Mitkä ovat sinun luottotavarasi retkellä? – käsite ”ten essentials”

Kaupallinen yhteistyö: The Ten Essentials-verkkokauppa.

Termi ”ten essentials”, suomennettuna ”kymmenen välttämättömyyttä”, on tuttu kirjallisuudesta jo 70-luvulta. Kyseessä on kiipeilijän ja vaeltajan kymmenen tärkeintä tarviketta.

 

 

Jokaisella tarvikkeella on tarkoitus mukavan ja turvallisen retken kuluessa ja varsinkin silloin, jos jotain odottamatonta tapahtuu.

Lista on luettelee pakkauslistan tarpeet: jokaista tärkeää asiaa varten on olemassa erilaisia ratkaisuja.

The Ten Essentials -verkkokauppa

Esittelemme pakkauslistan sekä sen vaihtoehdoista muutamia The Ten Essentials -verkkokaupan avulla. Juuri avattu Suomen pienin vaellustarvikekauppa tarjoaa vain välttämättömimpiä eli ten essentials -ajattelun mukaisia tavaroita ja tavarat on valittu niin, että niistä löytyy vaihtoehto jokaiselle kukkarolle. Voit käydä tutkimassa kaupan valikoimaa linkkien takaa.

Minua ilahduttaa erityisesti ajatus siitä, ettei asiakasta kannusteta ostamaan mitään enempää kuin hän tavallisesti hankkisi, vaan pikemminkin ostamaan kerralla hyvä tuote, joka kestää käytössä vuosikausia.

Vähemmän on enemmän!

Tällaista kauppaa mainostan ilolla, ja kuten huomaattekin, kyseessä on tosiaan kaupallinen yhteistyö. On ilo olla vastustamassa kertakäyttökulttuuria ja hyppäsin riemusta, kun The Ten Essentialsin Johannes laittoi meille sähköpostia!

Huomasin tätä yhteistyötä suunnitellessa ja juttua kirjoittaessa, että suurin osa kaupan valikoimasta on jo retkeilyuramme alusta asti ollut meille tuttuja luottokamppeita.

Ten Essentials – mitkä kymmenen asiaa jokaisen retkeilijän tulee huomioida?

Navigointi

Jos reissussa näyttääkin yhtäkkiä siltä, että on suunta hukassa, sen löytäminen uudestaan on helppoa, kun on oikeat suunnistusvälineet ja kartta sekä taito käyttää niitä.

Minulla on rinkan taskussa vakiovarusteena kompassi, jota oikeasti tarvitsee harvoin, mutta jonka käyttötaitoa kannattaa pitää yllä. Rannekelloni on urheilumallia, joka toimii myös kompassina ja auttaa palaamaan retken lähtöpisteeseen – jos sen on muistanut lähtiessä tallentaa.

Aina lähtiessäni etsiskelen kohteen kartan vähintään netistä, jos en sitten nappaa mukaani ihan oikeaa kansallispuiston kohdekarttaa, joita minun omasta hyllystäni löytyy jo sievä valikoima!

Hetta-Vuontispirtti-293.jpg

Kotikaupungin luontopolulle riittää suunnistusvälineeksi kännykkä, kartan tarkistaminen polun infotaulusta ja puihin maalattujen täplien seuraaminen, mutta pidempi retki vaatii kartan ja kompassin ja oikea pitkä vaellus GPS-laitteen, jonka käyttöä on harjoiteltu ennen vaellusta.

Kartan lukeminen ennen vaellusta, reitin suunnittelu ja jonkinlaisen raakaversion tallettaminen omaan päähän virittää retkitunnelmaan!

Kartat ja kompassit The Ten Essentials -verkkokaupasta: navigointi.

Ensiapu

Retkeilijän paras ensiapuvaruste on retkeilykurssin ja ensiapukurssin käyminen, sillä ne avaavat silmät sille, mitä tarvitsee mukaan ihan päiväretkillekin.

Paras ensiapu on vältetty onnettomuus: suunnittelu ja varautuminen sekä erä- ja ensiaputaitojen harjoittelu turvallisissa olosuhteissa.

En suosittele ketään aloittamaan vaeltamista viikon reissusta tunturiolosuhteissa, sillä taidot ja usein myös varusteet karttuvat pikkuhiljaa päiväretkillä ja muutaman yön retkillä.

Joka tapauksessa mukana kannattaa aina olla ainakin pieni ensiapupakkaus, jonka tarvikkeisiin on tutustunut etukäteen. Todennäköiset onnettomuudet ovat onneksi pieniä: pienet haavat puukosta tai oksista, rakot kantapäissä.

Retkeilijän ensiapuohjeisiin kannattaa tutustua kirjallisuudesta ja YouTube-videoista tai erityisellä retkeilijän ensiapukurssilla.

