Verenroiskeinen viikonloppu Vierumäellä – WAFA

Kävin WAFA (Wilderness Advanced First Aid) -ensiapukurssin Vierumäellä viime viikolla.

Herää kysymys, miksi halusin osallistua englanninkieliselle ensiapukurssille lähes heti Suomen Punaisen Ristin EA2-kurssin jälkeen, kun mitään pakkoa ei minulla ollut.

Olen ollut jo muutaman vuoden ajan kiinnostunut Wilderness Medical Associatesin järjestämistä kursseista, joita Suomessa tarjoaa Outward Bound Finland ry. Kurssin varsinaisen sisällön lisäksi olin kiinnostunut opettelemaan ensiaputermejä englanniksi: siitä on hyötyä matkustaessa ja toisaalta kotimaassakin matkailualalla toimiessa.

Kurssit ovat kuitenkin aina sattuneet sellaiseen aikaan, etten ole päässyt niille tai taloudellinen tilanteeni on ollut huono. Tällä kertaa oman apunsa tarjosi onnetar: Partioaitan Facebook-arvonnassa arpa osui minuun ja voitin osallistumisen Vierumäen WAFA-kurssille majoituksineen! Kun olin jo kursseja taas kerran katsellut ja miettinyt, miten järjestäisin kurssimaksun, tuo onnenpotku tuli juuri oikeaan kohtaan.

Mikä WAFA-ensiapukurssi sitten on?

Wilderness Advanced First Aid, WAFA on kansainvälinen ensiapukurssi.

Asiasisällöltään WAFA-ensiapukurssi vastaa melko hyvin suomalaisia ensiapukursseja. Tämän kurssin painotus kuitenkin selkenee, kun kouluttaja alkaa kertoa ”systeemistä” eli kolmioista ja lähdemme ulos harjoittelemaan. Esimerkkitapauksia kävimme läpi sekä luokassa että ulkosalla.

Ulkoilijalle, retkeilyn ammattilaisille ja erilaisissa maastoissa toimiville oppaille kurssi antaa erilaiset eväät hätätilanteisiin kuin kaupunkiympäristöön keskittyvät tavalliset ensiapukurssit.

Koulutuksessa korostetaan näiden oppien soveltumista eräolosuhteisiin: kun apua on huonosti saatavilla, käytössä on vähän välineitä ja ympäristökin voi hankaloittaa pelastus- ja hoitotoimia (kylmyys, sade, epätasainen maasto, uusi lumivyöry).

WAFA on kansainvälinen ensiapukoulutus ja kurssikavereilta kuulemani mukaan se kuuluu monissa maissa erilaisiin luonto- ja matkailualan koulutuksiin ja työtehtäviin pakollisena.

Kolmiot yksinkertaistavat ensiavun suunnittelua

WAFA-koulutuksessa keskitytään yhdenlaiseen vaiheittaiseen onnettomuustilanteen lähestymistapaan, joka yksinkertaistettuna jää helposti mieleen ja jota on helppo noudattaa, vaikka oikeassa ensiaputilanteessa olisikin kiire ja häiriötekijöitä.

Jostain muistin sopukoista kuulen kouluttajamme Gavinin äänen:

Trust Your Triangles!

Kolmiot ovat kaavion muodossa oleva kokonaisuus, jota noudatettaessa mitään tärkeää ei jää huomaamatta ja jos potilas evakuoidaan, on helppoa antaa ammattipelastajille kaikki tarpeelliset tiedot apua hälytettäessä ja avun saapuessa.

Materiaalit WAFA-ensiapukoulutuksessa

Sain kurssikirjan postitse noin kuukautta ennen kurssia, kurssin alussa PowerPoint-kalvoista koostuvan class notes -vihkon, johon tein omia muistiinpanoja koko kurssin ajan, SOAP Notebookin potilasdokumentointia varten sekä The Field Guiden eli taskuun tai reppuun mahtuvan oppaan (ei kuvassa).

IMG_20171012_135444.jpg

Varsinkin kurssikirja on hyvä ja maallikolle sopiva muistin virkistämiseksi. Itse ainakin silmäilen kurssikirjaa ja omia muistiinpanojani ensi talven aikana säännöllisesti, muistuttaakseni itseäni tärkeistä kohdista. The Field Guide luultavasti päätyy rinkkaan, vihkonen on vettähylkivä ja riittävän pieni kulkemaan sivutaskussa.

Vieraskielinen opetus ei ollenkaan muodostu esteeksi, jos pystyy opiskelemaan kurssikirjaa etukäteen, kertaamaan iltaisin ja lopputentissäkin voi vielä käyttää sanakirjaa, jos epäilyttää oma osaaminen.

Tärkeämpää kuin termit, on osaaminen. Koko viikonlopun ajan toimiamme arvioitiin ja jos teimme harjoituksissa jotain puolihuolimattomasti, siitä tuli palautetta ja neuvoja sekä kurssikavereilta että kouluttajilta. Kurssi on kuitenkin parempi paikka mokailla kuin oikeat tilanteet, joten oli hyvä saada heti korjaus tekemiseen.

