Hetta-Pallas-opas 6: Roskaton retkeily, polttopuiden ja kaasun taloudellinen käyttö

Miksi roskiksia ei saisi käyttää?

Sanomattakin on selvää, ettei luontoon saa heittää roskia, mutta kansallispuiston taukopaikalla on roskiksia ja mikä olisikaan huolettomampaa, kuin heittää sinne hajonneet taukokengät ja kaikki tyhjät ruokapussukat, repusta pois painamasta, ajattelet ja ojennat jo kättäsi avaamaan roskiksen kantta.

Ei! Älä tee sitä!

Kun jätät roskia taukopaikan roskikseen, ne täytyy hakea sieltä pois mönkijällä. Jokainen roska roskiksessa aiheuttaa lisää huoltoajon tarvetta. Huoltoajo kuluttaa maastoa ja huoltohenkilöstö on sen ajan pois muusta kansallispuiston huoltotyöstä.

Sinulla itselläsi taas on matkan alussa tietty kuorma, jossa roskat eivät voi tuoda ainakaan lisää painoa, vaan pikemminkin kun syöt ruokaa, kuorma kevenee.

Sinä olet joka tapauksessa menossa lajittelupisteiden suuntaan autotien päähän, joten jätä roskapussi rinkkaan ja pistä roskiksen kansi takaisin kiinni!

Roskikset ovat jäänteitä retkeilyreitin alkuajoilta, kun kävijämäärät olivat vähäisempiä, tuolloin panostettiin palveluun ja huoltoajon tarve ei ollut valtava, vaikka roskiksia käytettiinkin jatkuvasti.

Ajat ovat kuitenkin siitä muuttuneet ja olemme siirtyneet roskattomaan retkeilyyn, sillä nykyisin ymmärrämme, että jokainen, joka kantaa tunturiin jotain, jaksaa sen kantaa myös takaisin, pois tunturista, eikä mönkijäkyyti ole roskille hyväksi.

Suosittelen ottamaan roskikseksi mukaan tukevan, suurehkon ja tiiviisti suljettavan pussin, josta roskat eivät pääse sotkemaan muita asioita rinkassa. Myös yhden vedenpitävän säilytyspussin voi ”uhrata” tähän, jos vain muistaa sen pestä huolellisesti kotiin päästyä ja käyttää uudelleen.

Muutama yksittäinen roskatyyppi ja niiden käsittely

Älä polta alla olevan kuvan mukaisia valmisruokapusseja tai vastaavia, joissa on foliopinta. Folio ei pala ja foliomytyt haittaavat tuhkan käsittelyä.

Sen sijaan tällainen pussi toimii hyvin pikkuroskiksena loppumatkalla. Pienimpään tilaan se menee rullaamalla.

Punainenhiekka Pallasjärvi

Toinen yksittäinen roska, jonka oikea paikka useinkaan ei ole löytynyt aloittelijalta luontevasti, on kosteuspyyhe. Siis sellainen kosteana pakattu, puhdistautumisessa kätevä. Niitä ei saisi laittaa tupien käymälöihin, koska niistä useimmat eivät maadu ja ne jotka maatuvat, maatuvat liian hitaasti.

Hetta-Pallas-reitin käymälöissä on usein vessoissa mahdollisuus laittaa nämä kosteuspyyhkeet samaan roskikseen kuukautissiteiden kanssa, mutta itse olen käyttänyt näillekin pientä suljettavaa muovipussia, jossa likaiset kulkevat rinkassa.

Suosittelen käyttämään vessapaperina kosteuspyyhkeiden sijaan ihan tavallista vessapaperia, joka hajoaa ja maatuu parhaiten näiden käymälöiden säiliöissä.

Milloin roskista saa käyttää?

Jos havaitset vaikkapa tuvassa tai pihalla muiden jättämiä roskia, eivätkä ne mahdu sinun roskapussiisi, voit jättää ne tuvan roskikseen huollon hoidettavaksi.

Missään muussa tapauksessa ei ole hyväksyttävää käyttää roskista.

Tästä muuten huomio: kun olet siellä paikalla, sinun on kätevä nostaa muiden roskat roskikseen. Älä tyydy katsomaan tai lähettelemään palautetta jonnekin, josta se ohjataan huollon tiedoksi, vaan toimi. Pieni roskakasa houkuttelee jollain psykologisella menetelmällä muitakin jättämään roskia samaan kasaan. Nopea tilanteen eliminointi on parempi ja sinäkin voit sen tehdä.

Jos jätät palautetta tupakirjaan, muistathan etteivät edellisen merkinnän tekijät välttämättä ole samat henkilöt, joiden jälkiä siivosit. Älä siis syyttele heitä, vaan kerro tilanteesta neutraalisti.

