Yö keskellä Jyväskylän kaupunkia – luvan kanssa

Viime perjantaina koin, tosin aivan omasta syystäni, erikoisen telttailuyön. Paikka oli uusi, olosuhteet hauskat ja majoitekin aivan erilainen kuin tavallisesti.Järjestin oheistapahtumana Retkelle-messujen esiintyjäporukalle eli Retkipaikan tiimille telttahotellin Jyväskylän Harjulla.

Jos tapahtuman taustat kiinnostavat sinua, tämä juttu kertoo enimmäkseen niistä, ei niinkään anna sinulle vinkkejä ulkoiluun Harjulla – tämä telttahotelli tosiaan toteutettiin erikoisluvalla ja kutsuvieraille.

Metsähotelli_Harju-89.jpg

Mistä ihmeestä se Harju oikein valikoitui paikaksi telttailulle? Mistä kaikki alkoi?

Retkelle-messujen järjestämisestä päätettiin keväällä 2017 ja samalla puhuimme oheisohjelmasta, tällä kertaa tapahtuman esiintyjille eli pienelle porukalle, alle 50 henkilöä. Oheisohjelma jäi minun kontolleni ja ajattelin perinteistä yhdistelmää, jossa on ensin koulutusta kiinnostavasta aiheesta ja sitten illalla jonkinlaista hauskanpitoa. Koska kyse on Retkipaikan väestä, halusin iltaohjelman tapahtuvan ainakin osittain ulkona.

Suunnittelun aloitin syksyllä. Jyväskylän kaupungin ihmisten kanssa mietin, mikä olisi kiva paikka järjestää ohjelmaa kutsuvieraille. Halusimme saada huomiota mediassa, kysymyksiä ja kiinnostusta. Tarjoaisimme myös vieraille jotain erityisen kivaa.

Itse olin haaveillut oman telttailutapahtuman tekemisestä keskelle kaupunkia jo aiemmin. Idea telttahotellista tai metsähotellista on varastettu ja/tai parastettu omaan käyttöön Suomen Ladun Nuku yö ulkona -tapahtumasta, joten telttailu yhdessä ei ole sinänsä uusi juttu. Ja kaiken maailman leirejä on ollut maailman sivu.

En enää muista, kummalta puolelta Harju nousi ehdotuksena, mutta siihen me tartuimme: keskeinen paikka, hieno maisema, metsää ja helppo saavutettavuus.

Joku kysyi minulta tällä viikolla, miksi emme menneet leirintäalueelle tai jonkun yrityksen vieraaksi. Se olisikin käynyt päinsä, jos kyseessä olisi ollut pelkkä majoitus. Nyt etsimme kuitenkin elämystä minulle tärkeälle jengille, joka oli lupautunut messuille avuksi ja esiintymään tietämättä edes mitä odottaa.

Metsähotelli_Harju-107.jpg

Telttahotellia keskelle kaupunkia ei saa rakentaa ilman lupaa ja yksityiskohdille on suotava oma huomionsa

Seuraavaksi etsin telttahotellille  rakentajaa, sillä messuviikon kiireen tiedostaen minun oli pakko jättää itseni tässä kohtaa vain tilaajan rooliin. Mietin vain muutaman minuutin ja tiesin, että Gradian Jämsänkosken erä- ja luonto-opasopiskelijat auttaisivat minua ja näin kävikin, sieltä tartuttiin ideaan välittömästi! Laukaan kunta oli myös innostunut ajatuksesta ja tarjosi fyysistä rakennusapua.

Kun rakentajatkin löytyivät, lähti ideointi käyntiin. Halusin, että voimme yöpyä joko omissa tai ”talon tarjoamissa” majoitteissa ja juhlahuonekin tulisi olla. Tähän tarkoitukseen opiskelijoista Kalevi löysi minulle heti apua Laukaan puolelta: Varjolan tilan kota! Sinne mahtuisimme koko sakki syömään ja ilakoimaan! Telttoja saisimme Gradialta lainaan, jos joku haluaisi nukkua meidän tarjoamassa teltassa.

Nyt rakenteet ja myös jätepuoli eli vessat ja roskikset oli mietitty ja jätimme kaupungille yleisen alueen käyttämiseen tarvittavan luvan anomuksen tarkkoine selvityksineen: kaikki yksityiskohdat ja mahdolliset ongelmatilanteet oli tässä otettu huomioon.

DJI_0560.jpg

Lupa heltisikin helposti, koska olimme tehneet tarkat suunnitelmat.

Vartija vartioisi yöllä paitsi untamme, myös tavaroitamme ja telttojamme.

Jyväskylän kaupungilla on tapahtumajärjestäjälle oma opas

Ohjeiden tulkitsemiseen saa tarvittaessa apua ja itse koin lupaprosessin helpoksi: jos minulla oli suunnitteluvaiheessa kysyttävää, sain vastauksen yleensä heti tai viimeistään parissa päivässä sähköpostitse.

