaelluksille sekä patikointimatkoille kotimaassa, maksuhalukkuutta ei välttämättä vielä ihan riittävästi ole, mutta palveluntarjoajilla on jo valmiuksia tehdä reissuista erilaisia, helpommin saavutettavissa olevia seikkailuja.

Miksi suomalaisten yöpymisiä tulisi ohjata lakanoiden väliin ja mukaan paketoida opastusta?

Suomalaiset ovat perinteisesti hyvin omatoimisia: he tarvitsevat vain kaupan retkiruokaostoksia varten ja kartan ja pärjäävät niine hyvineen.

Kiinnostus toisenlaisia vaellusmatkoja on kuitenkin kasvavaa. Lentomatkailun näyttäytyminen epäedullisessa valossa lisää kotimaan matkailua, kun kuluttajien ympäristötietoisuus kasvaa. Erätaitojen ruostuminen ja mukavuudenhalu kuitenkin saavat osan matkailijoista epäröimään pitempiä reissuja rinkan ja teltan kanssa. Helposti ostettava ja houkutteleva tuote kuitenkin parantaa kotimaan luontomatkailun tilannetta:

Jos kaupunkiloma ja vaellusloma löytyvät molemmat verkkokaupasta ja näyttävät yhtä houkuttelevilta, mikset joskus lomalla kokeilisi jotain erilaista?

Myös kotimaisen matkailun kehittäminen ja parempi tuotteistaminen on lähellä sydäntäni ja olisi sääli, jos kaikki matkailukohteemme myytäisi vain ulkomailta tuleville asiakkaille ja kotimaan matkailu ja luontokohteisiin pääseminen muodostuisi vaikeaksi sen vuoksi.

Kun saamme kaikki tarvittavat osapuolet ja perusasiat kohtaamaan, meillä on käsissämme menestystuote: helposti ostettava, laadukas ja kokonaisuutena toimiva palvelu, josta riittävän moni asiakas on halukas maksamaan ja se on kannattava yrittäjälle. Sama vaellustuote riittävän laadukkaasti toteutettuna sopii sekä kotimaan matkailijalle että kauempaa saapuvalle, eikä näitä asiakasryhmiä tarvitse niin raivoisasti asettaa vastakkain.

Vähäisiä eivät ole myöskään matkailun tulot pienille yrittäjille maaseudulla. Heille soisi kaiken liikevaihdon ja tuloksen, mitä tällaisesta palvelusta on mahdollista saada.

Tätä artikkelia ei ole kirjoitettu yhteistyössä yrittäjien kanssa enkä saa tästä palkkiota lukuun ottamatta tuotetestausta Basecamp Oulangan kanssa. Muut tiedot on kerätty nettisivuilta ilman lisätiedusteluja. Hintatiedot löytyvät kunkin palveluntarjoajan omalta sivulta. Artikkeli on liittyy löyhästi JAMKin vastuullisen matkailun tuotekehityksen opintoihini ja olen löytänyt vinkkejä siihen myös keskusteluista opiskelukavereiden kanssa.

Olen etsinyt tuotteita, jotka ovat jo myynnissä

En siis ottanut mukaan tuotteita, joita ostaakseen on soitettava tai laitettava sähköpostia räätälöidäkseen sen yhdessä palveluntarjoajan kanssa. Tuotteen täytyy olla ”valmis” ja vaikka ostaakseen sen täytyisi laittaa yksi sähköposti, asiakkaan ei tarvitse itse tietää, millaista tuotetta hän haluaa, vaan yrityksen edustaja on miettinyt sen jo valmiiksi.

Ymmärrän, että yrittäjä kokee tuotteensa olevan valmis, jos hänellä on siitä paperilla, omalla läppärillä tai omassa päässä selkeä kuva ja lista, jonka hän voi kertoa asiakkaalle. Se ei kuitenkaan ole tuolloin valmis.

Löydettävyys on yksi iso tekijä. Jos tuotetta ei ole jostain kiirinyt korviini, se valitettavasti on jäänyt tästä jutusta pois. Esittelen tässä jutussa vain muutamia reissuja, joille lähtisin itsekin, jos suunnittelisin lomaa Suomessa. Sain vinkkejä myös muista toimijoista, mutta he tarjoavat hieman erilaisia juttuja, joita en ilman tarkempaa tutustumista suosittele.

(Nyt en juuri ehdi lomaa suunnitella, kun kaikenlaiset kalenterintäytteet vievät aikani!)

