Retkihetkiä: Huhtalan Jonnen kirkkomatka

Avoimet ovet Huhtalan torpalla Suomen Luonnon päivänä toivat tupaan paljon tarinoita.

Tuvassa puhuttiin siitä, kuinka sukuja oli kaksi, jotka torppaa aikoinaan asuttivat, Godvilligit 1700-luvun puolestavälistä ja Heinoset 1800-luvun loppupuolelta. Talon viimeisestä asukista Huhtalan Jonnesta oli tarina, josta kuulin kaksi versiota, erään rouvan ja hänen miehensä versiot.

Jonne ajoi hevoskärreillä kirkkoon, kuten tuolloin oli tapana. Hän huomasi sadepilven ja ajoi kovempaa ja lopulta vauhti olikin yhtäläinen sadepilven reunan kanssa.

Tässä kohtaa tarinat erosivat kertojan mukaan.

Rouva kertoi minulle, että Jonne ajoi sateessa niin, että hän itse vain kastui kuskin penkillä ja rouvansa kyydissä säilyi kuivana.

Herra taas sanoi asian olleen aivan päinvastoin, että Jonne ajoi sadepilven reunan kohdalla niin, että itse säilyi kuivana ja rouva kyydissä kastui.

Olkoon kumminpäin vain, tarina kertoo luultavasti Huhtalan viimeisestä asukista, Johan Elmannista ja hänen vaimostaan Hilja Lyydiasta, jonka vanhemmat olivat tässä Huhtalan torpan seinällä olevassa valokuvassa poseeraavat Vihtori ja Selma Heinonen.

Luonnonpäivät_260817-87.jpg

Huhtalan torppa sijaitsee Isojärven kansallispuistossa ja siellä oli avoimet ovet 26.8.2017. Kävijöitä oli 55 ja heistä lähes kaikilla oli jonkinlainen muisto torpasta. Hauskimmat tarinat haluan jakaa kanssanne uuden sarjamme ”Retkihetkiä” mukaisesti.

Retkihetkiä-sarja

Retkihetkiä-sarja keskittyy muiden kuin meidän kirjoittajien juttuihin, pitkästi tai lyhyesti, tilanteen mukaan.

Keräämme retkeilyn tarinoita nuotioilla ja poluilla.

Me kysymme siis tapaamiltamme retkeilijöiltä, mitä heille kuuluu tai olisiko heillä tarina kerrottavana. Jos tunnistat itsesi retkihetkistä, laita meille sähköpostia moi@rinkkaputki.com tai kommentoi!

Haluamme pois minäminä-kulttuurista keskustelun ja tarinoiden kulttuuriin, vanhan ja uuden erä- ja retkitarinan keruuseen.

Rinkkaputki – retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi!

retkihetkia

Yksi vastaus artikkeliin “Retkihetkiä: Huhtalan Jonnen kirkkomatka”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.