Oi ihana lokakuu

Retkeily on ihanaa kun ruska hehkuu väreissään, järvi liplattelee kesätuulessa tai keväthanki loistaa auringonpaisteessa.

Myönnän olleeni monesti mukavuusretkeilijä. Jos retkipäivän aamuna vettä on tullut kaatamalla tai usva peittänyt maisemat alleen on suunnitelmiin tullut monesti muutoksia.

Syksyllä pohjoisessa vietetyt kaksi kuukautta sai minut kuitenkin katselemaan luontoa ja siellä liikkumista uusin silmin.

Kun asiakkaiden kanssa oli lähdettävä liikenteeseen kelistä riippumatta, muuttuivat omatkin ajatukset siinä sivussa. Sade merkitsi hyvää ilmaa hengitettäväksi, usva kauniita utumaisemia, tuuli luonnon voiman aistimista. Harmaasta alkoi erottua tuhansia eri sävyjä, lehdistä paljaat puut avasivat uusia maisemia ja kasveissa välkehtivät vesipisarat heijastelivat ympäristön hehkuvia värejä.

Lokakuuta ei mielletä suosituimmaksi retkeilykuukaudeksi.

Pohjoisessa talvi tekee tuloaan ja ruska hiipuu etelämmässäkin. Illat pimenevät, värit väistyvät luonnosta ja usein on märkääkin. Itselleni tämä lokakuu näyttäytyi kuitenkin harvinaisen kauniina ja monimuotoisena. Pääsin retkeilemään kovin erilaisiin paikkoihin ja näkemään luonnon valmistautumisen tulevaan talveen.

Viikko Urho Kekkosen kansallispuistossa

Kuukausi alkoi vaatimattomasti unelmien täyttymisen merkeissä kun suuntasimme Anne ja Heikin kanssa viikon vaellukselle UKK:lle. Reissu täytti kaikki toiveet ja vielä enemmänkin.

Ruska oli jo loppusuoralla ja lehdet varisseet jo valtaosasta puita. Värien määrä oli silti häkellyttävä. Päivästä toiseen jatkunut harmaa sää vain korosti sitä.

Mielentila oli herkkä monestakin syystä ja siksi varmasti vastaanottavainen kaikille luonnon ihmeellisyyksille. Välillä sydän meinasi pakahtua kaikkeen ympärillä olevaan kauneuteen.

Urho Kekkosen Kansallispuisto Rautulampi

Kuvia katsellessa ulkopuolinen saattaa määritellä reissun maisemat melko utuisiksi ja ehkä karuiksikin. Itselle ne olivat täynnä yksityiskohtia, muotoja, avaruutta ja ajatuksia. Mietin usein, olisinko kokenut niitä samoin ilman vaellusta edeltävää oleilua pohjoisessa.

Kuun puolivälissä pääsin ihastelemaan Hailuodon kauneutta

Aurinko paistoi siniseltä taivaalta, meri aaltoili lempeästi, ilma oli lämmin ja ihana. Vaeltelimme Hailuodon metsissä ja hiekkarannoilla, tauolla kämpän seinustalla istuessamme kärpäset surisivat auringossa ja rannalla hohtavan valkoiset joutsenet lipuivat sinisessä meressä.

Suolla poimimme karpaloita ja istuskelimme tuoksuvassa suopursuviidakossa. Tuntui ihan kesältä. Joka puolella vaan oli täysin hiljaista.

Loppukuusta sain lumoutua Salamajärven kansallispuiston soilla ja poluilla hohtavasta ensilumesta

Järvet ja lammet saivat jääpeitteen yön aikana, puhdas lumi tuntui silmiin häkellyttävän kirkkaalta, luonnon muodot pyöristyivät lumipeitteen alla ja iltaisin tähtitaivas loisti kirkkaana.

Oli myös harmaita hetkiä jolloin sula vesi näytti mustaakin mustemmalta, varvut ja puut taianomaisen pehmeiltä ja maisema lempeästi lähestyttävältä.

Iltaisin tuntui hyvältä istua kämpän pöydän ääressä kynttilän valossa omassa pienessä retkeilykuplassaan.

Lokakuu muistutti minua siitä, että kaikelle pitää antaa aina mahdollisuus.

Kun ei tiedä mitä odottaa, voi yllättyä.

Sekä retkeilyssä että elämässä itsessään.

//Elina

2 vastausta artikkeliin “Oi ihana lokakuu”

  1. Niin täysin totta. Mun mielestä elokuusta eteenpäin alkavat aivan parhaat retkeilykelit ja talvi kruunaa kaiken. Luonto hiljenee ja rauhoittuu, näyttää usein parhaat puolensa uteliaalle kulkijalle.
    Nautinnollisia retkiä sinulle.

    1. Kiitos samoin! Vuodenajat ovat kyllä rikkaus – ja niin kovin erilaisia vielä eri puolilla Suomea. Nautitaan niistä!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.