Osallistu Jyväskylän Laajavuoren kehittämiseen!

Laajavuori, Laajis, Laajari. Jyväskylän Laajavuoren alueelle on monta nimeä.

Menin taas hieman eksyneenä omalta mukavuusalueeltani ja Jyväskylän kaupungin kutsumana työpajaan, jossa tulevaisuuden matkailutrendejä haistellen keskusteltiin Laajavuoren matkailu- ja virkistysalueen tulevaisuudesta.

Osallistu sinäkin Laajavuoren aluetta koskevaan kyselyyn

Löydät kyselyn Jyväskylän kaupungin hankesivulta. Kertomalla omia ideoitasi siitä, mitä uusia toimintoja toivoisit Laajavuoren alueelle tai millainen Laajavuori olisi parhaimmillaan, voit vaikuttaa Laajavuoren tulevaisuuteen ja samalla osallistut arvontaan.

Kysely on avoinna enää pari päivää, 28.2.2018 saakka, joten osallistu heti!

Mitä minä ajattelen Laajavuoren tulevaisuudesta?

Edustin työpajassa ehkä eniten itseäni jyväskyläläisenä ja innokkaana kotimaan matkailijana ja myös blogia ja tulevaa yrittäjää, joka voisi toimia myös Laajavuoren alueella. En saanut tilaisuudesta rahallista korvausta, mutta pullakahvit siellä tarjottiin.

Seuraavat ovat siis täysin minun omia pohdintojani Laajavuoren tulevaisuudesta, eivät työpajan näkemyksiä, ellei toisin ole mainittu. Ihan kaikkea en edes saanut sanottua työpajassa, sillä satuin todella aktiivisten keskustelijoiden pöytään.

Tietenkin ajattelin vehreitä, vihreitä mahdollisuuksia.

Hiljainen matkailu ja aktiivinen luontomatkailu kärjessä.

Extremeä ja retriittiä.

Laajavuori

Haluaisin Laajavuoreen ympärivuotisempaa käyttöä eli kesäkauden tekemistä:

Eräseikkailuja, lasten leirejä, telttahotelli. Luontoliikuntamahdollisuuksia: crossfit luontoon (tämä muuten on tulossa Raatamon toimesta Harjulle tänä keväänä), luontotreeni yleisesti.

Joogaretriittejä luonnossa, metsämeditaatiota, glampingia. Yleinen sauna Vuorilammelle. Kesällä Laajavuoressa on kesäteatteri (joista en oikeastaan välitä kovinkaan paljon), mutta voisiko rinteeseen tuoda rokkikeikan? Festarit? Lastenfestarit?

Talvikauteen oma osanottoni on ollut toistaiseksi vähäistä, mutta kenties toiminta siellä on vankalla pohjalla? Vai tarvitsisiko Laajavuori lisää talviluontoseikkailuja? Iglujen rakentamista?

Työpajassa heräsi hyviä ajatuksia alueen markkinoimisesta kokonaisuutena, autottomasta elämästä täyden palvelun Laajavuori Resortissa sekä alueen yhtenäistämisestä. Sellaista tavallistakin kehittämistä, kuten yritysvierailut puolin ja toisin: näin lisätään palvelutuntemusta kaverin tuotteista ja mahdollisesti myös ristiinmyyntiä.

Itse ajattelen usein liiketoiminnallista näkökulmaa: yrittäjät tarjoaisivat palveluja kuluttajille. Olen kuitenkin Laajavuoren kohdalla altis astumaan sisään viikko-ohjelmapalvelujen kehittämiseen alussa yhdistysten ja yhteisöjen kautta: jos Laajavuori houkuttelisi alueena yhdistyksiä järjestämään jonkinlaista viikko-ohjelmaa, siitä voisi olla pidemmällä tähtäimellä hyötyä myös yrityksille.

Toki reipas yrittäjä lyö itsensä läpi vaikka erikoisemmalla treeniohjelmalla: luulen, että Raatamon järjestämät Harjun crossfit-ryhmätkin on pian jo myyty täyteen. Kyseessä kun on jotain erilaista!

Matkailijat vai paikallinen väestö kohderyhmänä – molemmat!

Ajattelen Laajavuorta koko Jyväskylän ulkoilukeitaana, sillä toiminta ja aktiviteetit on suunnattava yhtä lailla asukkaille kuin matkailijoillekin. Miksi mennä merta edemmäs kalaan, kun etsii rentouttavaa viikonloppua? Metsäjoogaretriitti voi olla Jyväskylässäkin, jolloin pääsen vähemmällä matkustamisella. On myös ekologista lomailla ja harrastaa lähellä kotia.

Laajavuoresta pitäisi löytyä harrasteita, joita ruuhkavuosia elävät perheet arki-iltaisin ja viikonloppuisin haluaisivat tehdä perheenä yhdessä, yksilöinä erikseen.

Näen myös bisnesmatkailussa ne tyypit, jotka eivät olekaan työ- tai messupäivän jälkeen menossa kaljalle, vaan maastopyöräilemään, heistä puhuikin Cumuluksen edustaja: sellaiselle tyypille Laajavuoren hotelli on parempi kuin keskustan, mutta toki bussilla pääsee keskustastakin ulkoiluharrastusten pariin.

Arkiaktiviteetti on yksi vahva elementti siinä, että Laajavuori on rakastettu  paikka oman kaupungin ihmisille, eikä jokin pakollinen turistirysä kaupungin kulmalla.

Laajiksen toimitusjohtaja Lasse Niivuori on samoilla jäljillä sanoessaan, että jos jyväskyläläiset saadaan rakastamaan Laajavuorta, sekin on hyvää markkinointia.

