Alimmat kerrokset parasta Joutsenmerkittyä merinovillaa – DILLING

Kuinka samanlaisia ajatuksia meillä ammattiulkoilijoilla onkaan – yksi jos toinenkin on puhunut tai kirjoittanut kerrospukeutumisesta lähipäivinä.

Yhteistyössä DILLING Suomi.

Oma aluskerrokseni muuttui radikaalisti pari viikkoa sitten, kun sain postissa paketillisen merinovillaa.

Nämä vaatteet sain testiin omasta aloitteestani, kun olin selaillut DILLINGin valikoimaa omasta mielestäni riittävästi, mutta niin vain vielä jäi minulta se paksumpi merinovillafrotee-huppari tilaamatta, kun en sitä heti huomannut! Sen aion hankkia ehkä jo ensi talveksi.

Miksi halusin testata DILLING-vaatteita?

Valintaperusteet: Joutsenmerkki, kohtuullinen hinnoittelu, alushousujen malli, hyvä verkkokauppa, 100 päivän palautusoikeus.

Alushousuissa mallilla on väliä ja nyt se on täydellinen

Olen ostanut muutamatkin merinovillaiset pikkuhousut, mutta saatavilla on ollut vain lahkeellisia malleja. Olen ostanut merinoalushousuni kivijalkakaupasta tai surffannut nettikauppoja, enkä ole oikein osannut tilata mistään ulkomailta. Tämän vuoksi lyhytlahkeinen malli on ollut ainoa näkemäni malli ja olin jo luopunut toiveistani löytää oikeanmalliset alushousut ilman lahkeita. Tunnen pienet lahkeet ja niiden myötä haaroissa hankaavan kankaan epämiellyttäviksi ja olen tottunut ulkoillessa käyttämään oikein korkeita (mummo)alushousuja maltillisin lahjeleikkauksin, sellaisella maxi- tai midi-haarakiilalla. Lahkeelliset bokserit asuvat siis kaappini perukoilla, siinä oli turha ja kallis, hyvin toiveikas ja pettymyksen tuonut ostos ja olenkin tässä välillä tyytynyt puuvillaan kaikkia ulkoilun ammattilaisten kieltoja uhmaten.

Nyt kuitenkin puhuimme DILLINGin kanssa samaa muotokieltä.

Nämä merinovillaiset, pohjoismaisella Ympäristömerkillä eli Joutsen-merkillä merkityt alushousut olivat oikean malliset ja tarpeeksi korkeat vyötäröltä!

Kun jotain on etsinyt aikansa, sitten jo oikeastaan luovuttanut, tämä on yhdenlainen pieni lottovoitto!

Mietin, puhuisinko edes rahasta tässä postauksessa, mutta näiden alushousujen hinta ei pyörrytä. Ne kaapin perillä lojuvat lahkeelliset yksilöt ovat maksaneet jopa nelinkertaisesti! Ja hei, kummat mulla on jalassa!?

Dilling-1.jpg
Paita, shortsit ja alushousut Joutsenmerkki-valikoimasta (verkkokaupassa EKO), DILLING.

Vajaamittaisia housunlahkeita – mitä järkeä tässä nyt on?

Kaksi muuta vaatekappaletta, joista innostuin toiseksi eniten tässä villaisessa paketissani, ovat shortsipituiset villahousut sekä 3/4-lahkeelliset pitkät kalsarit. Kröhöm. Siis legginsit, ei kalsarit. Puhun itse huolimattomasti aina pitkistä kalsareista.

Näiden käyttötarkoitukset minulla on selkeänä mielessä ja ne ovat molemmilla housuilla omansa.

Kaamoksen ja paukkupakkasten aikaan ahteri ja reidet tarvitsevat extrakerroksen, jolloin merinovillaiset shortsit antavat oman panoksensa lämmönsäätelyyn: paleleminenhan tapahtuu usein reisistä ja pakaroista. Sitten taas kun kevätaurinko alkaa paahtaa, on viisainta vähentää kerroksia joistain kohdista, mutta ei kaikista, jolloin vajaamittaiset legginsit riittävät välikerrokseen. Myös makuupussissa nukkumiseen nämä vajaamittaiset housut ovat hyvät.

