Keltajuuri-vuohenjuustokeitto

Alkuvuoden talviretkellä keitto lämmittää mukavasti!

Maaliskuussa retkiruoaksi tehdään keltajuuresta ja porkkanasta valmistettu, vuohenjuustolla maustettu keitto. Keitto tehdään joko valmiiksi kotona ja pakataan kuumana termospulloon tai kuivataan ja ennallistetaan retkellä.

 

Valmistusaineet

Kaksi annosta.

 • 2 porkkanaa
 • 2 keltajuurta
 • 1 sipuli
 • 0,5 kasvisliemifondia
 • 5-6 dl vettä
 • (kermaa tai kermankorviketta)
 • vähän öljyä kuullottamiseen
 • mausteeksi mustapippuria ja basilikaa

Valmistus

 1. Kuullota vähässä öljyssä kuorittu ja paloiteltu sipuli. Lisää joukkoon kuullottumaan kuoritut ja paloitellut juurekset.
 2. Lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös kasvisfondi. Anna kiehua, kunnes juurekset ovat kypsiä. Mausta.
 3. Soseuta keitto, lisää tarvittaessa vettä. Jos tarjoat keiton valmiina, voit lisätä tässä vaiheessa kerman ja kuumentaa keiton uudelleen ennen termospulloon kaatamista. Älä kuitenkaan lisää kermaa keittoon, jos aiot kuivata sen.

Säilytys

 1. Levitä keitto leivinpaperin päälle uuniritilälle. Nosta ritilä uuniin, aseta uunin lämpötila 50 °C:een ja puukapusta uuninluukun väliin. Anna kuivua uunissa käännellen välillä. Kun keitto alkaa kuivua, revi sitä pienemmiksi palasiksi.
 2. Hienonna kuivattu keitto sauvasekoittimella ja säilytä minigrip- tai vakuumipussissa. Kuivattu keitto säilyy huoneenlämmössä, mutta voit halutessasi säilyttää sitä ennen retkeä myös jääkaapissa tai pakastimessa, jolloin säilyvyysaika pitenee.

Vaarunpolku

Käyttö

 1. Ennallista keitto lisäämällä jauheeseen kiehuvaa vettä samassa suhteessa, kuin sitä haihtui kuivatuksen aikana. Eli jos lisäsit valmistusvaiheessa n. 5 dl, lisää nyt saman verran (tai puoleen annokseen 2-3 dl). Sekoita ja anna jauheen liueta kunnolla, sillä klimppinen keitto ei maistu hyvälle.
 2. Lisää valmiiseen keittoon halutessasi kermankorviketta ja/tai murusta päälle vuohenjuustoa.

Vinkki: keiton lisukkeena maistuvat vastapaistetut sämpylät. Pakkiuunissa paistettujen sämpylöiden ohjeen löydät TeeRetki-blogista.

Hyvää retkiruokahalua!

Keiton ohje on Kotiliesi-lehden ruokaohjeesta muokattu retkikäyttöön sopivaksi.

//Kaisa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.