Avotunturissa lasten kanssa – erämaa on yhtä paljon lasten kuin aikuistenkin

“Me alettiin miettiä, että miksi me ei tehdä niitä asioita lasten kanssa, joista me vanhemmat nautitaan. Että mikä meitä estää. Sitten me alettiin suunnittelemaan, että mitä jos mentäisiin erämaahan lasten kanssa.”

Johanna ja Timo olivat kuluneena kesänä jo kolmannen kerran avotuntureilla alakouluikäisten lastensa, Ilmarin (10 vuotta), Veeran (8 vuotta) ja Vilhon (8 vuotta) kanssa.

Viimekesäinen retki suuntautui Norjaan, Øvre Dividal nasjonalparkiin eli kansallispuistoon. Yli neljäkymmentä vuotta sitten perustettu 750 neliökilometrin laajuinen kansallispuisto sijaitsee Tromssassa ja on maastoltaan koskematonta tuntureiden, laaksojen ja jokien vuorottelua.

Retken päämäärä valikoitui samoin perustein kuin edellisvuosinakin: perhokalastus oli matkan ykkösprioriteetti, myös lapsille. Oi sitä onnea, kun saa saaliikseen tunturiraudun ja se valmistetaan ruuaksi!

Ennakointi on tärkeää

Lapset olivat mukana jo suunnitteluvaiheessa. Ennakoinnin avulla lapset saivat mahdollisuuden hahmottaa retkeä etukäteen. Yhdessä katsottiin Googlen kuvahausta kuvia siitä, minne ollaan menossa.

Ajatukset lentoon:

Mitä tehtäisiin teltassa, mitä omia tavaroita otan mukaan, kenen kantamuksiin mahtuvat pelikortit, entä jatsinopat?

Vanhemmat tinkisivät omista varusteistaan, jotta pystyisivät kantamaan ruuat, teltat, kalastustarvikkeet.

Lasten kanssa mietittiin etukäteen esimerkiksi sitä, mitä tehdään, jos matkalla alkaa väsyttää. Kannattaako silloin alkaa kiukuttelemaan tai riitelemään? Vai voiko sanoa, että nyt en jaksa, pidettäisiinkö tauko.

Sovittiin, että tämä on meidän yhteinen retkemme, meillä on yhteinen henki, josta syntyy retken tunnelma.

Tuntureilla eletään tiiviisti porukassa ja joskus joku voi tarvita hetken yksin. Silloin saa mennä vähän etäämmälle, rauhoittua omissa oloissaan, kuitenkin turvallisen lähellä muita.

oma_hetki.jpg

Yksi lapsista on kovin allerginen hyttysen- ja mäkäränpistoille ja siksi retki oli tarkoitus suunnata niin ylös tunturiin, että tuuli pitäisi hyttyset loitolla. Alavia maita varten vanhemmat kehittivät lapselle hyttysteltan, jonka suojissa oli helppo hoitaa iltapesut ja vessa-asiat. Hyvä vinkki kenelle tahansa!

iltapesut.jpg

Perheenjäsenillä on ruoka-ainerajoitteita, minkä vuoksi retkiruuat valmistettiin itse ja kuivattiin kuljetusta varten. Vaikka kotiruuan valmistamisessa on vaivansa, perhe on valmis panostamaan siihen myös hyvän maun vuoksi. Retkellä täytyy saada syödä hyvin! Lapset saivat myös toivoa ruokia retkelle ja ymmärrettävästi erityisesti jälkiruuista esitettiin toiveita etukäteen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen:

Muutoksia suunnitelmiin ja käytännön kokemuksia

Pohjois-Norjan kesä oli myöhässä, kuten Suomessakin. Sateet lepäsivät kansallispuiston yllä. Perhe vaelsi ensimmäisenä päivänä tauottomassa sateessa polveilevassa maastossa seitsemisen kilometriä. Matka ei ollut niin pitkä kuin etukäteen oli suunniteltu, sillä vaikeakulkuinen maasto ja ankea sää hidastivat vauhtia. Leiri pystytettiin väsyneinä ja läpimärkinä ylängön reunamille joen varteen. Aamulla isä taivalsi takaisin autolle noutamaan lasten saappaat, sillä aivan näin märkään maastoon ei oltu osattu varautua.

tauko_menomatkalla.jpg

Suunnitelmia muutettiin lennosta ja seuraava etappi oli lyhyt ja pidempiaikaisesti leiriydyttiin hyvälle kalastuspaikalle puolentoista kilometrin päähän. Yhteensä avotunturissa oltiin viitisen vuorokautta ja paluureitti noudatteli samoja linjoja kuin mistä joelle oli tultu. Alunperin oli suunniteltu rengasreittiä, mutta kostea keli ei houkutellut vaeltamaan alavaan jokiviereen, jossa hyttysiä olisi varmasti ollut enemmän kuin tunturissa. Käytännössä retken pituutta rajoitti lähinnä vanhempien kantokyky: iso perhe tarvitsee erämaassa paljon ruokaa, joka painaa ja vie tilaa rinkassa.

