Talvivaelluksen ”ten essentials” – kymmenen välttämättömyyttä

Yhteistyössä: The Ten Essentials.

Kirjoitan riemulla retkeilystä, joka ei vaadi varusteita: lähikohteet, kivat polut kaupungissa.

Joitain reissuja ei kuitenkaan voi tehdä ilman investointeja varusteisiin ja talvivaellus on yksi tällainen.

Talvivaelluksen tärkeät isot ja kalliit asiat ovat yleensä sukset, ahkio, talvikelpoinen teltta, lämmin makuupussi ja pakkasessa toimiva keitin. Lohduksi kaikille pitkää vaellusta suunnitteleville: niitä saa vuokralle. Hieman lohduttomampaa on, että joskus ostaminen on edullista verrattuna viikon vuokra-aikaan, mutta ainahan sen oman voi sitten laittaa vuokralle. Vuokraamisen syy voi olla talouden lisäksi ekologisuus.

 

On olemassa myös joukko talvivaelluksen tärkeitä pieniä asioita. Ja sitten on paljon henkistä ja tiedollista valmistautumista, joka saattaa loppujen lopuksi olla tärkeämpää.

Edelleen viittaan mielelläni ”ten essentials” -käsitteeseen, josta kirjoitin aiemminkin. Se tarkoittaa kymmentä välttämättömyyttä ja on alunperin kiipeilijöiden käyttämä termi.

Tässä kirjoituksessa kymmenen välttämättömyyttä on ilmaistu omin väliotsikoin ja tällä kertaa näkökulma on talvessa.

Varsinainen varustelista talvivaellukselle on myös tulossa blogiin, kunhan pääsen pakkaamisvaiheeseen!

Navigoinnin talvihaasteet

Talvella lähikohderetkellä suunnistaminen on samanlaista kuin kesälläkin: katsotaan karttaa, mennään kohteeseen, tullaan pois. Kännykästä voi tarkistaa suunnan, jos ei ole varma.

Hyyppäänvuori-200118-27

Talvivaelluksella asia ei aina olekaan niin yksinkertainen. Maisemassa voi olla vähemmän tuntomerkkejä, reittimerkinnät ovat lumen alla ja sääolosuhteet voivat kadottaa näkyvyyden välillä kokonaan. Kännykkä sammuilee kylmän tullen.

Etukäteissuunnittelu on tärkeää.

Talvivaellusta edeltää muiden kokemusten kuunteleminen tarkalla korvalla ja turvallisen reitin etsiminen.

Itse olen tänä talvena päässyt helpolla, koska talvivaellukset tulevat olemaan minulle hyvin tuttu, suosittu ja näin ollen myös runsaan tiedonsaannin takia hyvä reitti Hetta-Pallas ja/tai toisen henkilön suunnittelema UKK:n vaellus.  Hetta-Pallas-vaelluksessa on kysymysmerkki sen vuoksi, että en ole mitenkään sairas, mutta terveydenhoidolliset asiat ovat pitäneet minut koko alkutalven kaupunkiolosuhteissa. UKK:n vaellus sen sijaan on vasta huhtikuun alkuun suunniteltu juttu, joten sinne pääsen varmasti.

Suorita ennen vaellusta: kartan lukeminen, reitin suunnittelu ja jonkinlainen reitin raakaversion tallettaminen omaan päähän!

Kartat ja kompassit The Ten Essentials -verkkokaupasta: navigointi.

GPS-laite on hyvä olla pimeyden ja lumituiskun vuoksi, omalla talvivaelluksellani sen tarjoaa järjestävä taho. Minulla itselläni GPS-laitteista ei ole kovin suurta ymmärrystä ja se onkin yksi talvivaelluksen tärkeitä uusia juttuja. Vasta sen jälkeen tulee kyseeseen oman laitteen ostaminen.

Ensiapu talviolosuhteissa

Tutustu hypotermiaan, mieluiten teoriassa (linkin takana YLE uutisten juttu hypotermiasta) ja tarvittaessa myös käytännössä. Itse olen käynyt viimeksi syksyllä ensiapukurssin ja nyt talvella tein verkkokurssina Suomen Ladun talviuinnin tapahtumien järjestämiseen valmentavan kurssin, jossa hypotermiasta oli paljon tietoa. Toivon, etten joudu koskaan käyttämään ensiaputaitoja, mutta se ei ole este oppimiselle.