Kaasun käyttö tuvilla

Lue ohjeet huolellisesti, ettei kaasuhana jää auki turhaan.

Hetta-Pallas

Huoltoajojen vähentämiseksi myös tupien kaasua kannattaa käyttää säästeliäästi: pullojen vaihtoväli pitenee ja ympäristö kiittää.

Oma retkikeitin on edelleen vähiten huoltotarvetta aiheuttava tapa kokata ruokansa, mutta toki kaasut ovat tuvilla retkeilijöitä varten.

Polttopuiden kanssa säästeliäisyys on myös hyve

Polttopuun määrää nuotiossa ei tarvitse liioitella: jos vain fiilistelet notskilla, kannattaa tehdä ennemmin pienet kynsitulet kuin mahtava roihu.

Puu myös syttyy helpommin, jos sitä pilkkoo pienemmäksi. Kirveet reitin taukopaikoilla ovat painavia ja kömpelöitä, mutta käyttökelpoisia.

Kirves ei ole ollenkaan niin pelottava, kun sen käyttöön tottuu! Harjoittele rohkeasti vaikka taloyhtiön grillikatoksen puuliiterissä, niin retkellä et ole ensimmäistä kertaa kirveen varressa.

Polttopuita ja sytykkeitä pitää aina pilkkoa seuraavallekin tulijalle ja tehdä kiehiset valmiiksi, sillä jos joku tulee tuvalle kylmissään ja väsyneenä, hänen tulee saada nopeasti lämpöä mökkiin.

Varsinkin viileällä säällä ja talvella tämä on ehdottoman tärkeää!

Kuppi kuumaa

Tuvan lämmittäminen saunaksi ei ole viisasta

Tuvan ylilämmittäminen on aihe, joka nousee jatkuvasti esiin keskusteluissa. Tässäkin luulen kyseen olevan tietämättömyydestä: aloitteleva retkeilijä haluaa fiilistellä kaminan lämmössä taisteltuaan tuulessa ja tuiskussa koko päivän, eikä ollenkaan ymmärrä, että sitä pitäisi lämmittää kohtuudella. Illalla sitten hiottaa!

Ovatpa jotkut viisaammat todenneet, että omassa teltassa lämpötila on ainakin alhaisempi ja täten toimivampi nukkumiseen makuupussissa, kuin toisten säätelemä tuli tuvassa.

Tämä liiallinen lämmitystoiminta on siis sekä epäekologista tuhlausta että epäkohteliaisuutta.

Nuotioiden tekeminen muualle kuin tupien vieressä sijaitseville nuotiopaikoille on kielletty

Valmista ruokasi mieluummin retkikeittimellä kuin avotulella, sillä se on aina taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää. Jos kuitenkin käytät avotulta, huomioi seuraavat asiat:

Hetta-Pallas-reitin tupien ympäristössä on usein yksi tai muutamia tulipaikkoja, jotka tunnistaa hyvästä kivirakenteesta sekä penkeistä kivirakenteen ympärillä.

Muualle nuotioita ei reitillä eikä tupien ympäristössä saa tehdä.

Lisäksi retkeillessä suositulla reitillä tulee luopua siitä periaatteesta, että nuo istuvat tuolla nuotiolla, en mene häiritsemään enkä halua muita minun nuotiolleni. Niin kauan kuin nuotion ympärille mahtuu, suosi yhden nuotion tekniikkaa ja kohteliaisuutta. Tee ruokaa valmiiksi sytytetyllä nuotiolla, vaikka sitten seurassakin, ennemmin kuin jokainen telttakunta omilla nuotioillaan.

Nuotiopaikat ovat yhteisiä, eikä niitä voi varata itselleen.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen käyttö on aina kielletty muualla kuin hormilla varustetuilla keittokatoksissa (Hetta-Pallas-reitillä ei ole tällaisia ollenkaan, sisätiloissa on kaminat ja kaasuhellat).

Retkikeitintä ei lasketa avotuleksi, mutta metsäpalovaroituksen aikana sen kanssa täytyy olla erityisen varovainen. Käytä keitintä tukevalla, palamattomalla alustalla äläkä jätä sitä hetkeksikään valvomatta.

Sytytä nuotioon ja kaminaan tuli mahdollisuuksien mukaan päältä, jolloin tuli polttaa suurimman osan palokaasuista, jotka muuten lähtisivät savuna ilmaan. Tämä onnistuu kuivien puiden kanssa tekemällä riittävästi sytykkeitä ja pilkkomalla puut pienemmiksi.