Minusta tämä näkyy myös suorina rahavirtoina, jos paikalliselle luontopolulle tulijalle voidaan tarjota kierroksen päätteeksi lounasta tai jopa eväskoria retkelle mukaan. Jos Laajavuori voi elää arjessa ja tavallisessa viikonlopussa Jyväskylän asukkaiden kohtaamispaikkana, keskustan luonnollisena jatkumona, se lisää viihtymistä omassa kaupungissa.

Tällaisia aktiviteetteja, joita kotikaupungin väki hyödyntää, on jo olemassa Laajavuoren parkkipaikkojen ympäristössä paljon. Ne ovat toki myös matkailijan käytössä, jos vain opasteet ovat selkeät ja palvelu helposti ostettavissa sekä etukäteen netistä että paikalle saavuttaessa. Minä ainakin haluaisin aina ostaa ja maksaa parilla klikkauksella – en lähetellä sähköposteja räätälöidäkseni jotain.

Matkailijat tuovat tullessaan lisää hyvää.

Onko minulla mielessä matkailijakohderyhmän edustaja?

Ajattelen seikkailijaa, joka lentää Helsinkiin ja matkustaa läpi puolen maan (miksi aina väheksymme junaa tai bussia kokemuksena, voisimmeko paketoida sen mukaan matkakokemukseen?) nauttimaan ohjatusta retkeilystä, yhdestä yöstä tentsilessä Laajavuoren takarinteillä ja savusaunasta Vuorilammella. Hän käy melomassa Tuomiojärvellä, sen jälkeen häntä odottavat hotellin valkoiset lakanat ja kylpylä. Loma jatkuu elämyksillä keskustassa ja satamassa, päälle Alvar Aalto -kokemuksia ja illallinen Harmoonissa, Figarossa tai Pöllöwaarissa. Tästä seikkailusta on tehtävissä moneen eri hintaluokkaan omat versionsa.

Tämä matkailija on jo nähnyt Helsingin ja on ehkä matkalla jonnekin Lappiin – tai Tampereelle ja Turkuun! Hän on kuitenkin saanut oman osansa ihanaa Keski-Suomea ja jatkaa matkaansa tyytyväisenä siihen, että voi kertoa kotimaassa nähneensä koko Suomen.

Mistä minä muistelen Laajavuorta vanhana?

Kerrankos sitä on maattu laskettelurinteen nurmikolla kesähelteellä, tehty pientä hikitreeniä mäkeä ylös kävelemällä ja joskus on ihailtu lennokkien lennättämistä takarinteillä. Maisemat yli Jyväskylän ovat komeat.

Jokainen kerta, kun hyppytorni on ollut auki, olen visusti pidättäytynyt mäeltä, vaikka teoriassa se korkealla heiluminen minua kiinnostaisikin.

Olettekos te seikkailleet luolassa hotellin takapihalla?

Kiitokset vielä erikseen Jyväskylän liikenteen bussilinjalle 25, joka vie ja tuo kaupungin keskustasta tai toiselta laidalta Laajavuoreen.

Harmaammat muistot kertovat siitä, että olinhan minä siellä alamäkiluistelun MM-kisoja katsomassa. Se taisi olla liian kovaäänistä hommaa minun makuun.

Kerratakseni itselleni luettelen vielä: Laajavuoren alueella on siis laskettelukeskus, hostelli, hotelli ja kylpylä, luontopolku, latuja, laavu, frisbeegolf-rata, kesäteatteri, caravan-alue, leirintäalue, kiipeilyseikkailupuisto. Aktiviteeteista ja hostellista vastaa pääosin Laajis Urban Outdoor, hotelli ja kylpylä kuuluvat tätä nykyä Cumulus-ketjuun. Luontopolku ja laavu on kaupungin. Luulisi tässä olevan jo infraa, jota pistää kuosiin!

Laajavuori Jyväskylä

Lainaan kaupungin tiedotetta vielä tähän lopuksi:

Jyväskylän kaupunki on käynnistänyt Laajavuoren matkailu- ja virkistysalueen kehittämisen yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Tavoitteena on kehittää Laajavuorta Jyväskylän liikuntapääkaupungin osana yhä vetovoimaisemmaksi vierailukohteeksi niin ulkopuolelta saapuville matkailijoille kuin lähialueiden asukkaille.

Työssä päivitetään Laajavuoren alueeseen kohdistuvat toiveet ja suunnitellut toiminnot, tarkastellaan alueen nykyisiä toimintoja ja niiden kehittämistä sekä otetaan näiden kaikkien yhteensovittamisessa huomioon ajantasaiset rajoitteet ja suojeluarvot. Alueelle myös haetaan aktiivisesti uusia matkailua ja virkistystä tukevia palveluita ja toimijoita.

Laajavuoren keskeisiä kehittämislinjoja kokoava suunnitelma valmistuu kesällä 2018. Koko projekti päättyy lokakuussa 2018. Alueen suunnittelussa ovat mukana Jyväskylän kaupungin kaupunkirakenteen toimiala, elinkeinoyksikkö, Visit Jyväskylä sekä Cumulus Resort Laajavuori, Laajis sekä rakennusalan toimija JH Today. Projekti saa rahoitusta Keski-Suomen Kehittämisrahastolta.

Mikäli Laajavuoren alue kiinnostaa tai haluat saada lisätietoja, ota yhteyttä: erikoissuunnittelija Sarita Humppi, p. 014 266 2479 (etunimi.sukunimi@jkl.fi)

Lisätietoa: Laajavuoren kehityshanke.

Laajavuori Jyväskylä

 

 

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.