Ensiaputaitojen harjoitus metsässä

Aurinkosuoja

Etenkin talvella ja vesillä auringon voima yllättää: aurinkolasit, auringolta  suojaava hattu ja aurinkosuoja ovat keväthankien hiihtäjän ja hyvän sään melojan varusteista tärkeimpiä, sillä lumisokeus hankaloittaa kartan lukemista ja maiseman ihailua ja on inhottavan tuntuinen olotila, ja auringonpistos ja palanut nenä tekevät olosta muuten ikävän.

Kun olet ulkona, muista suojata silmät, pää ja iho. Iho voi palaa ilman suojaa varjossakin!

Itse olen taistellut vaikka minkä tahmaisen aurinkovoiteen kanssa, mutta syksyn viimeisille säteille sekä ensi kevään hangille pääsevät kokeiluun Biosolis-aurinkosuojat. Niistä puuttuu ainakin kaksi ainesosaa, joita lievästi allergisena en jää kaipaamaan: silikoni ja vahva hajuste.

 

 

Tuli

Vaikka ei olisi aikomustakaan tehdä tulta retkellä tai mukana olisi keitin, jossa on integroitu sytytys, ota silti mukaan tulentekoväline. Olen kuullut, että tupakointi kannattaisi tämän takia, mutta se on huhupuhetta ja hölynpölyä. Tavallinen ihminen voi laittaa tulentekovälineet rinkkaan ja päiväreppuun muutenkin.

Ylivoimaisesti coolein tapa sytyttää tuli on tuluksilla. Harjoittele niiden käyttöä ennen reissua!

Nuotio laavulla

Paras vinkki The Ten Essentials -verkkokaupasta:

Mikäli et jaksa joka kerta raapia nuotioon tulustulta, heitä tulukset rinkan pohjalle ja “unohda” ne sinne. Kiität meitä kun tikkusi on kastuneet ja sytkäristä on kaasu loppunut.

Nesteytys

Liikkuessa ulkona nesteen tarve lisääntyy. Veden juominen on tärkeää, sillä se ehkäisee heikotusta ja nestehukasta johtuvaa päänsärkyä. Veden säilytyksessä vaelluksella taas on tärkeää, että korkki pysyy tiiviisti kiinni eikä kastele muita tavaroita rinkassa.

The Ten Essentials on valinnut hyllyynsä, kuten minä rinkkaani, kestävät ja monikäyttöiset Nalgene-muovipullot, joiden tarina alunperin laboratoriotuotteina oli minulle uusi (tarina löytyy Nalgenen kohdalta kaupasta). Niissä on iso suuaukko helppoa täyttämistä varten ja ne kestävät myös kuumaa vettä, joten  talvisin ne käyvät kuumavesipulloista makuupussissa.

Minulle uusi tuttavuus on Klean Kanteen -juomapullo. Kestävä ja kaunis rosterinen juomapullo sopii myös kaupunkiolosuhteisiin ja retkeilijälle, joka pyrkii välttämään muovin käyttöä.

Luonnonpäivät_260817-68.jpg

Eristys

Jos kävellessä onkin vähän kuuma, leiriytyessä voi illaan mittaan tulla viileämpää ja on tärkeää olla lämmintä vaatetta mukana.

Verkkokauppaan ensimmäistä kertaa tutustuessa tiesin tämän olevan hyvä paikka, sillä minulta löytyy aika monta The Ten Essentialsin tuotetta jo valmiiksi.

VAI-KØ:n valmistama Aarni-pipo piti lomaa käytöstäni ainoastaan kuumimmat kesäkuukaudet… niin mitkä? Me tosin olimme Lapissa ja siellä oli oikeasti lämmintä kesällä. Nyt pipo palaa taas reissuvaatteisiin ja edustusasuun messuilla.

 

 

Kyllä pipoa voi rakastaa! Varsinkin merinovillaista, joka ei hiosta, kutita eikä hankaa ja värikin on ehkä paras ikinä (Autumn Gold, myös Burgundy oli vaihtoehtona kun valitsin aikoinaan pipoani).

The Ten Essentials myy myös hinta-laatusuhteeltaan hyviä merinovillaisia sukkia.

Työkalu

Työkaluiksi lasketaan puukot ja monitoimityökalut.

Jos minulla ei sattuisi olemaan joululahjaksi saatua hienoa puukkoa jo valmiiksi, päätös olisi vaikea: käsintehty suomalainen H. Rosellin klassikkopuukko vai ehkä jopa hieman vaarallisen monipuoliselta näyttävä Victorinoxin monitoimityökalu?

En kuljettele puukkoa vyöllä, kuten moni muu eräopasopiskelija, mutta repun tai rinkan sivutaskussa se on nopeasti saatavilla. Puukon käsittelyä olen tällaisena eränoviisina parantanut ottamalla sen keittiöön pariksi viikoksi keittiöveitsien sijaan: leipäviipaleet eivät ehkä ole täydellisiä alussa, mutta kun puukkoa käyttää vähän aikaa päivittäin, se ei tunnu retkellä uudelta ja vieraalta.