Tapahtumajärjestäjän tulee olla liikkeellä ajoissa: muuten joku muu voi varata maapläntin nenän edestä, sillä Jyväskylä on tapahtumien kaupunki, koko ajan jossain valmistellaan jotain siistiä. Tavanomaisempikin tapahtuma vaatii ennakkosuunnittelua!

Luota sun tiimiin – ne tekee parhaansa ja enemmänkin

H-hetkellä minua jännitti jo sekä perjantai-illan sujuvuus että seuraavana päivänä alkavat messut. Jännitys oli kuitenkin sellaista positiivista, olin todella innoissani kaikesta.

Retkipaikkalaiset kokoontuivat koulutuspäivän merkeissä jo päivällä Visit Jyväskylän vieraina. Siirtymä Harjulle tehtiin Wanhasta Fredasta kävellen.

Metsähotelli_Harju-41

Kun olimme Harjun päällä ja jäljellä oli enää raput alas ”hotellille”, alkoi huilu soida.

Iltaohjelmaa tekemään olin pyytänyt ystäväni Osman eli Sammalsielun ja hän oli ottamassa meitä vastaan huilunsoitolla. Hotellin ja kodan järjestelyistä vastaava Kalevi ohjasi meidät Harjun kesäteatterin luo, jonne valtava kota oli rakennettu. Hän ohjeisti meidät tekemään oman leirin, kertoi lyhyesti alueen rajat ja toivotti meidät tervetulleiksi.

Illan ohjelmassa Laukaa-leipä ja Sammalsielu

Kota oli todella hieno ja pöydät katettu meitä varten. Olin suunnitellut meille vapaata oleskelua telttojen pystyttämisen jälkeen ja jättänyt ohjelmanumerot vasta illemmalle, mutta otimme kuitenkin ryhmäkuvan ja Retkipaikan kirjoittajat saivat lahjan Retkipaikan perustajalta Antilta: käsintehdyn puukon Rikhard Sotamaan jäämistöstä, Retkipaikan logolla varustetun Kupilkan ja T-paidan.

Ilta-aurinko helli meitä, joten istuimme ulkona ja seura oli parasta mahdollista.

Vaihdoimme kuulumisia, ideoimme hauskoja retkiä ja puhuimme syntyjä syviä, kuka mitäkin.

Iltapalaksi söimme ensiesityksensä saanutta Laukaa-leipää, joka tarjoiltiin päreeltä. Leivän päällä oli perunalisäke ja loimulohta, koristeena paprikasta ja persiljasta aseteltu Laukaan kunnan vaakuna: punainen sydän ja siitä kasvava oksa. Leivän meille valmisti Liisa, joka oli suorittamassa omaa nuotioruokailun näyttöään.

Ruokailun päätteeksi meille esiintyi vielä Osma eli Sammalsielu, joka vaivutti meidät rummutuksella ja laululla meditaatioon, rauhalliseen omaan hetkeen kesken hektisen viikonlopun.

Tästä oli mukava jatkaa vielä hetki istumista nuotiolla ja sen jälkeen siirryimme telttoihin nukkumaan.

Eka kerta tentsilessä – miellyttävä kokemus

Olin kutsunut Harjulle yhteistyökumppanimme Tentsile Finlandin Tonyn. Hän oli auttanut opiskelijoita laittamaan Retkipaikan omat tentsilet puihin ja toi yhden lisää.

Metsähotelli_Harju-102.jpg

Nukuimme siis tentsilessä ekaa kertaa kolmestaan: olin tarjoamassa paikkaani Kealle, joka kuitenkin sanoi, että mehän mahdumme sinne kaikki! Niinpä nukuin tentsilessä Kean ja Heikin kanssa.

Nukkumaan mennessä meitä jännitti, miten oikein pärjäisimme, kun kuitenkin teltta heiluu joka kerta, kun kylkeä kääntää.

Yö meni kuitenkin hyvin korvatulpat korvissa. Kääntyminen aiheutti tosiaan vesisänkymaisen efektin joka kerta, mutta siihen tottui nopeasti ja aamulla totesimme nukkuneemme vähintäänkin kohtalaisesti. Yöllä satoi vettä ja ropina kuului kevyesti korvatulppienkin läpi.

Metsähotelli_Harju-145.jpg

Aamulla söimme Liisan paistamia lettuja ja puuroa ja sämpylöitä. Hyvän aamupalan jälkeen oli helppo lähteä jatkamaan matkaa messujen suuntaan.

Retkelle-messuista kerronkin sitten toiste lisää – siinäkin tuli omanlaisiaan itsensä ylittämisiä ja yllätyksiä!

Mikä on erikoisin paikka, jossa sinä olet nukkunut yötä ulkona? Löytyykö se kaukomailta vai omasta kaupungista?

Lisätietoa:

Tapahtumakaupunki Jyväskylä: Tapahtumajärjestäjän opas
Tapahtumakaupunki Jyväskylä -nettisivut
Laukaan kunta: Visit Laukaa
Varjolan tila
Tentsile Finland
Retkelle-messut

Retkipaikka

Retkipaikan juttu telttahotellista

 

Yksi vastaus artikkeliin “Yö keskellä Jyväskylän kaupunkia – luvan kanssa”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.