Wuorihuhdan ketoneilikat ja idänverijuuret

Vielä juhannuksena ajattelin, että jos koskaan opin listakasvit, olen riittävä mestari itselleni ja asiakkailleni.

Heinäkuussa kasveja tuntui olevan listalla ainakin kaksi kolmannesta liikaa.

Sitten se aukeni minulle, kun editoimme aiemmin kuvattua Palkaskeron kukkakierrosta, jollaiselle ensin osallistuin Suomen Luonnon päivänä kesäkuussa ja sitten koulutehtävänä suunnittelin samalle kierrokselle videon, jossa esiteltiin kukkivia kasveja Pallas-hotellilta lähtevällä rinteellä.

Tunsin jokaikisen kasvin videolla ja tajusin muistavani myös ne, jotka jäivät kuvaamatta.

Sen jälkeen oli helppoa esitellä Huhtalan torpan avoimien ovien päivänä pihan runsasta, jopa villiintynyttä niittykasvustoa.

Samoihin aikoihin sain myös putkilokasvien, sienten, sammalten ja jäkälien luonnontuntemustentit läpi.

Ilman asiantuntevia oppaita milloin milläkin kasviretkellä en olisi päässyt tähän tilanteeseen – on ollut kukkaretkeä biologi Päivin kanssa, opettajien Heikin ja Vuokon kasvintietämystä, villiyrttiretkeä Minnan kanssa ja Kehä Vihreän asukaskävelyä, joille on sattunut kaikille asiantuntijoita.

Huhtalan torpalla kasvaa kaksi kaunista harvinaisuutta: idänverijuuri ja ketoneilikka, kertoi minulle Metsähallituksen suojelubiologi Anneli.

Kiitän minua opastaneita kasvientuntijoita opetuksesta ja neuvoista. Olette avanneet minulle uuden maailman.

Huhtalan torppa idänverijuuri

Huhtalan torpan alkuperäinen nimi on Wuorihuhta.

 

Kuinka luonnontuntemus kehittyy

Erä- ja luonto-opasopiskeluista kertovista artikkeleistani näkee kehityksen kaaren: kun alussa pohdin ammatillista itseäni, jäi se välillä pahasti lajituntemuksen jalkoihin ja sitten taas, kasvit ja eläimet opittua, siirtyi ammatilliseen pohdintaan tuotteiden testaamisen ja viimeisien näyttöjen myötä.

Nyt voitte halutessanne onnitella, sillä 10.10.2017 tutkintolautakunta on hyväksynyt loputkin suoritukseni ja olen valmistunut erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon. Paperit sain kotiin tällä viikolla. Juhlat järjestän joskus tulevaisuudessa.

Muistutan kuitenkin, että tässä kohtaa oppiminen on päässyt vasta mukavaan alkuvauhtiin ja jatkuu koko elämän, sillä kyseessä on vähintäänkin haastava työ ja ammatti!

Kaikki tarinat matkaltani erä- ja luonto-oppaaksi.

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.