Talviretkeilyn turvallisuuskurssilla, osa 2/2

Heikkoihin jäihin putoamisharjoituksen jälkeen hiihdimme laavulle, jossa kävimme
läpi teltan pystytyksen retkikuntatyyliin.

Talvitelttailu retkikuntatyyliin

Tässä tyylissä teltta on rullalla ja valmiiksi kasattuna ruoteita myöten.

 

Teltan lattialla on routamatto lisäeristeenä. Ruoteet ovat kiinniteipatut yhtä saumaa lukuun ottamatta, josta yksi ruode on taitettu telttakankaan päälle kuljetuksen ajaksi. Telttaa säilytetään rullalla.

Teltan saa pystytettyä hyvin nopeasti ja kovassa tuulessa avaamalla tämän rullan ja kiiloina voi käyttää talvikiiloja, pitkiä nauloja tai suksia.

Kuljetuksen ajaksi telttarulla laitetaan ahkion päälle, jossa se kulkee vaivatta mukana.

Vaaratilanteet bensakeittimen kanssa

Talvivaelluksilla ruoanvalmistukseen ja teltan lämmittämiseen käytetään bensakeitintä. Kurssilaisille tämä oli tuttua, mutta harjoittelimme käytännössä sitä, jos keitinlaatikossa oleva keitin leimahtaa palamaan.

turvallisuuskurssi.jpg

Palo sammutetaan sulkemalla keitinlaatikon kannet ja nostamalla laatikko teltan ulkopuolelle.

Laatikon päälle voi vielä kasata lunta laatikkoa viilentämään. Liekit tukahtuvat nopeasti tiiviissä keitinlaatikossa, joten taas sai varmuutta keittimen käyttöön, kun sammutusta pääsi harjoittelemaan useamman kerran.

Entäs jos teltta syttyy palamaan?

Olimme jo aiemmin päivällä keskustelleet teltan syttymisestä palamaan ja siitä, miten teltta käyttäytyy palaessaan. Yllätykseksemme kouluttaja olikin hankkinut halvan teltan, jonka avulla pääsimme näitä ilmiöitä todentamaan.

Aluksi teltan lattialle laitettiin pieni määrä bensaa, joka sytytettiin palamaan.

turvallisuuskurssi6

Teltan pohja suli hitaasti ja tuli sammui lähes kokonaan hetken palamisen jälkeen.

Seuraavaksi bensaa laitettiin teltan seinään. Telttakangas ei leimahtanutkaan palamaan odotusten vastaisesti, vaan käyttäytyi samalla lailla.

 

Kolmanneksi kokeilimme vielä sitä, jos leimahtaneen keitinlaatikon jättää palamaan lähelle teltan seinää – ainoastaan keitinlaatikon alla oleva telttapohja suli hieman.

turvallisuuskurssi8

Telttakankaat ovatkin usein käsitelty palonestoaineella, jolloin leimahdusta ei tapahdu. Harjoittelun kautta sai jälleen arvokasta tietoa vaaratilanteista ja siitä, että näissäkin tilanteissa on hyvin aikaa toimia rauhassa ja päättäväisesti paniikin sijaan.

Usein juuri joku ennakko-oletus (teltta leimahtaa tuleen), paniikki (toiminta-aikaa on vain sekunteja) ja siitä aiheutuva sähellys (varomattomat liikkeet) voivat aiheuttaa suurempaa tuhoa kuin itse tapahtuma.

Neuvo hätätilanteeseen: pysy rauhallisena ja toimi päättäväisesti!

Lue myös:

Talviretkeilyn turvallisuuskurssi, osa 1/2.

Talviretkeilyn turvallisuuskurssin järjesti ja veti erä- ja luonto-opasopiskelija Tuomas Kauko Kruunupyyn Outdoor Academysta.

turvallisuuskurssi9

Yksi vastaus artikkeliin “Talviretkeilyn turvallisuuskurssilla, osa 2/2”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.