Miten sinä voisit oppia lisää kasveja?

Ennen lähtöä unohdin informoida valokuvaajaa, että ajattelin meidän esittelevän Huhtasuon laavun alueen kasveja myös.

Nyt kuvissa siis näkyy kasveja muilta reissuilta. Otsakekuva on lehtopalsami Tourujoen rannasta.

 

 

Erä- ja luonto-oppaana opetellaan kasveja listan mukaan vielä ainakin hetken aikaa, kunnes opintosuunnitelmat uudistuvat.

Yhteensä putkilokasveja listalla on 124 kappaletta.

Putkilokasvi siis tarkoittaa kasveja, joissa on erilaistuneita johtosolukoita eli putkiloita veden ja ravinteiden kuljettamiseen, sienet, jäkälät ja sammalet on vielä erikseen.

Luonnontuntemusta testataan kaikissa eri ryhmissä erikseen (nisäkkäät talvella, linnut keväällä, kasvit syksyllä). Opeteltavista lajeista esillä on puolet joko kuvina tai kasvien tapauksessa oikeina kasveina, ja näistä tulee tunnistaa suurin osa. Kaikki tenttien lajit lasketaan yhteen ja tunnistamisen kokonaisprosentti on oltava yli 80%. Tämä on kova urakka, jos peruskoulussa ei ole ollut kiinnostusta biologiaan.

Miten kasvintuntemusta voi harjoitella?

Luontoretkellä, faktoja esittelevästä kirjasta vai satukirjasta?

Ensin menin metsään yksin ja ahdistuin, kun kaikki aika meni kirjaa selatessa. Luontoretki seurassa on hyvä, jos sinulla on mukana opas, joka osaa kasvit. Yksin ei kuitenkaan ensin tule hullua hurskaammaksi, vaan hyttyset syövät, kun joutuu etsimään lajit kirjasta.

Tupasvillaa Patvinsuo

Siirryin takaisin sisälle. Hyvä kirja kasvintuntemuksen kehittämiseen on Otavan Värikasvio. Siinä on piirretyt kuvat ja se on selkeä. Hintakaan ei päätä huimaa. Pänttäsin siis tätä kirjaa, johon olen merkinnyt opeteltavat lajit rukseilla. Tein ihan raakaa ulkolukuharjoittelua.

Menin uudelleen metsään ja totesin, että en mä vieläkään taida osata. Oli siis etsittävä lempeämpi opas kasvintuntemukseen.

Huomasin hyödylliseksi Valittujen Palojen kirjan Suomen luonnonkasvit, jonka olen saanut äidiltäni. Tässä ei ollut kaikkia opeteltavia kasveja, mutta tässä oli tarinoita ja kertomuksia. Luin kirjan yhdessä illassa läpi niiden kasvien osalta, jotka olivat kasvilistalla.

Mikä olisi mielenkiintoisempaa kuin lukea tarina siitä, miten pihasaunio on levinnyt koko Suomeen sadassa vuodessa vuoden 1849 jälkeen, koska sen pähkylät ovat pieniä, kosteina erittäin hyvin tarttuvia ja niitä on pienessä mykerössä aivan uskomaton määrä?

Aivan, ymmärrän, ei ehkä juuri sinua kiinnostava juttu. Mutta minä en luultavasti enää unohda pihasauniota enkä sen serkkua peltosauniota.

Kun olin lukenut näitä tarinoita eri kasveista ja sen myötä niiden nimet ja kuvat olivat painuneet syvemmälle muistiini, lähdin taas metsään ja nythän se riemuisaksi muuttuikin!

Uuvana

Tunnistin todella paljon lajeja ja kun tunnistaminen alkoi sujua, ei niin kovasti harmittanut, jos jotakuta ei muistanutkaan: kännykällä kuva ja kotiin päästyä Otavan Värikasvio esiin. Johan alkoi sujua!

 1. Tsemppaa siis ensin kirjasta, sitten ulkona!
 2. Tietokirjan lisäksi suosi kertomuksia, ne on helpompi muistaa.
 3. Hyödynnä kavereitten osaamista.

