Mene metsään myös talvella

Tänä vuonna talven pääesiintyjä eli lumi on saapunut suurimpaan osaan maatamme jo alkuvuodesta.

Luontoliikkujan nautiskelutarve ei tule täysin tyydytettyä tavallisilla hiihtoladuilla tai kaupungin katuja mittaillessa, joten luontoon on päästävä ja metsään mentävä oli vuodenaika mikä tahansa.

Sulan maan aikaan käytettävät polut painuvat usein lumen alle kevättä odottamaan ja umpihangessa taas on raskas liikkua ilman apuvälineitä.

20180107_145822

Omiin ulkoiluihin ovat yhä useammin lenkkivälineiksi valikoituneet lumikengät ja metsäsukset

Vanha sanonta ”aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan” pitää paikkansa myös tässä talvisessa arkiliikkumisessa. Miten erilaiselta se tuttu lenkkimaasto näyttääkään talvella! Lisäksi lumien tultua kivikkoisessa maastossa kulkeminen on helpompaa, soilla liikkuminen kätevämpää ja rinteitä kiipeäminen sujuvampaa kuin sulan maan aikaan.

Ei tarvitse varoa kiviä, juurakoita ja muita esteitä, kun alla on oikeanlaiset välineet.

Lumikengissä minua viehättää niiden helppous kuljetuksessa, pukemisessa, käyttämisessä ja huollossa. Miten helppo lumikengät ovatkaan ottaa mukaan reppuun, julkisiin kulkuvälineisiin, pyörän kyytiin tai auton takakonttiin ja lähteä toteuttamaan lähiretkeilyä! Maaston ei tarvitse olla sen kummempi kuin lähimetsä tai hiekkakuoppa.

Arki-iltana saa tehtyä mukavan, muutamien tuntien mittaisen ulkoilun tai retken eväineen tuosta vain. Usein samoilla seuduilla ei muita liiku ja pääsee kivasti irti arjen ruuhkasta tai katuvalojen loisteesta.

Aina ei tarvitse ostaa omia – vuokraa tai lainaa

Lajin pariin pääsee vuokraamalla kengät esim. Suomen Ladun paikallisosastolta, RetkiRentistä, yksityisiltä retkeilypalveluiden tuottajalta tai omilta tutuiltasi.

Mikäli laji miellyttää, niin melko pienellä kustannuksella pääsee jo kenkien omistajaksi ja samoja kenkiä pystyvät käyttämään muutkin perheenjäsenet, joten jokaiselle ei välttämättä tarvitse hankkia heti omia lumikenkiä. Kulkemista helpottavat sauvat, jotka antavat tasapainotukea esim. ikäihmiselle/tasapainovaikeuksista kärsivälle tai luontoliikuntaa aloittavalle henkilölle. Tottuneempi liikkuja saa sauvoista myös tukea haastavassa ja jyrkässä maastossa.

Laji sopii kaiken kuntoisille ja ikäisille

Tahdin ja maaston saa itse valita, sosiaalista painetta suorittamiseen ei ole (pääsee kulkemaan omia polkujaan) ja välineiden kuljetukseen ei tarvitse välttämättä kulkupeliä.

Lajin harrastaminen ei vaadi kenkien ja mahdollisesti sauvojen lisäksi suurempia hankintoja, normaalit ulkoiluvaatteet ja -kengät käyvät. Osa käyttää kenkäillessä vaelluskenkiä, huopakumisaappaita ja jotain muuta pitkävartista kenkää. Mikäli sellaisia ei omista, voi hankkia irtolahkeet, joilla estää lumen pääsyn kengästä sisään.

Koiraihmiset voivat yhdistää lumikenkäilyssä lemmikkien ulkoilutuksen ja oman liikunnan. Matalajalkainen ja pieni koira voi hyvin tepsutella lumikenkien jälkiä myöten, suurempi koira pystyy taas etenemään upottavammassakin hangessa.

Suksia on monenlaisia

Mikäli sukset ovat mieluisampi väline, löytyy vaihtoehtoja perinteisten metsäsuksien lisäksi myös liukulumikengästä (kuva alla). Molemmilla ulkoilun peruselementit lumikenkien kanssa ovat samat, mutta suksilla pystyy liukumaan ja laskemaan, mutta jyrkissä ylämäissä ja hankalissa/ahtaissa maastoissa lumikengät voivat olla näppärämmät.

Oli kulkupelisi mikä tahansa näistä, voit nauttia niiden käytöstä lähimaastoista aina pitkiin vaelluksiin saakka repun, rinkan tai ahkion kanssa.

Kaira_Jannela-16.jpg
Kuva: Heikki Sulander

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.