Hätämajoite

The Ten Essentials suosittelee hätämajoitteeksi ainakin kevyttä pelastuspeitettä.

Meillä pieni pelastuspeitepakkaus eli avaruuslakana kulkee aina mukana rinkan sivutaskussa hätätilanteita varten.

Savotan avaruuspeite on jo kauan ollut harkinnassa päiväreppuun, koska se kestää huomattavasti enemmän käyttöä ja on monipuolisempi kuin ohut folio. Sen päälle voi istua useampikin ihminen kalliolle, se suojaa teltan pohjaa likaantumiselta ja kastumiselta ja siitä voi tehdä sateensuojan lounaspaikalle.

Valaistus

Koska retkeilen valokuvaajien seurassa, varavalaistuksena mukana on kaikenlaisia valokuvauksessa tarvittavia valoja pienistä jouluvaloista lähtien. Niistä ei kuitenkaan ole oikeiksi retkivalaisimiksi, vaan aina pitää olla myös luotettava valonlähde mukana.

Älkää edes kysykö, millaisia kuvausjärjestelyjä välillä pääsen näkemään kuvausassistenttina!

Otsalamppu kulkee aina mukana kaikilla retkillä ja sen paras malli on ladattava.

 

 

Ravinto

Vaeltajissa on kolmea koulukuntaa: ruokaan panostajat, ruoassa (lähinnä painossa) pihistäjät ja kaikki tältä väliltä. Yhteistä kaikille on kuitenkin välipalojen tarve.

Minulla on ollut kaikenlaisia ruokaretkiä ja syksyllä tai talvella ajattelin tehdä seuraavaa vaellusta oikein herkutteluteemalla: silloin tulevat jonkun kansallispuiston pitkoset notkumaan allani!

 

 

Mitkä ovat sinun luottokamppeitasi, sinun ”ten essentials”?

//Anne

Kaupallinen yhteistyö: The Ten Essentials-verkkokauppa.

 

8 vastausta artikkeliin “Mitkä ovat sinun luottotavarasi retkellä? – käsite ”ten essentials””

 1. Tosi mielenkiintoinen verkkokauppa! Pitää käydä heti tsekkaamassa. Arvostan sitä asennetta, että vähemmän on enemmän. Mutta enpä ole aiemmin miettinyt, mitkä oikeasti ovat ne minun kymmenen luottotarvikettani. Pienille reissuille lähtee mukaan aina linkkuveitsi (Victorinox Climber, koska sen olen saanut lahjaksi enkä omista muuta), kaasusytytin (tulitikkuja ja tuluksia käytän lähinnä vaelluksilla), sekalaisia ea-tavaroita (lähinnä laastaria, rakkolaastaria, astmalääke ja Epipen), vesipullo (jokin satunnainen taskumatti, en kauheasti hifistele näissä), hattu (suojaamaan auringolta), tuubihuivi, kompassi ja kartta (jos en tunne kohdetta tai se on sen verran laaja, että sinne voi vähän eksyä), jotain kevyttä kuivaevästä, lintukiikarit… ja mitä näitä nyt on. 😀

  1. Sullahan on siinä melkein kymmenen kasassa!

   Aika lailla samoja asioita ajattelen retkelle lähtiessä, kuin mitä tässäkin on lueteltu. Koulussakin olen oppinut, että esimerkiksi naru ja pieni ensiapupakkaus päivärepussa ei paina juuri mitään, mutta jos käy höpösti, niistä on apua. Onneksi tämä on todettu vasta harjoituksissa!

   Otin tulukset nyt aktiiviseen käyttöön, jos into niihin sammuu (haha), laitan ne ohjeen mukaan rinkan pohjalle!

 2. Ten Essentials -pakkauslista on hyvä! Nykyisin tulee entistä enemmän pakattua ”mitäpä jos” -varusteita, kuten nippusiteitä, teippiä, narua ym, joilla saa tehtyä pikaremonttia varusteisiin. Tulukset voisi hankkia, sillä itse käytän vain tulitikkuja, tosin ne on aina pakattu muovipussiin. Ulkoilulajista riippumatta tärkeintä on ruoka missä tahansa muodossa. Syksyn ja talven pyöräilyreissujen tärkeä varuste on valo, sillä lyhyeksi tarkoittu lenkki voi helposti innostuksissaan venähtää hämärään asti. Reissukamppeiden miettiminen ennen reissuun lähtöä on tärkeä ja mukava osa reissua.

  1. Just näin, pienellä pakkaamisen vaivalla ei hyydy matkanteko ihan alkuunsa, jos jotain pientä hajoaa. Ja kerrankos sitä on matkanteko venynyt itselläkin, lähinnä valokuvaajan innostuessa jostain paikasta ja sitten ajantaju vain katoaa ja hämärässä ei ole kiva suunnistaa tai pystyttää leiriä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.