Jos lukijoissa on tulevia erä- ja luonto-oppaita, vinkkini sinulle!

Aloita opiskelu hyvissä ajoin (kuukausia) ennen tenttiä ja käytä kaikki keinot: piirrä kasvit vihkoon, kerää kasveja ja kuivaa niitä, liity Facebook-ryhmiin, joissa tunnistetaan kasveja tai sieniä ja käy ahkerasti kasviretkillä. Tee kasvintunnistustreffit opiskelutovereitten kanssa.

Ensisijainen neuvoni on: aloita ajoissa!

 

 

 

Miten se kasvitentti sitten menikään?

Kuten arvata saattaa, kasvien osuus meni hyvin, kun olin niitä koko kesän opetellut eri tavoilla. Suit sait sukkelaan kirjasin kasveja lappuun ja siinä tuli muutama vauhtisokeusvirhe. Kahta kasvia en tunnistanut ollenkaan, jäivät painamaan mieltä.

Sienet taas… osasin reilusti yli 50 % mutta alle 80%, joten toinen 50 %:n korttini meni tässä. Ensimmäinenhän oli käytetty lintuihin. Jatkossa aion siis keskittyä keväisin lintuihin ja syksyisin sieniin, ettei tarvitse hävetä osaamattomuuttaan.

Kokonaisprosentti huitelee jossain 90 %:ssa ja se on tällaiselle tyhjäpäiselle yksilölle erinomainen tulos.

Kokonaisuutena olen nyt suorittanut hyväksytysti luonnontuntemuksen listatentit. Hyvä minä!

Kasvitentti oli samalla viimeinen lähiopetuspäivä. Kaikki tehtävät on nyt tehty ja opiskelut ovat ohi.

Valmistuminenkin häämöttää tunnelin päässä ja sen ajankohta taas on riippuvainen tutkintolautakunnasta. Kaikki näyttötilaisuudet on pidetty ja paperit lähteneet oppilaitoksesta hyväksyttyinä. Tutkintolautakunta kokoontuu lokakuussa, joten sen jälkeen on lupa odotella myös tutkintotodistusta!

5 vastausta artikkeliin “Miten sinä voisit oppia lisää kasveja?”

 1. Kiitos vinkeistä Anne! Hyvät vinkit on tarpeen näin opiskelun alkutaipaleella. Luontoa alkaa katsella ihan eri tavoin kun opeteltavana on liuta uusia tuttavuuksia kasveista, sienistä ja linnuista ynnä muista. Pyörälenkeilläkin tulee nykyisin enemmän äkkipysäyksiä kun on ihan pakko pysähtyä tunnistamaan sieniä.

  1. Joo, muistan hyvin valaistumisen hetken ekan opiskeluviikon jälkeen: nenä kääntyi kohti maata ja siellähän oli vaikka mitä erilaisia kasveja. Aiemmin oli pelkkää vihreää massaa!

   Nykyään mä kerron aina kaikille kavereillekin tarinoita kasveista, vaikkei niitä oikeastaan kiinnostaisikaan. Yritän löytää kaikesta mielenkiintoisia puolia, se käy parhaiten noiden tarinoitten kautta.

   Tsemppiä opiskeluun!

 2. Hei, onittelut menestyksestä luonnontuntemuksessa! 🙂 Tässä tuli tosi hyviä vinkkejä. Itse hoidin (biologian) lajintuntemuskurssit pitkälti aika yliolkaisesti parin päivän mielipuolisella pänttäämisellä – ja kyllähän sen sitten tietää, miten pitkään sillä tavalla opiskellut asiat pysyvät päässä. Pitäisi mennä kertaamaan mm. niitä kasveja. 😀

  1. Kiitos! Otin tentit erittäin toisarvoisina, sillä osaaminen tuntui tärkeältä. Ehkä juuri siksi putkilokasvit meni hienosti.

   Tajusin myös, että minun pitää kerrata näitä nyt sitkeästi, etteivät unohdu! Ja opetella lisää!

   Pänttääminen on kyllä huono tapa. Hyi sinua! 😉

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.