Metsälinnanjuhlat Suomi100 ja testissä Savotan Hawu4

Joulukuun kuudentena, vuonna kaksituhattaseitsemäntoista, kun koko vuoden oli jo rummutettu Suomen satavuotispäiviä, kokoonnuimme vielä kerran jossain Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajamailla viettämään juhlallista iltaa syöden, juoden ja klapeja kaminaan lyöden.

Testijoukkueen kokoonpano sovittiin hyvissä ajoin: me, Mikko, Upe, Caj vaimonsa Katjan kanssa ja Ulla.

Ajo-ohjeet eivät olleet lainkaan epäselvät, mutta matka vei kauemmin kuin alunperin olimme ajatelleet. Itsenäisyyspäiväisenä aamuna saimme nimittäin matkalla erinomaista asiakaspalvelua, kun kävimme hakemassa paistettavaksi hieman Juonolan tilan entrecoteeta melkein suoraan laitumelta ja se aiheuttikin pienen lenkin matkaamme.

Saavuimme kuitenkin paikalle valoisaan aikaan ja tehokasta teltanpystytysaikaa jäi monta tuntia.

Teltta pystyyn!

Alkuun olisimme varmastikin raapineet päätä, jos ei meillä olisi ollut parasta mahdollista testiajopäällikköä apunamme.

Suomi100-15.jpg

Mikko nimittäin oli reippaimpana pystyttänyt teltan jo yhden kerran kotipihassa ja osasi näin ollen meidät ohjeistaa noin minuutissa.

Sen jälkeen teltan pystytys vei ehkä vartin, josta suurin osa kului valokuvaajille poseeraamiseen. Meidän piti nimittäin saada kuvia tätä omaa ja Retkipaikassa julkaistavaa testiraporttia varten.

Kaikki olivat yllättyneitä pystytyksen nopeudesta, väittäisin ainakin itse tämäntyyppisten telttarakenteiden olevan aina ensinousulla vähän vinossa, jonka jälkeen suoristukseen menee enin aika, sen sijaan tämä Hawu4 nousi nopeasti ja suorassa. Voihan se olla, että Mikon yhden kerran harjoittelu oli ollut tehokasta ja siksi vältimme virheet.

Hawu on myös sisukkaasta luonteestaan huolimatta pikkuveljen asemassa: se on noin 3-4 hengen majoite kun taas monet samalla tapaa pystytettävät teltat on tarkoitettu suuremmalle joukolle.

Sitten vielä kamina tulille ja sisään, ei kun toisinpäin. Hawu-kamina on insinöörin taidonnäyte, jota ei ole muotoilija omassa työvaiheessaan pilannut. Vielä hitsaamisvaiheessakin on tehty priimaa. Savotan nettisivuilta lukutaitoisena sainkin selville, että ajatus kaminasta on ollut, että siitä tulee parempi kuin mistään markkinoilla olevista ja siinä se on onnistunutkin.

Hormissa on ketterä kuljetussysteemi, hormi on rullalla kaminan sisällä. Sieltä se otetaan ulos, suoristetaan ja käännetään putkeksi ja kiinnitetään renkailla. Tässä kohtaa Mikko sanoi, että hanskat ovat tarpeen, sillä reuna on terävä. Kokoamisessa käytettiin itsenäisyyspäivän juhlallisuuden vuoksi sinivalkoisia työhanskoja eikä testaajaa vahingoitettu testin aikana.

Hawu-kamina on kevyt (verrattuna mihin tahansa näkemiini malleihin) ja kun telttaa lämmitimme, se osoittautui myös tehokkaaksi.

Suomi100-152

Iltamarssi kivien koloissa

Kun tästä vaativasta testiosuudesta oli selvitty, halusi Mikko vielä marssittaa meitä pitkin mehtiä katsomaan rakoa kivessä ja toisessa kohdassa hirmuista murikkaa. Olen ihmetellyt jo vuosia, miten niinkin yksinkertaisista asioista on tehty ihan menestyviä sivustoja, kuten nyt vaikka Retkipaikka. Sehän on nimittäin aikojen alussa alkanut Huttus-Antin luolaintoilusta ja halusta houkutella muitakin tutkimaan luolia. Tuo halu tunkea itsensä kiven rakoseen on omituinen, sillä minulla ainakin sanoo vaisto, ettei sinne kannata mennä.

