Talviretkeilyn turvallisuuskurssilla, osa 1/2

Osallistuin alkuvuodesta talviretkeilyn turvallisuuskurssille.

Opettelimme heikoista jäistä pelastautumista ja leimahtaneen keitinlaatikon sammuttamista telttaolosuhteissa. Lisäksi testasimme sitä, miten palamaan sytytetty teltta käyttäytyy.

Saimme teoriatietoa hypotermiasta (alilämpöisyys) ja kylmässä kelissä liikkumisesta. Kurssi oli kaksipäiväinen ja pääsimme harjoittelemaan näitä asioita myös käytännössä.

Hypotermia teoriassa…

Ennen käytännön osuutta kuulimme hypotermiasta ja siihen johtavista syistä, hypotermian eri asteista (lievä, kohtalainen ja vaikea), millaisia oireita kussakin hypotermian asteessa ilmenee ja millainen on hypotermiapotilaan ensiapu.

Kylmän veden varaan joutunut jäähtyy nopeasti, +4-+6° vedessä toimintakyky heikkenee muutamassa minuutissa ja tajunnan menetys tulee 15 minuutissa.

… ja hypotermia käytännössä

Käytännön osuus alkoi pelastautumisharjoituksella heikoista jäistä. Kukin kurssilainen hiihti jäällä ahkion kanssa virtapaikkaan, jossa sitten putosi jäihin. Varustuksena kurssilaisella oli ulkoiluvaatteet, sukset ja ahkio. Turvallisuus oli varmistettu pelastautumisköydellä, joka oli kiedottu jäihin tippuneen henkilön vyötärölle. Tarvittaessa köyden käytöstä vastasi kurssin vetäjä.

Jäihin pudottua tuli ensin avata ahkion vetovyö ja tämän jälkeen kääntyä tulosuuntaan, josta sitten pelastautua jäälle ilman apua tai apuvälineitä. Harjoituksen jälkeen vaihdettiin kuivat ja lämpöiset vaatteet, tällä kertaa taivasalla.

Itseäni jännitti tämä harjoitus eniten. En ollut aiemmin joutunut kylmän veden varaan enkä harrastanut avantouintia, joten en tiennyt miten reagoisin. Mieltä rauhoitti kuitenkin ennen harjoitusta saamamme teoriatieto:

Elimistö on toimintakykyinen muutaman minuutin ajan, joten tämä aika tulisi käyttää rauhallisesti ja määrätietoisesti.

Kylmään veteen jouduttua hengitys salpautui hetkeksi, mutta meni yllättävän nopeasti ohi. Tässä harjoituksessa jäälle pääsy onnistui kohtalaisen helposti, näin ei toki siis välttämättä käy, riippuen mm. jään koostumuksesta. Sukset eivät haitanneet jäälle pääsyä, tästä olin itse yllättynyt. Ahkio ei tippunut avantoon, koska ahkion aisat ovat sen verran pitkät, ettei ahkio pystynyt liukumaan avoveteen.

Kylmettymisen huomasi vaatteita vaihtaessa, kun sormet kangistuivat. Tämän vuoksi yksi kurssilainen avusti kutakin jäihin pudonnutta, jotta kuivien vaatteiden päälle saanti nopeutui.

Tärkeä käytännön neuvo tulikin juuri varavaatteiden pakkaamiseen liittyen.

Varavaatteiden pakkaaminen vesitiiviisti ja oikeaan järjestykseen

Varavaatteet (ja muutkin tärkeät tavarat) on hyvä pakata vesitiiviiksi esim. kuivapusseihin.

Pakkaamisjärjestys on seuraava:

  • päällimmäisenä ovat kumihanskat ja pyyhe
  • päähine
  • (naisilla rintaliivit)
  • paidat
  • takki
  • alushousut
  • pitkät aluskalsarit
  • päällyshousut
  • sukat ja kengät

Pussin pohjalla voisi olla myös energiapatukka.

Tämä pukemisjärjestys siksi, että pään kautta menetämme eniten lämpöä. Kumihanskojen tarkoitus on se, että niillä saa hyvän otteen, kun sormet ovat jäiset ja lisäksi niiden avulla on helpompi rutistaa märät vaatteet kuiviksi.

Jos retkikunnassa on useampi ihminen, jää yksi rauhoittelemaan ja tarvittaessa turvallisesti auttamaan jäihin pudonnutta, toiset voivat pystyttää esim. teltan (lämmittää sen keittimellä) tai järjestää mahdollisesti muun lämmönlähteen (nuotio).

Tällainen tositilanteen harjoittelu oli ehdottomasti kurssin parasta antia ja hälvensi montaa ennakkoluuloa, joita itselläni oli jäihin putoamisesta.

Tärkeää oli saada oikea tuntemus turvallisessa kurssiympäristössä ja nähdä oma reagointi, kun jäihin tippuu.

Retkikeittimen käytöstä, sammuttamisesta ja palavan teltan käyttäytymisestä kerron seuraavassa osassa ensi perjantaina.

Talviretkeilyn turvallisuuskurssin järjesti ja veti erä- ja luonto-opasopiskelija Tuomas Kauko Kruunupyyn Outdoor Academysta.

turvallisuuskurssi9.jpg

2 vastausta artikkeliin “Talviretkeilyn turvallisuuskurssilla, osa 1/2”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.