Talvivaelluksen parasta ensiapua on ennakoiminen jäiden kanssa: tutki, onko reitillä millaisia vesistön ylityksiä ja millainen jäätilanne siellä on ollut. Opettele ymmärtämään kartasta, missä saattaisi olla virtauksien vuoksi heikompi jää: esimerkiksi siinä, missä joki laskee järveen.

Talvellakin mukana kulkee pieni ensiapupakkaus, joka pakataan monojen mahdollisen hiertämisen vuoksi täpötäyteen myös laastaria.

Pieni pelastuspeitepakkaus eli avaruuslakana on mukana, kuten myös Savotan avaruuspeite, ahkiossa, mutta rehellisesti sanoen, jos jotain sattuu ja ihminen makaa näihin käärittynä hangessa, ei se vielä riitä, vaan alle on laitettava makuualustaa ja päälle/ympärille makuupussia. Jos siis kaverilla on hätätilanne päällä, käytä myös muuta lämmikettä ja pyri saamaan hänet sisätiloihin, telttaan tai tupaan.

Kylmyys asettaa kaikenlaisille pelastustoimille lisähaastetta. Jos siis vain pystyt, mieti todennäköisiä riskejä, muistele ja  kertaa ensiapuopit ja vältä riskejä viimeiseen asti.

Aurinkosuoja keväthangille

Talviaurinko, tuo yllättäjä: aurinkolasit ja aurinkosuoja ovat keväthankien hiihtäjän varusteista tärkeimpiä, sillä lumisokeus hankaloittaa kartan lukemista. Palanut nenä on myös jotenkin vaikeamman tuntuinen tuulessa.

Muista suojata silmät ja  kasvojen iho.

The Ten Essentials-verkkokaupasta Biosolis-aurinkosuojat.

luminen auringonlasku

Tuli

Siltä varalta, ettei tulitikkujen raapiminen ole lempiharrastus, voi ostaa miniliekinheittimen avittamaan tulen sytyttämisessä talvella.

Varuiksi suosittelen tuluksia ja niiden käytön opettelemista sekä muutamia tulitikkurasioita minigrip-pusseissa. Ollenkaan tyhmää ei ole myöskään kantaa mukana pientä pussillista sytykettä, ihan noin niin kuin toiminnan nopeuttamiseksi, jos tarvitset vaikka kaminaan tulet nopeasti, eikä edellinen kävijä ole ehtinyt askarrella sinulle sytykkeitä lähtiessään. Käytettyäsi sytykkeet, muista täydentää oma varastosi ja tehdä seuraavalle tulijalle valmiit sytykkeet.

tulukset.jpg

Nesteytys talvivaelluksella on jopa tärkeämpää kuin kesällä

Kylmyydessä ei välttämättä tule jano hiihtäessä, mutta silti vettä, teetä tai mehua pitäisi juoda melkein koko ajan. Veden juominen on tärkeää, sillä se ehkäisee heikotusta ja nestehukasta johtuvaa päänsärkyä.

Talvella lumesta sulatettu juomavesi on vähän kuin tislattua vettä, joka ei sisällä suoloja ja mineraaleja. Pienellä talviretkellä tällä ei varmaan ole suurta merkitystä, mutta useamman päivän reissulla olisi tärkeää sekoittaa veteen jotain, esimerkiksi urheilujuomajauhetta parantamaan imeytymistä.

Luistelu ja Mäyrävuori_040218-73

Talviretkelle mukaan lähtevät Nalgene-muovipullot, jotka kestävät myös kuumaa vettä, joten niitä voi käyttää myös kuumavesipulloina makuupussissa. Päivän ajaksi Nalgenen päälle voi vetäistä eristekerroksen, joko jonkin kaupallisen mallin tai sitten vanhasta istuinalusesta jesarilla askarrellun suojuksen. Mallin olen kopioinut Jakosuon Minnalta ja Vesalta, en tiedä mistä he ovat sen keksineet.

