Perusteellinen kaasuopas niille, jotka eivät tohdi kysyä

Ikivanhan juttuni loppulauseessa on tämä aarre, nimittäin perusteellinen kaasuopas.

Tuon (pikkuisen hellyttävän) jutun kommenteissa sain melko täydellisen selostuksen eri vaihtoehdoista, kiitos Timo! Käykää muuten lukemassa Timon juttuja täältä ja laittakaa Instagram-tili @tanttalainen seurantaan!

Juttu siis alkoi siitä, kuinka olin leikkinyt metsäretkillä Trangialla ja Marinolilla jonkun aikaa ja vähän ihmetellyt, miten se kaasu nyt niin paljon parempaa olisi. Sitten ostin Trangiaan kaasupolttimon.

Nyt on ostettu jo bensakeitinkin, eli kaasuun siirtyminen oli vain portti kovempiin aineisiin!

(Bensakeitin on talvikäyttöön.)

Hassuttelin ja kirjoitin jutun siitä, miten se oli kovin kauhean pelottava homma se kaasuun siirtyminen. Kommenteissa Timo kertoi KAIKEN kaasuista. Olkaa siis hyvät, kaasuopas:

Perusteellinen kaasuopas

Retkikeittimeen tarkoitettuja kaasupulloja on käytännössä vain kolmenlaisia: Lindal-kierteillä, puhkaistava ja Campingazin oma pikalukitteinen.

Campingazissa ja kierteillä olevassa on molemmissa pieni tötterö, johon letku kiinnitetään, mutta väärään keitinmalliin ne ei mene kiinni, kun Campingazissa tämä on napsautettava pikalukko ja kierteet, no, kierretään.

Sama Lindal-kierre on käytössä ympäri maailman. Jossain Afrikan valtiossa on (tai on joskus ollut) valmistaja, joka teki pulloja “oikealla” Lindal-venttiilillä, mutta  ne eivät silti sopineet muiden merkkien keittimiin.

Jos kierreosa on vinossa ei letkun liitintä saa kiertämällä paikoilleen. Kierreosa on ylempänä kuin kaulus, joten se voi ottaa iskua vastaan vaikka pudotessaan, siksi suojakorkki on tärkeää pitää suojaamassa kierrettä kuljetuksen aikana.

On olemassa myös keittimiä, joissa keitinosan venttiili/ kiinnike/ letkunpää sopii sekä Campingaziin että kierteelliseen pulloon. Näissä keitin kiinnittyy pullossa olevaan kaulukseen (siihen noin 2€ kolikon kokoiseen rinkulaan), joten reissatessa ympäri maapalloa on helpompi löytää sopiva kaasu.

Pullon sisukset ovat eri sekoitussuhteilla olevia kaasuja. Kesällä toimivat kaikki, talvella on tarkempaa. Suluissa eri kaasujen kiehumislämpötilat eli missä lämpötilassa kaasu tulee ulos pullosta:

 • butaani (0)
 • isobutaani (-10)
 • propaani (-40)

Miten kaasu toimii

Kaasu tulee ulos pullosta höyrystymällä ja vaatii toimiakseen vähintään kiehumis- eli höyrystymislämpötilan.

Monet retkikaasut on sekoituksia edellämainituista kaasuista, joten jos toiselle kaasulle on liian kylmä, se jää pulloon ja vain toinen kuluu. Esimerkiksi: jos butaania on 50% ja kokkailee -5 asteessa, pullosta pystyy käyttämään puolet.

Täyttä propaaniakin saa kierteellisessä kertakäyttöpullossa, mutta se vaatii huomattavasti järeämmän pullon, joten hinta on moninkertainen. Itse kaasu ei ole kallista.

Miten kaasua voi käyttää viileässä

Jotta kaasupullo toimisi viileämmässä kelissä kaasun lämpötilan on oltava yli kiehumispisteen. Höyrystyminen kuluttaa energiaa, joten kaasun lämpötila on kylmempi kuin ulkolämpötila keitintä käyttäessä. Tästä syystä pullo tuntuu kylmältä.

Pulloa voi lämmittää asettamalla sen lähemmäksi keitintä, jossa sivuille tuleva hukkalämpö tulee käyttöön. Trangian kanssa tämä ei toimi.

Toinen keino on ottaa toinen kattila ja laittaa pullo sinne veteen. Niin kauan kun vesi ei jäädy, se on plussan puolella. Jos termarissa on vanhat kahvinjämät, niin voi hyötykäyttää niitä. Myös ruoan tekemisessä syntyvä ylimääräinen lämmin vesi kannattaa hyötykäyttää, jos kaasu ei meinaa tulla pullosta ulos.

Pulloa voi lämmittää myös käsillä tai takin sisällä tai alareunaa voi upottaa ruokakattilaan, jotta loput kaasut tulevat ulos viileässä kelissä.

Se ei räjähdä oikein käytettynä

Vaara pullon räjähtämiseen on todella pieni. Siinä vaiheessa kun pullo on niin lämmin, ettei sitä voi pitää käsissään, pitäisi sen vielä kestää rikkoontumatta.

Hälvensikö tämä juttu teidän pelkojanne?

 

2 vastausta artikkeliin “Perusteellinen kaasuopas niille, jotka eivät tohdi kysyä”

 1. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! Pieni tarkennus: butaanin ja isobutaanin tai isobutaanin ja propaanin seoksesta haihtuu tai kiehuu kyllä aina molempia komponentteja. Alhaisemmassa lämpötilassa kiehuva ainesosa vain rikastuu höyrystyvään kaasuseokseen, eli jos seoksessa on esim. 50% propaania ja 50% isobutaania, höyryssä voisi olla esim. 75% propaania ja 25% isobutaania. Kovalla pakkasella huonommin höyrystyvät butaani ja isobutaani puolestaan rikastuvat rasiaan jäävään seokseen, ja paine pullossa alenee koko ajan, koska näiden aineiden höyrynpaine on liian alhainen. Kaasun tulo ei siis lopu tykkänään, mutta voi muuttua pieneksi pihinäksi.

  Kylmällä säällä voi käyttää propaani-isobutaaniseosta. Rasiaa pitää silti lämmittää alle -10 asteen pakkasella. Savotan uudelleenkäytettävät lämmittimet ovat tähän turvallinen vaihtoehto ja ne sopivat kaasurasian alle.

 2. Hmm. Joitain havaintoja… Järeä kertakäyttöpullo oli EU:lle liian heppoinen, joten propaania ei saa enää ko. Pullossa. Propaani-isobutaani seos esim. Jetboil, MSR toimii mainiosti ainakin -22 asteen lämpötilaan ilman mitään lämmitysta, se vaatii vain oikeanlaisen, letkullisen, esilämmityskierukalla varustetun keittimen. Kun kaasupullo käännetään ylösalaisin, valuu kaasu nesteenä keittimeen, missä se kaasuuntuu esilämmitys kierukassa ja toimii normaalisti.
  Kaasupullon lämmittämiseen keittimellä suhtautuisin todella varauksella. Olen nähnyt räjähtäneen keitin kaasupullo yhdistelmän – sitä ei todellakaan kannata koeponnistaa.
  Olen kokeillut vastaavanlaisia esilämmitys pakkauksia kuin savotalla. -20 asteen pakkasessa säilytettynä ne eivät toimi.
  Em. On käytännössä koettua- teoriaan en ota kantaa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.