Dilling-5.jpg
Huppari ja 3/4-pituiset legginsit, DILLING.

Tämän lisäksi paketissa oli huppari ja merinovillainen, pitkähihainen perusmallin paita. Nämä ovat ensituntumalta ja kotitestissä vaikuttaneet kivoilta.

Kaikki vaatteet näistä olivat nyt tarpeellisia, sillä pidän merinovillaisia vaatteita lähes koko ajan ja haluan tuulettaa vaatteita riittävästi välttääkseni niiden jatkuvaa pesemistä. Aiemmissa merinoissani ei ole ollut ongelmia, mutta oli mukava saada täydennystä vaatekaappiin.

DILLINGin merinovillaiset vaatteet ovat mulesing-vapaita. Joutsenmerkittyjen vaatteiden kemikaalipäästöt ja tuotteen elinkaarivaikutukset ympäristöön ovat vähäisempiä kuin muilla saman tuoteryhmän vaatteilla.

Valmistajan lupaus kestävyydestä tarkoittaa myös toistuvissa pesuissa muotonsa säilyttäviä vaatteita, jolloin tuotteen käyttöikä pitenee.

Kotitesti takana ja viikon hiihtovaellus edessä

Vaatteet ovat nyt nähneet kotiolosuhteita, päiväretkiä ja koiranlenkitystä muutamia viikkoja ja tämän perustason läpäistyään ne pääsevät viikoksi hiihtovaellukselle.

Alkutestin on tarkoitus varmistaa, etteivät vaatteet hajoa päältä tai ala nyppyyntymään heti ensikosketuksella, koska vaellukselle ei voisi sellaisia vaatteita ottaa mukaan. Vaatteita täytyy tutkailla turvallisesti kaupunkiolosuhteissa ja kun olen nyt havainnut niiden olevat kelpoisia, vien ne maastoon. Kelpoisuus tarkoittaa, ettei kevyessä käytössä ole tapahtunut muutoksia vaatteen muodossa tai pinnassa, vaatteet ovat malliltaan hyviä ja käyttökelpoisia.

Tuleva hiihtovaellus taas on vaatteelle aivan erilainen testi, kun vaatteet joutuvat jatkuvalle rasitukselle, altistuvat hielle ja vaikka tuuletusmahdollisuudet ovat mahtavat, ne muuttuvat silti likaisiksi viikon aikana.

Palaamme siis käyttökokemuksiin vielä myöhemmin, linkitän toisen jutun sitten tähänkin artikkeliin.

Erittäin mielenkiintoinen pikkuseikka DILLINGin pakkauksessa kiinnitti huomioni. Heidän ohjeensa kuuluu näin:

On myös hyvä muistaa, että villan lämmetessä iholla, myös kutittavuus katoaa eli vaatetta kannattaa pitää päällä ainakin viisi minuuttia ennen lopullista päätöstä: ”ei sovi minulle – tuntuu kutittavalta”.

Olenko siis turhaan hylännyt jotkin vaatteet kutittavina?

Olen melko herkkä kutiamaan villasta ja minulle muutama minuutti on oikeasti ollut liikaa. Kun puin päälleni DILLINGin vaatteita, en näiden kohdalla tuntenut kutinaa, mutta Heikki sanoi T-paidastaan, että se kutittaa. Kerroin yllä olevan ohjeen ja totta: muutaman minuutin kuluttua kutina vain loppui.

Mikä on DILLING?

DILLING on ollut vasta viime kesästä lähtien Suomen markkinoilla ja on varmasti monelle vielä tuntematon tanskalainen vaatemerkki. Kivijalkaliikkeitä heillä ei ole, vaan tuotteet myydään verkkokaupassa.

Vuonna 2010 DILLINGille on myönnetty Tanskassa Pohjoismainen ympäristömerkki – Joutsenmerkki. Tämä on osoitus siitä, että tuotteiden koko elinkaaren ympäristövaikutuksia arvioidaan ja kriteerit täyttyvät. Kriteerit Joutsenmerkkiin kiristyvät 3-5 vuoden välein tuoteryhmästä riippuen, jolloin Joutsenmerkkiä haetaan aina uudelleen ja Joutsenmerkin alla toimiminen tarkoittaakin sitä, että tuotetta kehitetään edelleen ja arvioidaan aina uusimmilla tiedoilla ympäristöstä ja tekniikan kehityksestä.

