Kostea reissu Venäjälle

Tänä kesänä oli mahdollisuus toteuttaa haaveeni lähteä Laatokalle melomaan.

Neljän hengen porukkamme ylitti rajan Imatralta ja suuntasimme kohti Laatokan luoteisosaa. Rajan ylitys meni joutuisasti, ehkä yksi syy tähän oli se, että meillä ei ollut omaa kalustoa matkassa mukana.

 

Matkatoimisto Tres Hombres ja melontayritys Rentakayak.ru

Varasin retken tamperelaisen luonto- ja elämysmatkoihin erikoistuneen pienen matkatoimiston Tres Hombres kautta. Tres Hombesin palvelut ovat itselle tuttuja aiemmilta reissuilta.

Suunnittelusta ja toteutuksesta rajan toisella puolella vastasi paikallinen melontayritys Rentakayak.ru, jonka edustajat tapasimme Priozerskissa (ent. Käkisalmi).

Suunnitelmien muutos Luontoäidin aloitteesta

Ajoimme yhdessä retkemme lähtöpisteeseen Vätikän kylään Kurkijoen kunnassa. Tarkoituksenamme oli viettää 5 päivää Laatokalla meloen ja teltassa yöpyen.

Luontoäiti oli kuitenkin toista mieltä ja sotki suunnitelmiamme. Vettä tuli taivaan täydeltä lähes jatkuvalla syötöllä koko retkemme ajan, joten käytimme mahdollisuutta yöpyä myös vuokramökissä. Mökkejä vuokrasi Tamara-rouva miehensä kanssa.

Yllätys oli paikanpäällä suuri, kun Tamara osasi suomea!

Tuloiltana asetuimme taloksi, saunoimme, söimme ja suunnittelimme tulevia melontareittejä.

Hienot maisemat

Tälle osalle Laatokkaa olivat tyypillistä vuonot ja pienet saaret, jotka antoivat sateisen ja tuulisen sään vallitessa sopivaa suojaa, mutta myös paljon katseltavaa. Osa saarista oli puutonta kalliota, jyrkkiä seinämiä ja osa taas metsän peittämää. Asta-myrskyn tuhoja oli nähtävissä myös täällä. Tarjolla oli myös useita, upeita ja pitkiä hiekkarantoja – kunpa keli vain olisi suosinut…

Teltta- ja taukopaikkoja oli paljon, mutta virallisia tulipaikkoja ei ainakaan tässä osassa järveä ollut, joten ne eivät näkyneet kartassa eikä niitä ylläpidetty mitenkään.

laatokka9.jpg

Vesiliikenne oli vähäistä, järveltä ei kuulunut vesijetien tai moottoriveneiden ääniä eikä rannoilla ollut kesämökkejä. Tämä takasi ihanan hiljaisuuden ja mahdollisuuden rantautua haluamalleen saarelle.

Vain kivijalat muistuttavat menneestä

Sota-aikainen historia näkyi maastossa vanhojen puolustusasemien muodossa. Selvästi näkyivät myös evakuoinnin kohteiksi joutuneiden karjalaiskylien, -talojen ja peltojen paikat – vain kivijalat muistuttivat menneestä. Nämä paikat olivat hyvin kauniita.

Voin ymmärtää esimerkiksi omien vanhempieni tunteet, kun joutuivat näistä hienoista maisemista aikoinaan lähtemään.

laatokka.jpg

Laatokannorppa, uhanalainen asukki Euroopan suurimmalla järvellä

Melontamatkat olivat sään vuoksi pituudeltaan 23-30 km. Tämä jätti meille aikaa tutustua rauhassa Laatokan maisemiin ja pitää evästaukoja sään salliessa joko rannalla tai kelluntatauon muodossa. Eläin- ja kasvillisuustuntijalle Laatokka tarjoaa monenlaista nähtävää. Olimmekin onnekkaita, kun heti ensimmäisenä päivänä näimme uhanalaisen laatokannorpan, Njerpan.

Njerpa.jpg

Hyvin tumma, isosilmäinen otus teki kyllä vaikutuksen ja oli upeaa nähdä se loikoilemassa tyytyväisenä lepokivellään.

Meloessa Laatokka tuntui mereltä, onhan se Euroopan suurin ja maailman 13. suurin makeanveden järvi, sisältäen lähes 600 saarta. 5-8 m/s puhaltava tuuli nostatti aivan toisenlaisen aallon, kun Keiteleellä tai Päijänteellä meloessa.

Maininki tuntui mukavasti vatsanpohjassa ja saaren suojasta avoselälle tultaessa järven kohina ja pauhu olivat kunnioitettavat. Saimme kokea pienen vilauksen Laatokan kauneudesta ja suuruudesta.

Telttailuamme siivitti ukkonen; kuuntelimme arvuutellen miten lähelle se mahtaisi tulla ja tulihan se sitten lopulta aivan lähelle. Ukkosen jyminä oli komeaa ja salamat kauniita, näiden saattamina kömmimme sateen yltyessä telttojemme suojiin.

laatokka7.jpg

Pakettiretki: mitä kuuluu hintaan?

Retken hintaan kuuluivat kaluston ja telttojen lisäksi myös ruokailut ja opastukset, joten lomalaiselle tämä oli loistava paketti! Tarjolla on useita erilaisia kajakkeja (muoviyksikköjä ja -kaksikkoja), myös kanootteja oli saatavilla. Kajakit ja melontavälineet olivat erinomaisessa kunnossa ja soveltuvia kyseisiin melontaolosuhteisiin.

Puitteet melontareissulle olivat muutenkin loistavat: mahdollisuus tehdä päiväretkiä tai pidempiä melontavaelluksia mökissä tai teltassa majoittuen, hyvä välinevarasto, jonka yhteydessä oli katettu terassi – sadekelillä lyömätön juttu esim. kajakkeja pakatessa ja purkaessa.

Yritykseltä on mahdollisuus vuokrata myös ainoastaan kalusto ja tehdä retkiä omatoimisesti.

Oma lukunsa oli Rentakayakin huippuhyvä palvelu!

Omistaja osasi sujuvasti englantia, reagoi nopeasti sähköposteihin, kasvisruokavalio otettiin huomioon, toiminta oli luotettavaa ja laadukasta, nettisivut ovat hyvät ja aito innostus melontaan ja asiakaspalveluun on aistittavissa. Oppaat ovat asiantuntevia, kokeneita ja ystävällisiä sekä tuntevat vesialueet hyvin.

Mikäpä on sen rentouttavampaa kuin se, että saat tulla valmiiseen ruokapöytään, telttasi kasaamisesta vastaa joku muu ja ainoa taakka, jota saat kantaa on mela…

Suomalaiselle ”tee se itse”- retkeilijänaiselle tämä oli aluksi hieman hämmentävää, mutta lopulta niin luksusta!

Mikäli haaveilet tai suunnittelet melontamatkaa Laatokalle, siellä retkeilykausi jatkuu pitkälle lokakuulle lämpötilan ollessa vielä sopiva ja illat valoisia.

Näihin tunnelmiin, näihin maisemiin on hyvä palata seuraavalla reissulla.

//Anna

laatokka4.jpg

Lisätietoja:
Tres Hombres
Rentakayak.ru, sähköposti: info@rentakayak.ru

Valokuvat: Mikhail Maletkin

Story in English: Wet trip to Russia

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.