Siellä on kylmä, siellä voi kuolla jos kivet päättävät siirtyä ja siellä on niin pimeä, ettei näe mahdollisia uhkia.

Kaikki muut tunkivat itsensä kuitenkin kivenrakoon ja houkuttelivat ne minutkin ison kiven alle. On kuulemma ollut siinä niin kauan, ettei varmasti putoa.

Joukon paineeseen alistuneena minäkin tuolla ihastelin sitten. Luolaan en tosiaan mennyt, vetosin sekä terveeseen järkeen että ahtaan paikan kammoon. Mieli teki jo syömään tuhdisti ja telttaan makuulle ja onnekseni lähdettiinkin pian leiriä kohti.

Siellä se teltta oli komeana vieläkin pystyssä, mutta ohi mentiin, nimittäin ruokahommiin.

Syömingit ja juomingit

Itse osallistuin askareihin katsomalla nälissäni, päivällä syödyt karjalanpiirakat olivat jo kuluneet siellä luolassa olevien hengenmenoa pelätessä. Jos olisivat kysyneet neuvoja lihan paistamisessa, en olisi osannut antaa, mutta onneksi meillä oli taitavat kokit paikalla.

Upe paisteli lihat ja Mikko kasvikset ja lohen. Pöydässä oli myös leipää ja viinaa, mitäs sitä muuta tarvitseekaan.

Keksejä ja glögiä tietenkin lähestyvän joulun kunniaksi.

Yön hiljaisuus

Siinä kun napa alkoi painaa housunkaulusta, piti myöntää, että nyt on ehkä tullut syötyä riittävästi, jos ei jopa liikaa ja on aika mennä köllöttämään telttaan. Petipaikat oli vahvistettu jo päivällä ja nyt piti sitten vaan toteuttaa haaveet lämpimästä yöstä. Kipinämikkovuoroja ei jaettu, kun kaikilla oli melko talviset varusteet, kaminaa lämmitettiin vain alkulämmöksi ja sitten pistettiin päät tyynyyn.

Vieno kuorsaus oli kuulemma aamuyöstä kiirinyt tanhuvilla, mutta minä luulen, että Mikko oli kuullut väärin, sillä minä ainakin nukuin kuin tukki. En siis ainakaan vieruskavereitten korinaan herännyt.

Hyvät kekkerit oli, lähden toistekin!

Suomi100-143.jpg

Niin mitenkäs se teltan arvio?

Plussat:

  • Seinät tukevaa kangasta, monena palana kuljetuksen helpottamiseksi
  • Nopea ja vaivaton koota
  • Kamina miellyttää tällaista teknisistä asioista kiinnostunutta
  • Telttaan astutaan kynnyksen yli, eikä kontata
  • Teltta on ommeltu Karstulassa ja Savotalla on ihan huikeet mainoskampanjat

Miinukset:

  • Paino on minulle liikaa, mutta porukassa sen toki kantaa perusleiriin.
  • Hintakin on kova, minkä taas voisin pistää jonkun kaverin kanssa puoliksi. Tämä teltta ei olisi itsellä koko aikaa käytössä, joten kimppaomistus olisi hyvä vaihtoehto ja tämän uskaltaisi vuokrata vieraillekin, kun tämä on niin jämäkkää tekoa.

Kenelle tämä sopii: porukoille, erähenkisille tyypeille, metsästykseen ja kalastukseen, perusleiriksi, talvivaeltajille jos reitillä ei ole tupaa saatavilla tai karttaa sellaisia ja jaksaa vetää ahkiossa tämän painon. Metsästysseuran, latuyhdistyksen tai partion vuokrattavaksi varusteeksi. Jonkinlaisiin asiakastapahtumiin vaikka puolikkaana, jolloin muodostuu hieno laavu.

Lisätietoa:

Savotan omat sivut
Mikon juttu reissustamme
Upen juttu reissustamme
Testijuttu Retkipaikassa TULOSSA

Caj juttu Hawu-teltasta yksinvaelluksella Tuntsan erämaassa (in English)

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.