Jos luet tätä yrittäjänä, voit lisätä oman tuotteen kommentteihin. Tarkistathan kuitenkin, että sen hinta- ja reittitiedot ovat löydettävissä selkeästi kotisivuiltasi eikä se edellytä asiakkaalta ns. räätälöintiä. Asiakas voi tilata palvelun helposti sähköpostitse, verkkokaupasta tai puhelimitse. Jos tarvitset apua tuotteen suunnittelussa, markkinoinnissa tai testaamisessa, ole yhteydessä, sillä etsin aktiivisesti projekteja, joissa voin olla avuksi ja minulla on yhteyksiä markkinointiosaajiin. Testireissuja mahtuu vielä heinäkuulle ja elokuulle.

Millaisia palveluita vaeltajille tarjotaan ja mitä halusin tutkia?

Lyhyistä luontoretkistä voisin kirjoittaa joskus oman jutun: niitä löytyy jo lähes kaikista kaupungeista ja kansallispuistoista. Myös vaelluskurssi on jo tuotteistettu juttu, mutta sekään ei päässyt mukaan tähän juttuuni kuin sivuroolissa.

Tällä kertaa mietin pitkälle vietyä palvelutuotetta, jossa on kaksi vaihtoehtoa:

 1. vaelletaan oppaan kanssa omin tai vuokratuin varustein noin viikko kantaen varusteet mukana ja yöpyen joko teltassa tai tuvissa
 2. vaelletaan joko yksin tai oppaan kanssa, tavarat pienessä päivärepussa ja yöpyminen majoituspaikassa

Otin mukaan myös löytämäni polkupyöräilytuotteen, joka on esimerkki siitä, kuinka alueella tehdään ympärivuotista tuotetta: samantapainen reitti kun on hiihdettävissä, melottavissa ja pyöräiltävissä.

Kevyen repun vaellustuotteet:

Lapland Classic – tunturivaellus kylästä kylään

Olen Hetta-Pallas-reitin fani ja olen menossa juhannusviikolla kävelemään Pallakselta Ylläkselle, jolloin olen kävellyt koko klassisen Tunturi-Lapin taipaleen. Kirjoitan myös jatkoa Hetta-Pallas-reitin perusteelliseen oppaaseen, joka on julkaistu viime vuonna muokaten siitä lopulta koko Pallas-Yllästunturin kansallispuiston mittaisen.

Jos kuitenkin haluat samat maisemat aina Hetasta Äkäslompoloon asti (124 km) ilman omatoimivaelluksen hikihommia, tutustu Lapland Classic-vaelluksiin. Tarjolla on myös ensi syksynä viiden ja kahdeksan päivän vaellukset, joissa yöpyminen tapahtuu mukavasti matkan varrella sijaitsevissa majataloissa ja hotelleissa. Näille reissuille ei tarvitse painavaa rinkkaa ottaa mukaan, sillä matkatavarat reissaavat omassa kuljetuksessa majoituksien välillä.

Nammalakurun tupa

Pyöräretki majatalosta majataloon Pohjois-Karjalassa

Haluaisitko liikkua pyörällä? Äksyjen Ämmien pyörävaellus majatalosta majataloon kuulostaa rentouttavalta reissulta. Reitti kulkee maalaiskylien läpi hienoissa maisemissa.

Löysin myös artikkelin liittyen tähän toimijaan ja usean majatalon yhteistyöhön: Retkipaikka.fi, Terhi Jaakkola: Hiihtovaellus herkuttelijoille Pohjois-Karjalan piirakkamailla: tällainen on Majatalosta majataloon -vaellusreitti

Terhi kävi keväällä Pohjois-Karjalassa hiihtovaelluksella. Sama reitti on tarjolla kesäaikaan meloen.

Seesteinen maalaistunnelma ja karjalainen vieraanvaraisuuden meininki houkuttavat!

Maaseutu on yksi kasvavista matkailutrendeistä: nämä Pohjois-Karjalan pienten yritysten yhdessä hiomat tuotteet ovat mahtava osoitus siitä, että Suomesta löytyy erikoisiakin matkailuideoita. Ns. hidas matkailu on yksi parhaista asioista, joista voi nauttia niin suomalainen kaupunkilainen kuin suurkaupungista saapuva turistikin!

Kuvat muista yhteyksistä, mutta tavoittelin pohjoiskarjalaista mummolameininkiä!

Karhunkierros valkoisin lakanoin

Poikkeuksina muihin tuotteisiin, tämän tuotteen tuon esiin yhteistyössä Basecamp Oulangan kanssa. Kävin testaamassa tuotetta ja siksi nostan sen esiin.

Basecamp Oulanka järjestää vaelluksen, jossa kävellään, melotaan ja lasketaan koskea. Vaellus myötäilee Karhunkierrosta, mutta yöksi palataan aina Basecamp Oulankaan ruokapöydän ääreen, saunomaan ja nukkumaan sisätiloissa.

Palvelu löytyy Basecamp Oulangan sivuilta. Varaukset: taiga@basecampoulanka.fi ja tässä alla näet videon omasta vaellusreissustamme:

Videomme Basecamp Oulangan Karhunkierrokselta valkoisin lakanoin eli KarhuVALA-reissulta.

