Kehä Vihreällä toisenkin kerran

Jatkoimme tällä kertaa Kehä Vihreää toiseen suuntaan.

Kehä Vihreä on Jyväskylän kaupungin keskustaa kiertävä vihervyöhyke. Siihen on päässyt viime ja tänä kesänä tutustumaan asukaskävelyillä, joita vetää Jyväskylän kaupungin maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski.

Viimeksi kävelimme asukaskävelyllä Tourujoelta Kehä Vihreää Lutakon kautta Teeleidille ja nyt vuorossa Kehää toiseen suuntaan, Tourujoen ja Viitaniemen kautta. Harjulle emme tällä kertaa ehtineet, sillä kyselimme niin paljon Tourujoen tulevaisuuden suunnitelmista, että olimme myöhästyä teeltä.

Tourujoen luontopolku – viidakko keskellä kaupunkia

Tourujoen rannassa katselimme aikamme keskellä kaupunkia sijaitsevan luonnonsuojelualueen kasvistoa ja jokea, joka tällä hetkellä virtaa hyvin tyynesti läpi maiseman. Uusissa suunnitelmissa Tourujoki vapautetaan eli siihen rakennetaan taas kosket ja joen varrella olevat voimalasulut poistetaan.

Jyväskylä Kehä Vihreä

Tourujoen rannassa puhuimme, ettei joen kunnostus vaikuta kovinkaan paljon alajuoksuun, mutta luontopolulla muutoksia jo tulisi juuri ennen luonnonsuojelualueen alkua: kevyen liikenteen silta joen yli Kankaan kaupunginosasta kaupunkiin ja muutoksia joen linjaukseen.

Luontopolun rakenteita uusitaan tarvittaessa ja luontopolun viidakkomainen ilme siirtyisi suojaistutusten muodossa myös joen itäpuolelle peittäen Kankaan rakennukset nykyistä paremmin maisemasta.

Minulle uutena tietona tuli, ettei tämä yksi ruosteenruskea kohta joesta ole mitenkään saastunut, vaan pohjan väri johtuu luonnollisista aineista.

Tähän kohtaan on joen kunnostuksen yhteydessä tulossa muutoksia joen palatessa vanhaan uomaansa voimakkaammin ja siten keskelle jäisi taas voimakkaammin erottuen saari, joka joen keskellä siis on nytkin, mutta sitä ei ehkä hahmota, kun toisella puolella vettä on vain nimeksi.

Kehävihreä2-51.jpg

Kun nousimme pois Tourujoen luontopolulta, selvisi minulle sekin, mitä bambukasvusto molemmin puolin portaita on: se on kangaskortetta. Joksikin kortteeksi sitä pohdinkin, mutta en ollut tullut tarkistaneeksi kasvikirjasta. Jotain uutta voi oppia joka päivä!

IMG_5759.jpg

Uusi kaupunginosa Kangas

Kävelymme jatkui joen vartta pitkin Kankaalle Kytkinlaitoksen kohdalle, kävimme läpi suunnitelmaa joen vapauttamisesta patojen kohdalla, sitten kävelimme Lohikoskentien siltojen ali ja kohti kaupunkia.

Näimme myös padon sulkujen purkamista, tämä työhän tehtiin samalla viikolla alkuviikosta tarkoituksena tutkia jokea muutostöitä varten vedenpinnan ollessa alempana.

Kehävihreä2-66.jpg

Seuraavaksi saavuimme koepenkkipuistoon Koskenharjulla. Täällä oli puistoistuimia, jotka ovat opiskelijoiden käsialaa. Ne ovat joutuneet ilkivallan kohteiksi, esimerkiksi riippumattotelineessä ei ole enää riippumattoa. Toisaalta koepenkkipuiston on tarkoitus simuloida sitä oikeaa käyttöä, väkivaltaisinekin ilmentymineen.

 

Tuomiojärven ranta

Tuomiojärven uimarannalla on useita kuntoilupaikkoja ja lasten leikkipaikkoja. Rantalentiksen pelaajia riitti, vaikka pilvet hiipivätkin taivaan reunasta kannen yli toiseen reunaan estämään syysauringon säteet.

