Uneton yö laavulla

Ei minua häiritse muut kulkijat, jos eivät päälle käy, olen usein funtsinut.

Tai no, jos eivät minulle tule huutamaan, ajattelin kun niinkin on käynyt.

Kuvien majoituspaikat eivät liity tapaukseen.

 

Tai no oikeastaan, jos eivät pidä radiota soimassa koko yötä ja riitele humalapäissään niin, että järvi raikaa.

Eräänä iltana lähdimme laavulle yöksi kaverin ja hänen pienen tyttärensä kanssa. Sää oli hyvä, ajattelimme hieman lennättää dronea ja ottaa valokuvia.

Ajoimme peräkkäin parkkipaikalle, noteerasimme kaksi farmariautoa ja huokasimme helpotuksesta, kun polkua pitkin lähestyi iso perhe: jäisimme laavuilemaan omalla porukalla, kun he lähtisivät pois. He hyppäsivät autoon ja ajoivat pois, toinen auto jäikin.

Ei se mitään, eihän tämä vielä tungosta tarkoita, kaksi porukkaa.

Tiilikkajärvi Venäjänhiekka

Kävelimme laavulle ja etsimme hyvät telttapaikat, telttoja pystyttäessä meitä tulikin moikkaamaan pariskunta nuotiolta. He olivat kalassa ja aikoivat olla yötä. Toistaiseksi vaikutti vaarattomalta, vaikka huomasinkin heillä oluttölkit käsissään.

Ilta oli jo pitkällä, kun saimme teltat pystyyn ja menimme nuotiolle paistamaan makkaraa. Pariskunta oli paistanut pihvejä ja keitellyt kahvia, tulet olivat jo valmiina.

Mies kyseli meidän retkiharrastuksistamme ja pariskunta valitteli, kun Jyväskylässä pitää niin kauas lähteä laavulle, aiemmassa Etelä-Suomessa sijaitsevassa kaupungissa oli ollut kaikenlaista ihan lähelläkin. En kysellyt, mistä kaupunginosasta he ovat, olisihan minulla varmaan ollut vinkkejä antaa lähilaavuista.

Mutta kalaan pitäisi päästä, joten mikä tahansa laavu ei olisi kelvannutkaan. Muistelin, koska en itse ole onkea juuri heilutellut, missä olisi järvi tai lampi vieressä, mutta kun en kalojen esiintymisistä ja lupa-asioista tiedä, pidin viisaampana olla neuvomatta sen kummemmin.

Heillä oli peti tekeillä laavuun, hyttysverkko ei tahtonut oikein pysyä ja riitaakin siitä tuli.

Naisen kielenkäyttö oli siivotonta, teki mieleni mukana olevan kolmevuotiaan korvat peittää ja omanikin. Juomia tämä pari kaatoi tasaiseen tahtiin.

Ei kai se juominenkaan niin, mutta heillä oli radio ja siinä joku rokkikanava soi. Nainen puhui erittäin sekavia, mutta koitimme parhaamme mukaan olla kiinnittämättä huomiota. Kun menimme omille hommillemme, tuntui että yltyi sekä radion voluumi että pariskunnan voluumi. Tässä kohtaa olisi ollut viisasta kerätä kimpsut ja kampsut, mutta ei. Jostain syystä jäimme.

Nukkumaan mennessä viestittelin toiseen telttaan, että miten menee ja miten juniorin nukuttaminen sujuu. Kyllä tämä tästä, oli vastaus.

Puolenyön maissa riitely oli yltynyt jo aikamoiseksi sanasodaksi.

Kahden aikaan aamuyöstä radio soi edelleen. Ainoa nukkuja oli juniori.

Neljän jälkeen aurinko nousi ja niin nousimme mekin ja menimme kotiin.

Sopu sijaa antaa, mutta ensi kerralla väistämme suosiolla.

Kuvissa olevat majapaikat eivät liity tapaukseen.

Ohjeita rauhallisia laavuja etsiville:

 1. Mene kauemmas tiestä. Yleensä laavut, jotka sijaitsevat tien vieressä, keräävät häiriöporukat.
 2. Mene arkena. Viikonloppuisin on enemmän ihmisiä liikenteessä.
 3. Tee varasuunnitelma.
 4. Toimi aina turvallisesti ja väistä. Aggressiivinen humalainen on vaarallinen riitelykumppani.
 5. Muista, että yleensä laavuilla saa olla rauhassa ja häiriköinti on poikkeuksellista. Tällä kyseisellä laavulla olemme olleet yötä kuusi kertaa, joista yhdellä kerralla oli häiriöitä. Tämä laavu ei ole kovin yleisesti tiedossa, mutta löytyy kuitenkin kartoista.
 6. Älä ole itse mölyapina. Minä rakastan kuunnella Yle Puhetta myös teltassa, mutta lähitienoon muut oleskelijat mahdollisesti eivät. Siksi kuuntelen radiota tosi hiljaisella tai nappikuulokkeilla, jos minua ei haluta kuunnella lintujen laulua ja veden liplatusta. Meillä on myös drone, jonka käytöstä kysymme kohteliaasti leiriytymisnaapureilta ja kerromme samalla, että akku kestää vain noin 10 minuuttia, jonka jälkeen loppuillan saa olla rauhassa.