Käytä enemmän aikaa tulen sytyttämisen valmisteluun kuin itse sytyttämiseen!

Muokkaus: Ajankohtainen tiedote kansallispuiston Facebookista poimittuna 23.9.2017:

Polttopuut ovat vähissä tai loppuneet kokonaan:
– Rihmakuru
– Nammalakuru (päivitys 25.9.2017: Nammalakuruun on toimitettu puita)
– Hietajärvi (päivitys 25.9.2017: Hietajärvelle toimitetaan puita tällä viikolla)
– Pahtavuoma (päivitys 25.9.2017: Pahtavuomalle toimitetaan puita tällä viikolla)

Puuhuoltoa on tehty normaaliin tapaan. Kulutus on ylittänyt odotukset ja liitereiden kapasiteetti on ylitetty. Puuhuoltoa pystytään tekemään todennäköisesti vasta talvella. Eli mukaan lämmintä vaatetta sekä keitin polttoaineineen, jos on tarve lämmittää vettä tai ruokaa.

Samalla myös kulkijoita kannustetaan vastuulliseen puiden käyttöön. Tupia lämmitetään useimmiten aivan liiaksi, niin että on kuuma ja pitää tuulettaa ylimääräiset lämmöt pois. Tuvissa ei varsinaisesti ole tarkoitus oleilla alusvaatteissa. Odota enemmin tunti ja lisää vasta sitten puita, jos on oikeasti kylmä.

 

Lisätietoa resurssien viisaasta käytöstä ja lähteet:

Luontoon.fi: Leirituli Metsähallitus 2017
Luontoon.fi: Roskaton retkeily Metsähallitus 2017

Muistuttaisin vielä, että tämä blogi ei ole varsinainen Pallas-Yllästunturin kansallispuiston palaute- tai myyntikanava, vaikka toimitankin kaikki viestinne asiakaspalveluun. Tässä tulee kuitenkin turhaa viivettä, koska minä olen joskus monta päivää kerrallaan nettiyhteyden ulottumattomissa. Suosittelen olemaan yhteydessä suoraan luontokeskuksiin alueella. Heidän yhteystiedonsa, sähköposti ja puhelinnumero, löytyvät kansallispuiston sivuilta.

Vastaan kuitenkin mielelläni retkeilyä koskeviin kysymyksiin.

Perusteellinen Hetta-Pallas-opas vastaa kysymyksiisi Suomen suosituimmasta ja myös vanhimmasta merkitystä retkeilyreitistä. Luet nyt juttusarjan kuudetta osaa. Klikkaa alta seuraavat osat: jos juttu on jo julkaista, sen kohdalla on linkki. Voit kysyä lisätietoja myös kommentilla tähän kirjoitukseen tai viestillä Facebook-sivullemme!

Juttusarjan osat:

 1. Valmistelut ja ennakkovaraukset
 2. Tuvat reitillä
 3. Autio- ja varaustupaetiketti
 4. Kansallispuiston säännöt ja rajoitukset
 5. Maaston vaativuus, reitin turvallisuus ja matkapuhelimen kuuluvuus
 6. Roskaton retkeily, polttopuiden ja kaasun taloudellinen käyttö
 7. Alueen historia ja kulttuuri

Kirjoittaja Anne Sulander on ollut vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa vuosina 2016 ja 2017 ja kävellyt reitin useita kertoja. Jos huomaat tekstissä virheen tai sinulle jäi kysyttävää, kommentoithan alle niin tarkistetaan!

2 Replies to “Hetta-Pallas-opas 6: Roskaton retkeily, polttopuiden ja kaasun taloudellinen käyttö”

 1. Hei Anne, kirjoitan sinulle nyt toista kertaa.
  Puita pilkkoessa jalkoja ei todellakaan kannata pitää levällään vaan vierekkäin ja suojassa hakkuupölkyn takana, jolloin pölkky estää sääreen iskeytymisen ohilyöntitapauksessa.
  Kuivien ja palavien polttopuiden päällä ei ole myrkky- vaan palokaasuja.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitoksia kommentistasi, niitä saa laittaa vaikka kaikkiin artikkeleihin ja ovat toivottavia! Otin tuon ohjeen pois, eihän se oikeastaan kuulunut aihepiiriinkään ja korjasin kaasut oikeaksi.

   Sun pitää tulla pitämään halonhakkuukoulu! Monessa ohjeessa neuvotaan, että tukeva haara-asento, polvet joustaa kun kirves laskeutuu (jolloin varren kulma on vaakasuora, ettei kirves lipsahda halonhakkaajaa kohti vaan maahan).

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s