Riittävä ja tasainen nesteytys pitkin päivää ja iltaa parantaa myös sitä, ettei yöllä tule niin helposti kylmä. Kova aamujano kertoo siitä, että edellisen päivän nesteytys ei ole ollut riittävä.

Eristys talvivaelluksella – niin monta asiaa

Eristä itsesi kylmästä tuulesta, maasta ja vedestä!

Vaatetus hiihtäessä on kevyempi kuin tauoilla. Yleensä itselläni lähtiessä on vähän kylmä, mutta reippaasti hiihtäessä tulee lämmin. Tuulenpitävyys on hyvä juttu, taukovaatteissa toppa ja untuva ovat hyviä. Tauoilla ja leirissä vaatetuksen pitää olla aina hieman enemmän kuin aloittelija kuvittelee riittävän. Untuvatakki ja toppahame on ollut minulla hyvä setti iltanuotiolla.

Hiihtopipo ja taukopipo pitää olla erikseen, sillä vaikka hikoilua talvella tulisi välttää, etenkin ahkiota ylämäkeen kiskoessa voi tulla yllättävä hiki. Varapipoja hiihtämiseen kannattaa olla muutamia, koska kuivatus ei aina ole niin nopeaa ja helppoa. Taukopipo kannattaa olla paksu ja mukava. Suomalaisen VAI-KØ:n valmistama Aarni-pipo on myös Heikin lempipipo.

27122017-1-7

Vielä monon ja kengän sisällä olevasta eristyksestä muutama sananen: villakerroksien liiallisuus saa aikaan puristuksen tunteen ja eristysteho laskee, joten varmista kenkien tai monojen oikea koko. Näitä kannattaa kokeilla ns. täydessä varustuksessa eli iltapäivällä jalan ollessa suurimmillaan (osalla ihmisistä jalat eivät turpoa juurikaan, mutta tätä asiaa kannattaa tutkailla omista käpälistä) ja kaikilla tarvittavilla sukilla.

Jalka hikoaa ja sukan materiaali täytyy olla hikoiluun sopivaa. Merinovilla tuntuu lämpimältä märkänäkin, mutta vielä fiksumpia ratkaisuja tähän väliin on olemassa. Ns. höyrysulkusukat ovat jotain, mistä haaveilen, ja joissakin monoissa on irrotettava huopavuori. Itse en valitettavasti taida päästä tänä keväänä mitään näistä hienouksista kokeilemaan, mutta ehkä pärjään jollain muovipussivirityksillä, merinovillasukilla ja joululahjaksi saaduilla villasukilla.

The Ten Essentials myy myös hinta-laatusuhteeltaan hyviä merinovillaisia sukkia.

Asioiden korjaaminen vaelluksella – työkalut

Työkaluja saattaa tarvita matkalla moneen. Itse en vieläkään oikein ole varma, mitä tarvitsen. Puukko minulla toki on mukana, mutta entäs muut työkalut?

Talvivaelluksella täytyy kuljettaa pientä suksien ja sauvojen korjaussettiä mukana, mutta mitä siihen voisi kuulua?

Hätämajoite

Talvella vaellukselle ei saa lähteä ilman telttaa. Vaikka olisit suunnitellut vaelluksen turvautuen tupiin, jotain voi sattua etkä pääsekään tuvalle asti. Tuolloin suoja on tarpeen. Minulle teltan UKK:n talvivaellukselle tarjoaa lainaksi järjestävä taho, omille reissuille lähtee mukaan Helsportin kesäteltta, joka on kuitenkin tunnelimallinen eli kestää tuulta paremmin kuin kupoliteltta.

Kuvissa vähän viimetalvista treeniä: Halti Grönlanti -talviteltta nousee lumitykin edessä (jutussa myös video).

Valaistus talvella

Jos jostain syystä matkanteko on hidastunut, pimeys on suuri turvallisuusriski. Leiripaikalla haluan nähdä jotain iltatoimien aikana!

Otsalamppu kulkee aina mukana kaikilla retkillä ja sen paras malli on ladattava. Varalla ahkiossa voi kulkea toinen, edullisempi versio ja vaikka kolmaskin, sillä nämä eivät paljoa paina.

