Luirojärven saunasta maksullinen – loppuuko saunominen tähän?

Urho Kekkosen kansallispuisto on lyönyt kassan kilkattamaan, sanovat vaeltajat.

Anteeksi hieman provosoiva alku, mutta olen jopa hieman huvittunut UKK-vaeltajien pöyristyksestä, kun kansallispuisto on tehnyt päätöksen, että se alkaa periä saunamaksua Luirojärven, Anterinmukan, Tahvontuvan, Härkävaaran, Vieriharjun ja Karhuojan saunoilla. Maksun voi maksaa luontokeskukseen tai puhelimitse soittamalla palvelunumeroon.

”Aina on saatu ilmaiseksi!”

Asiasta on uutisoitu 6.3. ja tätä kirjoittaessa seuraavana päivänä olen mykistynyt keskusteluargumenteista maksua vastaan. Onneksi puolestapuhujiakin on ollut runsaasti liikenteessä!

Hetta-Pallas-välillä Hannukurun saunalla vastaava maksu on ollut jo pitkään voimassa, enkä ollenkaan ymmärtänyt viime syksynä UKK:lla vaeltaessani, ettei siellä ole vastaavaa maksua, mutta niin vain selvisi, ettei tuolloin vielä ollut.

6N6A7446.jpg
Hannukurun vanha sauna. Siellä uusi on rakennettu viisaasti vedestä kauemmas.

Minulla on tietty ennakkokäsitys UKK:n vaeltajista ja Hetta-Pallas-vaeltajista ja näiden kahden ryhmän eroista. Tämä on raakaa yleistystä, mutta maksua vastustavien kommenttien perusteella ennakkokäsitykseni on vahvistunut.

Haluan kuitenkin korjata muutamia laajoja ennakkoluuloja.

Saunan siivottomuus ei korjaannu maksun myötä, koska se ei johdu saunan maksuttomuudesta

Saunojen siivottomuus johtuu vaeltajan huonosta vaellustavan tuntemisesta ja kuvitelmasta, että siellä erämaassa on joku ”siivouspalvelu”. Vaikka sauna maksaisi mitä, sinne ei mitään viikko- tai kuukausisiivouksia tehdä, vaan se on edelleen vaeltajien omalla vastuulla. Tähän auttaa se, että ystävällisesti valistetaan muita ja myös itse tartutaan toimeen eli näytetään esimerkkiä.

Valittamisella saa itselleen pahan mielen. Siivoamisella saa itselleen hyvän mielen. Kannattaa kokeilla.

”Saunamaksu on kohtuuttoman suuri ja menee herrojen taskuun”

Onko tosiaan niin, että seitsemän euron saunamaksu on sinun vaelluksesi kallein juttu? Entä vaatteet ja varusteet, entä bussimatkat tai omalla autolla Lappiin ajaminen? Vakuutukset ja vaelluseväät?

Toivottavasti sinulla on reissuun lähtiessä ymmärrys siitä, että kustannuksia voi tulla myös yllättäen: tämän vuoksi matkabudjetissa on hyvä olla parikymppiä ylimääräistä rahaa. Lisäksi puhelinmaksussa on se ilahduttava seikka, että lasku tulee vasta seuraavassa kuussa, kun olet jo kotona.

Saunominen ei ole myöskään pakollista, jos se tuntuu kalliilta omaan budjettiin nähden.

Tällä saunamaksulla ei tosiaankaan kateta kaikkia kustannuksia, joita saunoista erämaassa aiheutuu Metsähallitukselle. Luirojärven saunakin on ruuhka-aikana jatkuvasti lämpimänä, puita kuluu huikea määrä. Jos joku nyt laskee, että ei se polttopuu paljoa maksa, niin aivan, nykyisin jostain Saksasta muovisäkeissä roudattava puu on tosiaan edullista, mutta ei suinkaan ilmaista. Sitä jonkunhintaista puuta palkatut huoltomiehet ajavat moottorikelkoilla ja mönkijöillä saunan pihaan.

Kyseessä ei myöskään ole kansallispuiston käyntimaksu. Saunattomia taipaleita riittää suuntaan ja toiseen. Koko muun kansallispuiston käyttö on ilmaista. Käytäntö saunamaksujen perimisestä ei ole kovin uusi idea, nyt vain maksutavasta on tehty helppo.

Luirojärven sauna
Luirojärven sauna.

Muu puunkäyttö ja sen järkevyys

Puun kuluttamisesta puheen ollen haluan esittää ohimennen mielipiteeni tunnelmoinnista nuotioilla: hirmuisen roihun tehtyä on mukava siinä vieressä keittää ruokaa Trangialla, miksi, oi miksi?