Tärkeiksi käytännön asioiksi perheen retkien myötä ovat osoittautuneet oikeanlaiset varusteet, kuten teltat ja makuupussit, ruoka ja tavaroiden tehokas pakkaaminen. Majoitusjärjestelyitä ollaan valmiita muuttamaan tarpeen vaatiessa. Tällä kertaa lapset halusivat nukkua kolmestaan omassa teltassa. Vanhempien teltta ihan siinä vieressä antoi tarvittavan turvan itsenäisyyttä harjoitteleville.

teltat_tunturin_kupeessa.jpg

Joskus kaikki ei mene suunnitelmien mukaan

Kun kaasupoltin menee tukkoon ja lakkaa toimimasta, punnitaan vanhempien kyky olla tartuttamatta omaa huoltaan tai harmiaan lapsiin. Lapsia ei haluttu huolestuttaa matkan mahdollisilla vaaroilla etukäteen, mutta vanhemmat miettivät keskenään jo kotona turvasuunnitelman retken varalle. Jos joku lapsista loukkaantuu tai sairastuu, toinen vanhemmista kantaa häntä ja toinen huolehtii muista lapsista. Ryhmää ei hajoteta, vaan tarvittaessa jätetään tavarat maastoon ja haetaan pois hätätilanteen lauettua. Molemmilla vanhemmilla on ensiaputaito ja kyky toimia stressaavissa tilanteissa.

joen_ylitys.jpg

Erämaassa maailma yhtä aikaa lavenee ja kutistuu

Tunturissa lapset ovat ikäänsä pienempiä, enemmän aikuista tarvitsevia. Aikuisen tehtävä on olla lapsen luottamuksen arvoinen, ukonilman turva, käsipesuista muistuttaja, nukkumaan rauhoittaja. Aikuisen on luotettava itseensä, luotettava toiseen aikuiseen, osattava toimia osana tiimiä. Olla kykenevä muuttamaan matkan tavoitteita, varattava reilusti aikaa perusasioiden tekemiseen. Joustettava, ymmärrettävä, annettava lapselle tilaa ja aikaa. Tarjottava jokaiselle mahdollisuus tulla osaksi tätä meidän yhteistä kokemusta.

Avaran maiseman keskellä ollaan vain me, meidän perhe.

Elämä koostuu perusasioista: käveleminen ja kalastus, ruuanvalmistus ja syöminen, leirin pystyttäminen ja lepo. Lapset ovat mukana oppimassa, osallistumassa, osallisina, osana tätä perhettä. Auttamassa ruuanlaitossa ja teltan purkamisessa, kantamassa omissa rinkoissaan omat tavaransa makuupusseista alkaen. Tekemässä omia pieniä retkiään, joilla saa mennä näkömatkan päähän; avotunturissa aika pitkälle siis. Leikkimässä kivillä joen rannassa, bongaamassa Kalottireitin kulkijoita, niitä harvoja.

Erämaa on yhtä paljon lasten kuin aikuistenkin. Ja yhtä vähän, sillä me ollaan täällä paljon vähemmän aikaa kuin nämä tunturit ja joet. Kun saa opettaa lapselleen, miksi ylhäällä tunturissa voi juoda suoraan joesta, mutta asutuksen lähellä ei; sellaiset asiat oppii parhaiten kokemalla. Parasta on se, että ollaan oman porukan kesken, ollaan vaan me ja meidän omat jutut.

“Me arvostetaan luonnossa olemisen taitoa ja halutaan siirtää lapsille sitä, mikä meille itselle on tärkeää. Maisemien tavoittaminen yhdessä lasten kanssa ja se yhteinen ihmettely. Ja kun lapset alkavat ymmärtää luonnon arvon ja ainutlaatuisuuden – se tuntuu hyvälle. Ja aina retken jälkeen on yhtä ihanaa palata kotiin!”