Viitaniemen puutarhakaupunginosa

Uimarannalta kävelimme Martti Korpilahden polkua pitkin Viitaniemeen. Viitaniemessä Kehä Vihreältä voi poiketa viherkaupunginosaan Viitaniemen liikennepuiston kohdalta.

Jatkoimme kuitenkin tällä kertaa matkaa läpi asuinalueiden.

Sepänkeidas ja lasten tekemät taideteokset

Kehä Vihreään kuuluu Sepänkeidas, lasten tekemä kaupunkitaideteos, joka on valmistunut aivan äsken, uudet alikulkutunnelit on maalattu teemaan sopivilla väreillä ja lapset ovat suunnitelleet niihin mosaiikkitaideteokset sekä alikulkutunnelin jälkeen kävelytin varteen hienot kuvatolpat. Maastoon on tuotu kunttaa eli metsänpohjaa Pohjois-Karjalasta: viheralueet olivat sammal-varpukasvustoa, tosi hieno ratkaisu!

Kuljimme läpi Sepänpuiston, joka on kohtaamispaikka skeittaajille ja ulkokirpputorin pitäjille kesäisin.

Oppaamme Mervi huomasi meidän olevan aikataulusta myöhässä, hän muutti hieman suunnitelmaa emmekä käyneetkään Harjun kautta vaan kiersimme sen sivusta. Palaamme Harjulle toisen kerran, sillä meillä on siellä suunniteltavaa ensi kevääksi.

Harjun jälkeen suuntasimme kohti Mäkimatin perhepuistoa, jossa häpeäkseni en ole koskaan käynyt enkä ole ymmärtänyt sen visuaalista näyttävyyttä muiden kertomuksista. Valokuvat jäivät ottamatta, mutta ihmemaa on löytynyt.

Kävelyn päätteeksi kävimme taas teellä Teeleidissä keskustelemassa näkemästämme.

Kehä Vihreän kehitys

Kehä Vihreä on hanke, jossa yhteisöllisyyttä on otettu huomioon, itsekin olen istunut kerran työryhmässä miettimässä Kehä Vihreän tarinallistamista. Tälle kehälle istuisivat erilaiset opastukset: opastus kuntoilijalle, lapsiperheelle ja Jyväskylän paikallishistoriasta kiinnostuneelle turistille voisivat kaikki olla erilaisia. Asukkaiden tarinat saisivat ehkä jossain opastuksessa tilaa ja joku opastus voisi keskittyä reitin varrella sijaitseviin nykyisiin tai historiassa siellä olleisiin yrityksiin.

Lenkki Kehä Vihreällä on minulle vaihtelua pelkkään Jyväsjärven kiertämiseen tai Aittorinteen ja Halssilan polkuverkoston seikkailuihin.

Asukaskävelyllä Kehä Vihreällä Jyväskylään sai paljon syvyyttä, useampi kohta kaupungista oli tarkkailussa ihan ensimmäistä kertaa!

Kuinka moni voi todella sanoa tuntevansa kotikaupunkinsa? Itselläni motivaatio ei ole Jyväskylässä riittänyt kaupungin ylläpitämiä luontopolkuja ja vierekkäisiä kaupunginosia kauemmaksi, mutta Kehä Vihreä on tähän uusi poikkeus.

Taideprojekteista ja joen kunnostuksesta huomaa, että Kehä Vihreä kokonaisuutena on sydämen asia kaupungin päättäjille. Jyväskylästä ei haluta tehdä kivikaupunkia.

Kuulin myös Sinisistä Kehistä: Tuomiojärven ja Palokkajärven ympäri kulkevien väylien kehittämisestä. Itsekin kävimme joskus kiertämässä Tuomiojärven ja se olikin toisesta päästä hieman hankalaa rannan voimakkaan rakentamisen vuoksi, joten siellä reitti vielä hakee uomaansa.

Kehävihreä2-91.jpg

 

Kännykkä kädessä Kehä Vihreälle?

Yksi tapa löytää asioita Kehä Vihreältä on tutustua siihen tietokoneella tai matkapuhelimessa CityNomadin kautta. Ohjelmasta löytyy Kehä Vihreä -opastus, josta voi tarkistaa reitin varrella sijaitsevia kohteita.

Oletko sinä jo käynyt Kehä Vihreällä?

 

Yksi vastaus artikkeliin “Kehä Vihreällä toisenkin kerran”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.