WAFA-kurssiviikonlopun odottamattomin anti oli verkostoitumisessa

Luonteestaan johtuen WAFA-kurssit Suomessa keräävät innokkaan, kansainvälisen, seikkailuista elävän joukon ulkoilmaihmisiä yhteen neljäksi päiväksi. Mukana oli paljon hiihto- ja jäätikköoppaita ympäri maailman ja matkanjärjestäjiä, joiden kohteista vain haaveilen.

Esimerkiksi ihastuttava kämppikseni oli vuoristo-opas ja matkailuyrittäjä Inka Japanista. Hänen kanssaan riitti juttua ihan koko elämästä!

En nyt tässä ala esitellä kaikkia kurssilaisia, mutta kaikki kurssille osallistujat olivat mielestäni keskivertoa sosiaalisempia tyyppejä ja keskustelut tauoilla ja iltaisin olivat minulle hyvin antoisia. Minulla oli ilo tutustua myös kanssa-ammattilaiseen eli Sammalsielu Osmaan omalta paikkakunnalta kimppakyydin merkeissä.

Kurssipäivät olivat pitkiä ja illaksi saimme kotitehtäviä: esimerkkitapauksia ja ohjeen kerrata sen päivän oppisisältö sekä lukea valmiiksi seuraavan päivän aineistoa.

Olen iloinen myös Gavinin ja Carlin tapaamisesta: kouluttajina he ovat taitavia ja he tekivät oppimisesta helppoa. Kuvista kiitos Gavinille, minulla oli niin kiire oppia, etten ehtinyt juurikaan ottaa kuvia!

Pieni välihuomautus kurssien vertailusta/hehkuttamisesta

Välillä törmään käsitykseen, että SPR ja EA1 ja EA2 ovat standardi ja kurssien sisältö ja opetustapa olisi huono, koska SPR on saavuttanut monopoliaseman.

Ensinnäkään, heillä ei ole monopoliasemaa, koska lain mukaan missään ei saisi vaatia juuri SPR:n EA1- tai EA2-voimassaoloa. Usein vaatimuksessa lukeekin lisäksi ”tai vastaavat tiedot ja taidot”.

Keskustelua herättääkin, mitkä kaikki kurssit ja olemassa olevat taidot voidaan hyväksyä vastaaviksi. Siihen minulla ei ole vastausta.

Toiseksi, SPR on kehittänyt ensiapukursseja paljon ja heillä on hyvä välineistö kurssien pitämiseen: elvytysnuket (jotka antavat palautteen elvytyksen onnistumisesta) ja muu välineistö. Jos satuit huonon kouluttajan kurssille, laita siitä palautetta!

Suomen Punaisen Ristin eduksi on laskettava, että elvytysopetus on perusteellisempaa ja koska olin erittäin hyvin perillä kaupunkiolosuhteissa annettavasta, tavallisesta maallikkoensiavusta mennessäni tälle WAFA-kurssille, englanninkielinen lääketieteellinen termistö oli helppo omaksua.

Minulla on myös ollut onni osallistua sellaisen SPR-kouluttajan kurssille, joka vaivojaan säästämättä teki esimerkkejä ja harjoituksia ulkona meidän erä- ja luonto-opasopiskelijoiden kanssa. Kaikki kouluttajat eivät ole yhtä joustavia ja toisaalta, jos ryhmä ei koostu ulkoilmaihmisistä, ei ehkä ole järkeäkään erikoistua eräolosuhteisiin.

Olen jatkossakin ajatellut pitää Suomen Punaisen Ristin EA-korttini voimassa ja sen lisäksi osallistua WAFA- ja Brigde-koulutuksiin mahdollisuuksieni mukaan. Haluan olla paras mahdollinen auttaja hätätilanteessa, jos sellaiseen joskus joudun!

WAFA-koulutukseni ja -korttini on voimassa kolme vuotta, jona aikana voin päivittää sen Bridge-koulutuksessa WFR:ksi eli Wilderness First Responderiksi. Tämä on seuraava suunnitelmani!

Lisätietoa

WAFA-kurssit Suomessa: Outward Bound Finland ry – ensiapukurssit
Partioaitan 365-klubi tarjoaa tapahtumia ympäri Suomen, myös liittyen WAFA-kursseihin ja ensiapuun eräolosuhteissa: Partioaitta – 365-klubi

Otsakekuvassa potilas on esimerkillisesti näyttelijäntyötään parantaakseen syönyt pihlajanmarjoja saadakseen aikaan kunnon oksennuksen.

2 vastausta artikkeliin “Verenroiskeinen viikonloppu Vierumäellä – WAFA”

  1. Tämäpä olikin mielenkiintoista. En ollut aiemmin kuullut näistä kursseista, mutta olen usein miettinyt, että tilausta tällaiselle on varmasti paljon. Kuulostaa oikein mainiolta opetuspaketilta, ja verkostoituminen on aina parasta kaikissa koulutuksissa, jotka kokoavat yhteen samanhenkisiä ihmisiä. (Haha, Osma on vanha kaverini, opiskeli aikanaan myös Turussa, mahtava tyyppi!)

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.