Eräässä Facebook-keskustelussa kysyttiin, mikä ärsyttää vaeltamisessa. Pyrin välttämään näitä keskusteluja ”mikä sua ottaa päähän” sillä kokemukseni mukaan negatiivisten ajatusten ajattelu ja jakaminen lisää negatiivisia ajatuksia, mutta jotenkin ajauduin mukaan. Kommenteista bongasin heti fiksun ihmisen ajatuksen, kun kritisoitiin turhaa nuotion polttamista. Se on asia, jota vastaan olen ollut aina: jos ruoka kuitenkin valmistuu nopeasti kaasulla joko omalla Trangialla tai tuvassa, miksi tekisin vielä pihaan minkäänlaisen tunnelmanuotion? Tähän sorrun, jos mukana on muuta porukkaa, jotka haluavat tulentekoa treenailla, mutta jos tunnelmasta puhutaan, ei siihen montaa kalikkaa kannata käyttää. Jos taas on kylmä, parempi lämpö tulee tuvan kaminasta!

Yksi ikuisuusaihe on tupien lämmittäminen saunoiksi, niin ettei kukaan pysty nukkumaan. Ei lämpö luita riko!

Mutta takaisin tähän saunamaksuasiaan:

Tarkemmat ohjeet:

Maksun voi halutessaan maksaa paikan päällä Saariselän palvelupiste Kiehisessä tai Tankavaaran luontokeskuksessa tai verkossa eräluvat.fi-verkkokaupassa. Helpointa maksu on maksaa soittamalla.

Hinnat ja puhelinnumerot ovat seuraavat:

0606 0561519, aikuisen henkilön saunamaksu on 6,93 € + mpm

0606 0561520, lapsen (alle 7v.) tai ryhmäläisen (joka kuuluu minimissään 10 henkilön ryhmään) saunamaksu on 4,01 € + mpm.

Asiakas saa soitettuaan viestin maksusta puhelimeensa, ja maksu veloitetaan puhelinlaskussa asiakkaalta. Yksi soitto vastaa aina yhtä maksua, joten esimerkiksi 10 hengen ryhmä soittaa numeroon 10 kertaa.

—–

Luin saunamaksusta Olli Järvenkylän blogista, jossa hän on huomattavasti suuremmalla Luirojärven saunan rakkaudella kirjoittanut asiasta. Minussa tosin heräsi tarve pirauttaa saunanumeroon heti, noin niin kuin kannatuksen vuoksi ja kiitokseksi viime syksyn löylyistä!

Herättääkö tämä sinussa tunteita?

4 vastausta artikkeliin “Luirojärven saunasta maksullinen – loppuuko saunominen tähän?”

  1. Mielelläni itse maksan saunamaksun, sen verran hyvää palvelua erämaassa olevat saunat ovat. Mietin kuitenkin, että olisiko parempi, jos maksu olisi vapaaehtoinen, ehkä se ei sitten herättäisi niin paljon negatiivisia tunteita. Eihän sitä nytkään tietenkään mitenkään pystytä valvomaan, mutta noin periaatteessa.

    1. Kohu on vain hetkellinen, uskon ma. Tämä yhtenäistää kansallispuistojen maksuja ja auttaa arvostamaan saunaa vielä enemmän.

  2. Mäkin maksan oikein mieluusti saunamaksun! 🙂 Olen myös koko retkeilyikäni ihmetellyt sitä, miksi heti nuotiopaikalle tultaessa pitää sytyttää metrinen roihu palamaan, vaikkei kukaan tarvitsisi sitä mihinkään – vaikka eväät olisivat valmiina tai retkikeitinkokkailtavia, sää olisi lämmin, eikä vaatteitakaan tarvitsisi kuivatella. Pienen ”tunnelmatulen” ymmärrän, koska onhan leirinuotion tuoksu tosi olennainen juttu, mutta siihen riittää parin risun sorminuotio. Samaten hyttysten karkottamiseen. Ei siihen mitään juhannuskokkoa tarvita. 😀 Olen iloinen, että suuren osan isoimmista reissuistani olen tehnyt luontoliittolaisten kanssa, ja niissä piireissä ympäristön huomioon ottava retkeilytapa on kaiken keskiössä, joten ei tarvitse itse olla edes se ilonpilaaja, joka julistaa retkikavereille, ettei ole asiallista tuhlata polttopuita turhaan.

    1. Ihanaa retkiseuraa sinulla! Minä toivoisin, että tosiaan tämä huvikseen nuotion polttelu tapahtuisi matalalla profiililla ja pienillä kalikoilla. Hupuliahan se on järeää kokkoa pistää pystyyn!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.