Tupaan kannattaa ottaa mukaan oma kynttilä: sellainen, joka palaa savuttamatta. Testiajo on suotavaa!

Ravinto: talvella nälkä on aivan eri mittasuhteissa kuin kesällä

Talvivaellus kuluttaa järjettömän määrän energiaa, vaikka siirtymät olisivat hyvinkin rauhallisia hiihtelyitä kauniissa säässä. Saati jos matkanteko menee taisteluksi tuulta, lumisadetta ja aikaa vastaan. Joka taskussa on hyvä olla mukana välipaloja. Ruoan pitää olla hyvää ja energiapitoista.

Letunpaistoa nuotiolla

Ikävintä on mennä nukkumaan nälkäisenä, joten sitä ennaltaehkäistäkseen kannattaa syödä illalla hyvin ja paistaa vielä vaikka letut päälle.

Omilla talvireissuillani, olipa kyseessä sitten päivähiihto jollekin Jyväskylän laavulle tai vaellus UKK:lla, suosin ruokatermaria opittuani sen käytön Ankarien avotunturien johdatuskurssilla. Aamulla keittoainekset tai pasta termariin, kuumaa vettä päälle ja lounasaikaan lusikka viuhumaan.

 

Mitä erilaisia tarpeellisia juttuja sinulle tulee mieleen ja oletko lähdössä talvivaellukselle tänä talvena?

Lisätietoja:

Turvallista on lähteä ainakin ekalle vaellukselle porukassa.

Jos haluat ohjatulle talvivaellukselle, ole liikkeellä ajoissa, sillä palvelua tarjotaan vähän ja paikat menevät nopeasti. Ohjattuja talvivaelluksia voi löytää ainakin seuraavilta palveluntarjoajilta, joihin olen itse tutustunut henkilökohtaisesti:

Erätaival

Tiedän, mistä puhun, kun suosittelen Minnan kursseja ja vaelluksia kaikille, sillä olen itse ollut hänen ensimmäisellä retkeilykurssillaan ja tunnen hänet henkilökohtaisesti. Huhtikuun tuleva hiihtovaellukseni UKK:lle on nimenomaan Erätaipaleen retki.

Outdoor Siskot perinteinen hiihtovaellus

Ankarat Avotunturit

Suosittelen Ankarien Avotunturien koulutusohjelmaa intohimoisille talvivaeltajille. Itse olen käynyt vain johdatuskurssin, mutta kuullut kasapäin juttuja muistakin reissuista. Yksi löytyy täältä meidänkin blogista Annan kertomana.

Päijänteen kansallispuisto
Talvileiri.

Anna istumassa ahkion päällä

The Ten Essentials

Kaupallinen yhteistyö: The Ten Essentials -verkkokauppa.

Yhteistyökumppanimme The Ten Essentials on erilainen verkkokauppa. Heidän omien sanojensa mukaan:

Vähemmän, mutta parempaa.

Tarkoituksemme ei ole saada asiakasta ostamaan enemmän kuin mitä hän normaalisti hankkisi, vaan pikemminkin ostamaan juuri riittävä määrä ja niin laadukkaita tuotteita, että toista kertaa ei tarvitse samaa tarviketta ostaa. Tämän lisäksi haluamme korostaa monikäyttöisyyttä: useampi tuote Kymmenestä Olennaisimmasta on hätätilanteessa elintärkeä, mutta normaali leirikäytössä myös mukavuutta ja vaivattomuutta lisäävä tarvike. Tämän ansiosta parhaimmillaan voi jopa karsia muita mukana kannettavia tarvikkeita.

Mitäpä siihen lisäämään!

2 vastausta artikkeliin “Talvivaelluksen ”ten essentials” – kymmenen välttämättömyyttä”

  1. Hei. Taidamme lähteä samalle reissulle UKK-puistoon. Nähdään siellä siis! 🙂

    1. Samalle tai samanlaiselle! Me menemme 1.4. alkaen, tiedän että sen jälkeen on myös toinen samanlainen reissu. 🙂

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.