Partioaitan 365-klubi: Pata Degermanin valokuvausvinkit

Kun kuuntelet hyvää esiintyjää, on aivan sama, vaikka olisit kuullut hänen juttunsa aiemmin.

Suomen ainoa The Seikkailija Pata Degerman on myös Fjällrävenin markkinointikasvo ja vetänyt klubi-iltoja muissa Partioaitoissa, nyt saapuen Jyväskylään.

Tupa oli eilen täynnä valokuvaajia ja retkeilijöitä, kun Pata puhui valokuvaamisesta.

Osa vinkeistä oli kameran suojaamiseen liittyviä: teippaa kameran saumat kamerateipillä, hanki oikeanlainen suojus vettä ja/tai pölyä vastaan ja naamioi kameralaukkusi halvemmaksi kuin kamera siellä sisällä. Älä vie kameraa nopeasti kylmästä lämpimään.

Joitain valokuvausvinkkejä saimme sommittelusta ja valon heijastumisesta silmistä (otsakekuva on tästä hyvä esimerkki). Erikoiset kuvakulmat ja ennakkosuunnittelu helpottavat kuvaamista, jos on samassa paikassa 2000 muunkin kuvaajan kanssa katsomassa sitä kaikkein hienointa kuvauskohdetta. Pata käski myös mennä lähemmäksi.

Minusta hän meni kertomuksensa mukaan aivan liian lähelle jääkarhua, käärmettä, myrkkysammakkoa ja myskihärkää!

Pata on hyvin liikkuvainen esiintyjä. Hän syöksähteli kameroidensa kanssa ja flirttaili eturiviin, yleisö naurahteli hyväntahtoisesti mukana.

Lopulta pääsimme siihen, kuinka villieläimiä kuvataan

Tunsin nenässäni pingviinien ulosteen hajun, kuulin korvissani jääkarhun murinaa ja näin valaiden uivan kohti. Pakenimme purkautuvaa tulivuorta ja tuuli vinkui armottomasti telttamme ympärillä.

Pata_Partioaitta-31.jpg

Koska valokuvausiltoja oli järjestetty aiemmin monella paikkakunnalla, olin lukenut Patan vinkkejä muista blogeista, mutta se ei himmentänyt esityksen nautittavuutta.

Pata on henkilö, joka on kuin kuka tahansa ja samalla hän on erikoinen tyyppi, sillä hän elää hyvin erilaista elämää kuin tavallinen jokamiesluontokuvaaja. Hän sanoi esimerkiksi laittavansa Instassa viestejä kuuluisille kuvaajille ja kysyvänsä suoraan, miten jokin kuva on otettu, millä säädöillä ja voisivatko he lähteä yhdessä kuvaamaan.

Once in a lifetime – or twice?

Pata kertoi myös mielenkiintoisen tarinan siitä, miten kaikki ei ole sattumaa.

Kun hän sai Islannissa ollessaan tietää, että tulivuori oli purkautunut, retkikunta lähti nopeasti hiihtämään kohti tulivuorta. Hän kuvasi monta tuntia ja sai ainutlaatuisia kuvia, esimerkiksi tulivuorenpurkauksen ja revontulet samaan kuvaan.

Tämähän oli tavallaan once in a lifetime, mutta kuitenkaan se ei oikeasti ollut, sillä vuonna 2011 tuli uusi tulivuorenpurkaus.

Tähän Pata oli kuitenkin varautunut hankkimalla heti edellisen tulivuorenpurkauksen jälkeen lentolipun valmiiksi ja näin hän pääsikin heti matkaan, kun tieto tulivuorenpurkauksesta tuli.

Taas kuvat olivat aivan mahtavia, sillä samaan kuvaan hän sai tällä kertaa salamointia ja tuhkapilviä. Joskus siis jokin olosuhde voi toistua, sillä onhan hyvin todennäköistä, että Islannissa tapahtuu lisää tulivuorenpurkauksia, ja saat uuden tilaisuuden kuvata jotain sellaista, minkä luulit olevan ainutlaatuista.

Pata puhui siitä, miten nykyinen jatkuva kuvavirta vähentää ”ihan kivojen” kuvien tarvetta, sillä aivan uskomattomia kuvia voi ostaa parillakympillä koska tahansa, lähes mistä maailmankolkasta tahansa. Silti kannattaa kehittää itseään valokuvaajana ja pyrkiä ottamaan pysäyttäviä kuvia.

Partioaitan YouTubesta löytyvät seuraavat pätkät Patan esiintymisistä:

 

Liity Partioaitan 365-klubiin täällä ja pääset osalliseksi tällaisista klubi-illoista.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.