Onko sinulle käynyt joskus niin, että rettelöitsijät ovat pilanneet iltasi ja yösi luonnon helmassa? Mitä toimenpiteitä itse ehdottaisit?

5 vastausta artikkeliin “Uneton yö laavulla”

 1. Valitettavasti kyllä ja aivan liian monta kertaa. En ole itse keksinyt mitään muuta ratkaisua kuin tuo viikonloppujen välttäminen, mikä on kyllä aika ärsyttävää. Itsehän voi aina myös väistää ja vaihtaa paikkaa, jos seura vaikuttaa liian äänekkäältä, mutta lasten kanssa se ei välttämättä onnistu kovin helposti.

  Humalaisten kanssa ei minunkaan tee mieleni lähteä keskustelemaan musiikista tai halonhakkuusta keskellä yötä. Partiolaisille kerran huomautin näitisti radion huudattamisesta. Laittoivat kyllä musiikin pois, mutta puolen tunnin kuluttua olivat kiivenneet läheisen mäen päälle jatkamaan. Eivät ehkä ajatelleet, että sieltä ääni kantautuu vielä laajemmalle alueelle. Lapset olivat siinä vaiheessa jo onneksi nukahtaneet enkä itsekään jaksanut könytä pois teltasta, vaikka olisi tietysti pitänyt.

  1. Kiitos kommentista! Harmillista, että tällaista on sattunut usein. Itse olen kohdannut häiriöitä joko harvoin tai sitten olen hyvä unohtamaan. Tuo puuttuminen on tosi vaikeaa!

 2. Itse tykkään kohdata muita retkeilijöitä tulipaikoilla ja muutenkin, mutta en laske örveltäjiä ja öykkäreitä varsinaisesti retkeilijöiksi.

  Pahimmat kohtaamiseni ovat jostain syystä sattuneet Porin lähistöllä. Kerran laavulla, jolla aioimme yöpyä, oli kymmenpäinen puolalais-virolainen (tjsp) känniporukka juhlimassa. Odottelimme siinä juhlien loppumista, grillailimme iltaruokaa ja kävimme uimassa, mutta kun yö eteni ja porukka vain rällästi entistä kovempaa, totesimme (tai siis lähinnä minä vaadin, koska en pysty sulkemaan silmiäni, jos lähettyvillä on vieraita humalaisia), että on pakko siirtyä pilkkopimeän metsän läpi parin kilsan päähän toiselle laavulle. No, siellä onneksi sai nukuttua, vaikka musiikki raikasikin järveä pitkin sinne saakka.

  Toisesta kerrasta kirjoitinkin blogiini viime keväänä Tornien taistos -raportissani. Olimme leiriytymässä Puurijärvi-Isosuon ainoalle telttailupaikalle Ala-Kauvatsanjoen mutkaan. Sinne tuli joku porukka, joka alkoi öykätä meille, kun harmittelimme, että metsäpalovaroitus estää tulenteon. He laittoivat pystyyn jumalattoman roihun, vetivät kaljat esiin ja aukoivat päätään niin, että päädyimme lopulta lintutorniin nukkumaan.

  Noissa tilanteissa minä olen aina se, joka väistää ja rukoilee muitakin retkikavereita lähtemään messiin, koska olen pohjimmiltani kauhean arka vieraita, holtittoman tai hyökkäävän oloisia ihmisiä kohtaan.

  1. Minulle ainakin nämä kuvaamasi tilanteet olisivat aiheuttaneet samoja toimia. Väistäminen on usein se viisain, turvallisin ja todennäköisin toimintatapani, vaikka tietenkin haluaisin ”opettaa” öykkäreille tapoja. Mielikuvissani olen rohkea puuttuja, oikeasti konfliktin välttäjä.

 3. Viime viikonloppuna oli Heövetinjärvellä Haukanhiedalla teini-ikäisiä partiolaisia ja pari muutaman vuoden vanhempaa ohjaajaa. He möykkäsivät myös melko lailla, puhe oli kovaäänistä ja radio pauhasi pitkälle kunnes ilmeisesti akku loppui.

  Oltiin myös varsin hämmentyneitä kun ikäänkuin keskustelun avaukseksi kysyttiin keittokatokselle kävellessä että mahtuuko ja jäivät vain tuijottamaan meitä. Kukaan ei sanonut useampaan minuuttiin mitään, käänsivät vaan katseet pois kunnes lopulta toinen ohjaajista sanoin että mahtuu.

  He olivat siis leiriytyneet kyseiseen keittokatokseen. Yhdellä roikkui riippumatto katoksen kattopalkeissa ja muutamalla muulla oli makuulustat ja pussit levitetty penkeille ja lattialle sekä tavarat pisin pöytiä.

  Oltiin kyllä melko järkyttyneitä näiden toiminnasta. Oon jotenkin kuvitellut että partiolaiset osaavat retkeilyetiketin… Täytyy kuitenkin mainita että siivosivat katoksen harjaamalla lattiat puhtaiksi ja latomalla puut siististi pinoon ennen kuin lähtivät.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.