Tee itse retkelle: merinovillaiset pitkät kalsarit

Teko-ohje + ilmaiskaava.

Suomen Luonto -lehti valitsi vuoden 2017 turhakkeeksi fleecekankaan sen pesemisestä syntyvien mikromuovien vuoksi. Mikromuovit, nuo alle 5 mm:n kokoiset muovipartikkelit saattavat kulkeutua jätevesien mukana vesistöihin, vaikka puhdistuslaitokset saavatkin poistettua suurimman osan jokiin ja järviin kulkeutuvista muovihiukkasista.

Jätevesilietteeseen jäävä muovi vaikeuttaa lietteen jatkokäyttöä (Suomen ympäristökeskus, tiedote) ja muoviroska vesistöissä tekee vakaavaa tuhoa eliöstölle (Suomen Luonto, pääkirjoitus).

Jo jonkin aikaa merinovilla on ollut retkeilyssä kuuma puheenaihe ja vuoden turhakkeen valinta nostanee villan ja muiden fleecelle vaihtoehtoisten vaatemateriaalien suosiota entisestään.

Itse pidän merinovillasta kovin.

Villavaate on kosteanakin lämmin, mutta toisaalta se ei hiosta kuumallakaan kelillä. Merinovilla puhdistuu helposti, sillä usein vain tuuletus riittää. Villasta valmistettu vaate ei syty nuotion kipinästä ja se on lämmittävyyteensä nähden keveä kantaa repussa. Lisäksi mielestäni villa tuntuu iholla miellyttävämmältä kuin muovivaate.

Sisäsaumattomat housut

Tein miehelleni Artolle erityisesti pyörälenkkejä ajatellen pitkälahkeiset merinovillakalsarit pienellä twistillä: näissä housuissa ei ole sisäsaumaa lainkaan, joten sauma ei hankaa pyöräillessä!

Tämänmalliset pitkikset soveltuvat erinomaisesti myös patikointiin tai vaeltamiseen, jossa sisäsauman hankautuminen sisäreiden ihoa vasten saattaa aiheuttaa ihon ja mielen ärtymystä.

Näissä kalsareissa takakappale on etukappaletta reilusti pidempi, jotta selkä ei jää paljaaksi pyöräillessä tai pyllistellessä.

Tein kalsarikaavan itse ja jaan sen teille lukijoille käytettäväksi. Kaava löytyy artikkelin lopusta.

Ompelin kalsarit merinovillaribbineuloksesta eli ohuesta, hyvin joustavasta kankaasta. Ribbineulos venyy ja muotoutuu käytön myötä vartalon mukaisesti. Näin sama kaava sopii monenlaiselle vartalotyypille.

Merinoribbiä leikatessa kannattaa valita pari numeroa pienempi koko kankaan venyvyyden vuoksi. Näiden kalsareiden on tarkoitus olla täysin ihonmyötäiset, jotta neulos siirtää kosteuden tehokkaasti pois iholta säilyttäen silti lämmön ja hengittävyyden.

Kaavan koko on M. Se sopii meillä sekä Artolle (atleetti urheilijavartalo) että minulle (pehmeämpi naisfiguuri). Älä säikähdä kaavan pientä kokoa. Ribbimerino venyyyyyyy…

Tarvittaessa voit toki muokata kaavaa omiin mittoihisi sopivaksi.

Tarvikkeet

  • merinovillaribbiä n. 160 cm tai kaavasi pituuden verran + kutistumisvara (esim. Myllymuksut)
  • bokserikuminauhaa tai nauhakujaan pujotettavaa kuminauhaa vyötärönympäryksesi verran + 5 cm
  • ompelukone (ja saumuri) + lankaa
  • mittanauha, nuppineuloja, sakset
  • (silitysrauta ja -lauta)

Valmistelut

Esipese merinovillaribbi valmistajan ohjeen mukaan. Ennen esipesua kankaan leikatut reunat (ei hulpiot) kannattaa huolitella, jotta kangas ei purkaannu. Kuivata kangas tasossa, jos valmistaja niin ohjeistaa.

Tai tee kuten minä, eli laita kuivumaan narulle ja harmittele, kun kuivunut kangas on ihan kierossa.

Tulosta oheinen pdf-kaava (huomaa, että tarkistusruudun sivun tulee olla 5 cm pitkä), teippaa paperit yhteen ja leikkaa kaava irti. Asettele kaava kaksinkertaiselle kankaalle. Huomioi, että kappale pitää leikata kankaasta tiettyyn suuntaan, jotta valmis vaate joustaa oikein. Langansuunta on se suunta, jossa kangas joustaa vähemmän, eli ribbineuloksessa se kankaan “raitojen” suunta. Langansuunta on merkitty kaavaan katkoviivalla.

Leikkaa kappaleet kankaasta ja lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat jokaiseen reunaan paitsi housujen vyötärölle 4 cm:n käännevara.

Neulaa kappaleet toisiinsa alla olevan ompelujärjestyksen mukaisesti. Jos vaatteiden ompeleminen ei ole sinulle vielä kovin tuttua, käytä ensin hetki aikaa käsittääksesi, miten kappaleet yhdistyvät toisiinsa muodostaen haluamasi vaatteen.

Ompelujärjestys

  1. Taita lahkeensuusta ensin 1 cm nurjalle ja silitä höyryttämällä. Taita vielä 3 cm nurjalle ja silitä uudelleen höyryttämällä. Tikkaa käänne kiinni oikealta puolelta joustavalla ompeleella.
  2. Neulaa molemmista kappaleista lahje putkeksi ja ompele sivusauma oikeat puolet vastakkain. Silitä höyryttämällä.
  3. Käännä toinen lahje oikein päin, toinen jää nurin päin. Työnnä lahkeet sisäkkäin ja kiinnitä U-kirjaimen muotoinen haarasauma nuppineuloilla siten, että keskietu- ja keskitakasaumat tulevat kohdakkain kappaleissa. Ompele oikeat puolet vastakkain kiinni toisiinsa. Silitä sauma.

Mittaa kuminauhasta haluamasi pituus sovittamalla. Ompele kuminauha renkaaksi asettamalla nauhan päät pari cm päällekkäin ja siksakkaamalla päät yhteen. Päärmää saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella/siksakilla vyötärönympärys, jotta se ei purkaannu. Aseta kuminauha vyötärölle, käännä vyötärökäänne nurjalle; kuminauha jää “kujaan” kappaleen sisälle. Tikkaa kuja kiinni oikealta puolelta. Valmis!

Kirjoitan myös tee-se-itse-aiheista blogia nimeltä TeeRetki. Tervetuloa tutustumaan!

// Kaisa

Kaavatiedosto. Jos sinulla on ongelmia avata tiedosto, voit kokeilla sen lataamista täältä (TeeRetki-sivustoni).

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.