Johannan ja Timon vinkit lasten kanssa vaeltamiseen

 • Kokeile vaeltamista rohkeasti lasten kanssa, lasten ehdoilla.
 • Jos sinua mietityttää retkelle lähteminen lasten kanssa, kannattaa pohtia mielessä olevia esteitä. Liittyvätkö ne ehkä varusteiden puutteeseen tai vähäiseen omaan vaelluskokemukseen?
 • Retkeilyvarusteita voi lainata ja ensimmäiset retket kannattaa tehdä lyhyempinä lähellä sivistystä. Kokemuksen karttuessa omia varusteita on hyvä alkaa päivittämään tarkoituksenmukaisiksi ja retket voivat vähitellen suuntautua kauemmas.
 • Osallista ja anna lapsille päätösvaltaa niissä asioissa, joista lapset voivat päättää. Kuuntele, mitä lapset haluavat tehdä. Anna lapsille tunne, että he ovat oikeasti osallisia retkestä.
 • Anna lasten osallistua retken jokaiseen vaiheeseen aina suunnittelusta toteutukseen ja retken jälkeisiin muistoissa tehtäviin nojatuolimatkoihin. Kun lapset tietävät asioista ennalta, käytäntö sujuu helpommin.
 • Ole joustava. Muokkaa suunnitelmia tarvittaessa paikan päällä  olosuhteiden mukaan. Luovu omista tavoitteistasi koko perheen tavoitteiden vuoksi.
 • Pakkaa mukaan lapsia varten pieniä yllätyksiä, kuten herkkuja tai yllärijälkiruokaa. Iloinen yllätys piristää kaikkien mieltä ja lisää yhteenkuuluvuudentunnetta.
 • Norjassa kalastuvälineet tulee desinfioida ennen kalastamista makeissa vesissä Gyrodactylus salaris – lohiloisen leviämisen estämiseksi. Desinfiointipisteitä on lähes jokaisessa kylässä.
 • Kalastusta varten tulee hankkia asianmukainen lupa, esimerkiksi Dividalissa valtion vesialueiden lupa. Merivaelteisten kalojen, kuten lohen, meritaimenen ja meriraudun kalastaminen vaatii erillisen valtion lohiluvan ja jokikohtaisen luvan.
 • Sekä desinfioinnista että kalastusluvista tulee esittää pyydettäessä todistus ja niiden laiminlyönnistä voi saada sakkorangaistuksen – puhumattakaan lohiloisen mahdollisesti aiheuttamasta tuhosta joen lohikalakannalle.

illan_varit.jpg

Teksti: Kaisa
Kuvat: Johanna ja Timo

Retkihetkiä-sarja

Retkihetkiä-sarja keskittyy muiden kuin meidän kirjoittajien juttuihin, pitkästi tai lyhyesti, tilanteen mukaan.

Keräämme retkeilyn tarinoita nuotioilla ja poluilla.

Me kysymme siis tapaamiltamme retkeilijöiltä, mitä heille kuuluu tai olisiko heillä tarina kerrottavana. Jos tunnistat itsesi retkihetkistä, laita meille sähköpostia moi@rinkkaputki.com tai kommentoi!

Ja jos sinulla on tarina kerrottavana, ole yhteydessä!

Haluamme pois minäminä-kulttuurista keskustelun ja tarinoiden kulttuuriin, vanhan ja uuden erä- ja retkitarinan keruuseen.

Rinkkaputki – retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi!

retkihetkia

3 vastausta artikkeliin “Avotunturissa lasten kanssa – erämaa on yhtä paljon lasten kuin aikuistenkin”

 1. Ja että kokeneita retkeilijöitä ja kaikkea mahdollista suunniteltu kuin loputtomasti mietitty etukäteen? Retkeiltyä on tullut harrastettua pienestä pitäin, sitten kaveriporukassa, puolison kera ja lapset matkassa, jälleen kaksin. Miten lie ympyrä vielä sulkeutuu. Se jo on tullut opituksi, että tilanteen mukainen toiminta, matkaan ei goretex-kengillä ei asuilla, sadekamppeet erikseen ja ykkösjalkine kesät talvet on KUMISAAPAS. Toki on kesiä ja paikkoja joilla voi joskus kulkea vaikka ihan lenkkareilla.

  1. Kiitos kommentista! Kumisaapas taitaa kyllä olla ainoa jalkine, joka pitää vettä kelissä kuin kelissä. Hyvä, että kokemus meitä opettaa 🙂

  2. Noh, miten senkin nyt ottaa. Retkiä on melkoisen monta jo takanapäin ja viimeisen kymmenen vuoden aikana ei ole kumpparit kulkeneet kertaakaan matkassa mukana saatika sitten jalassa. Ei edes tämän alkukesän tulvissa UKK:n reissulla. Kukin tyylillään. 😉

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.