Joutsenmerkin tunnistaa tästä merkistä. Suomi, Ruotsi, Norja ja Islanti ovat olleet mukana Joutsenmerkki-yhteistyössä alusta alkaen, ja Tanska tuli mukaan vuonna 1998.

nordicecolabel_fi

Minulle lähetetyistä merinovillavaatteista mustat olivat kaikki Joutsenmerkki-tuotteita. Tutkin verkkokauppaa ja kaikki kevään uutuustuotteet olivat Joutsenmerkki-tuotteita, joten valikoimassa suurinta osaa voi suositella myös ympäristötietoiselle kuluttajalle.

Pystyäkseen varmistamaan tuotantonsa pysyvän kestävän kehityksen mukaisena DILLING pitää vaatteiden valmistuksen EU:n sisällä: Tanskassa, Saksassa ja Liettuassa.

Yhteistyössä DILLING Suomi.

Muokkaus: kirjoitin näistä vaatteista jatkojutun syksyllä:

 

8 vastausta artikkeliin “Alimmat kerrokset parasta Joutsenmerkittyä merinovillaa – DILLING”

 1. Lyhyiden alushousujen muotoilu on kyllä tosi olennainen asia. Itsekään en tykkää lahkeellisista, jos ne lahkeet eivät ole oikeasti pitkät, siis ennemminkin shortsimalliset. Muuten lahkeita ei saa olla ollenkaan. 😀 Varustelekan valikoimasta löytyy yhdet ihan mukavan malliset: http://www.varusteleka.fi/fi/product/sarma-merinohipsterit-mustat/55540

  Itse en valitettavasti uskalla hankkia ollenkaan villavaatteita, en edes merinovilla, koska saan kaikista lammastuotteista siinä määrin allergiaoireita, että tuntuisi turhan riskialttiilta ostaa kalliita merinokamppeita, jos niitä ei sitten voisikaan käyttää. 😦 Niinpä käytän vaellusreissuilla pääasiassa erilaisia keinokuitumateriaaleja, mutta joskus myös puuvillaa, etenkin kesällä. Se on vaan niin mukavan tuntuista päällä.

  Tuli noista Varustelekan pikkuhousuista mieleen, että sieltä saa myös merinourheiluliivejä! Kaverit ovat kertoneet niiden olevan tosi hyviä. 🙂 Itse en ole tietenkään voinut kokeilla, eikä tuo selkäpuolen muotoilu ole muutenkaan minun juttuni, mutta kannattaa tsekata: http://www.varusteleka.fi/fi/product/sarma-merinourheiluliivit-mustat/55575

  1. Alushousujen malli on kyllä parantanut minun elämänlaatua huomattavasti ja just tuota pikkulahkeellisuutta tarkoitan: se malli on yleisin noissa merinoissa. Merinoliivit mä oon jo löytänyt, tosin niiden kuminauha haisee jo kuolemalle (eli hikoavin kohta on kuminauhaa, fail). Pitää tilata Varustelekasta jossain vaiheessa testiin niitten merinorintsikat ja pöksytkin näyttää oikein soveltuvilta. Allergia on aika ikävä juttu, mutta rehellisesti sanottuna, kun nuo pikkulahkeiset ostokset ovat olleet kaapin pohjalla, käytössäni on ollut puuvillaiset ja oikein maksimalliset: kun on pyöreä, kaikki muut mallit rullautuu ikävästi, vain sellainen Prisman mummo-osaston maksi toimii. 😂

 2. Mä oon myös ihan hurahtanut näihin. Viimesyksynä ostin pitkähihaisen aluspaidan ja -housut. Nyt keväällä investoin pariin t-paitaan ja tuohon mainitsemaasi huppariin. Huppari on kiva, mutta tuntuu että se imee itseensä kaikki lähiseutujen roskat, joten ihmisten ilmoille mentäessä vaatii pienen siistimisen. Tykkään.

 3. Hei, olisin kysellyt vaatteiden koosta, eli vastaavatko kokomerkintäänsä?

  1. Kyllä nämä vastaavat melko hyvin tavallisia kokoja!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.