Palvelut, joissa vaelletaan rinkan kanssa:

Hetta-Pallas-vaellus / vaelluskurssi kansallispuistossa

Four Seasons Outdoor tarjoaa klassista Hetta-Pallas-vaellusta opastettuna omin jaloin ja omin kamppein. Osan varusteista voi lainata oppaalta ja kuljetus Tampereelta tai matkan varrelta sisältyy pakettiin.

Tällä vaelluksella yövytään teltoissa, paitsi ennen vaellusta Hetassa majatalossa ja vaelluksen jälkeen Pallas-hotellissa.

Vaelluksen aikana hiotaan erätaitoja ja toivoakseni myös kansallispuiston sääntöjä, jolloin jatkossa omien vaellusten suunnittelu ja toteutus onnistuu itsenäisestikin.

Kuukausi yksin erämaassa – vai kenties viikko pienryhmässä?

Minna Jakosuon Erätaival-yritys keskittyy ohjattuihin vaelluksiin erämaa-alueilla. Tunnen Minnan myös henkilökohtaisesti, mutta käytin tässä artikkelissa tietoja, jotka ovat kenen tahansa asiakkaan löydettävissä.

Minnan tuotevalikoimasta löytyy koko syyskaudelle vaelluspalveluja: muutamia mainitakseni Kaldoaivin vaellus elo-syyskuun vaihteessa ja Suomen Ladun kanssa järjestettävät tunturivaelluskurssit. Minnan nettisivulta löytyy koko valikoima sekä tilanne vapaista paikoista: suosituimmat vaellukset myydään loppuun todella nopeasti, joten jos olet lähdössä Minnan mukaan, älä emmi vaan laita sähköpostia!

Minna puhumassa teltoista

Minnan vaelluksilla on mahdollista tilata mukaan ruokapaketti ja vuokrata varusteita. Näillä vaelluksilla on myös opetuksellinen näkökulma: vaelluksen kuluessa voi kysyä ja opetetaan aina jonkin verran erätaitoja, kurssimuotoisissa vaelluksissa käydään läpi kaikki olennaiset retkeilyyn ja vaellukseen liittyvät asiat. Minna on itse kokenut vaeltaja ja eräopas, joten nämä tuotteet sopivat ihan vasta-alkajallekin.

Oletko sinä ajatellut lähteä vaellukselle hyvässä porukassa? Kuulostiko joku näistä tuotteista hyvältä?

Tekstiä muokattu 4.1.2019 vastaamaan tuotteiden osalta nykyistä saatavuutta ja lisätty Basecamp Oulangan video.

Yhteistyössä Basecamp Oulanka.

6 vastausta artikkeliin “Vaelluksen sietämätön keveys – luontomatkailun palvelutarjonta kasvaa Suomessa”

 1. Erittäin mielenkiintoinen juttu! Olen juuri tuollainen päiväpatikointi-ihminen, eli haluaisin päivät vallella luonnossa, ja nukkua yöt sileiden valkoisten lakanoiden välissä. Siksi perustimme Heidi Lehtosaaren kanssa Facebookiin kaksi ryhmää aiheen ympärille: Ulkomaanmatkoille ”Päiväpatikoimassa Maailmalla”, ja kotimaanreissuille tuoreempi ”Päiväpatikoimassa Suomessa”. Jäseniä tulee molenmpiin koko ajan lisää, sillä kiinnostus luontoon kasvaa, muttei välttämättä haluta kuljettaa kaikkea retkeen ja majoittumiseen tarvittavaa selässä.

  Harmi että tuo Karhunkierroskokemus ei ole vielä valmis, joudun starttaamaan reitille kesäkuussa ihan perinteisin menetelmin, teltta rinkassa 😉

  1. Hei, Karhunkierroskokemus eli Basecamp Oulanka etsii testaajia meidän mukaan, haluaisitko messiin? Voisin laittaa sinulle tietoa!

  2. Me ollaan lähdössä nelihenkisellä seurueella, joten tuo ei taida onnistua! Mietin kyllä että voitais yksi yö nukkua teltan/laavun asemesta Basecampissa. Oltiin siellä viime kesänä osana Jäämeren retkeä, saman päivän yönä kun vedettiin Pieni karhunkierros Helsingistä Kuusamoon ajon päätteeksi.

   Laitan sulle meiliä kuitenkin 🙂 Täältä löytyy varmaan yhteystiedot…

  3. Niin ja ryhmät ovat molemmat tuttuja, ajattelin jakaa tämän sinne Suomi-ryhmään, mutta en ole ehtinyt! Sieltähän saattaisin saada testiryhmään (ei se ole testi, tuote on valmis, mutta tarvitaan markkinointimateriaalia) asiakkaita!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.